Kemferol to organiczny związek chemiczny należący do grona flawonoidów (a dokładniej – pochodnych flawonolu). W przyrodzie znaleźć go można głównie w liściach herbaty, ale i kwiatach różnych roślin. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, łagodząc stany zapalne w organizmie i poprawiając jego ogólną odporność.
Kemferol – charakterystyka
Kemferol jest flawonoidem o wzorze sumarycznym C15H10O6 i masie molowej 286,24 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać jasnożółtego proszku. Ze względu na obecność w jego cząsteczce przy węglu C3 grupy hydroksylowej, zalicza się go do pochodnych flawonolu. W pojedynczej cząsteczce kemferolu występują ponadto jeszcze 3 takie grupy – w pozycjach 5, 7 i 4. Wchodzi w skład szerokiej grupy związków nazywanych polifenolami. Polifenole są szeroko rozpowszechnione w produktach spożywczych, takich jak warzywa, owoce, zboża, kawa i herbata. Tego typu rośliny są często wykorzystywane w medycynie naturalnej, a ich korzystny wpływ na organizm człowieka został niejednokrotnie potwierdzony badaniami klinicznymi.
Kemferol – źródła
Kemferol znaleźć można w wielu różnych produktach spożywczych, które dostępne są w każdym sklepie. Są to m.in.:
- ogórki;
- ziemniaki;
- cebula;
- truskawki;
- brokuły;
- olejek CBD;
- herbata;
- jabłka;
- pomidory;
- winogrona;
- Ginkgo biloba;
- propolis.
I wiele innych. Bywa też składnikiem suplementów diety o charakterze antyoksydacyjnym i wzmacniającym, przeznaczonych zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Przed rozpoczęciem suplementacji warto się upewnić, że nie ma ku niej żadnych przeciwwskazań zdrowotnych.
Kemferol – właściwości prozdrowotne
Badania przeprowadzone na wielu liniach komórek nowotworowych wykazały antyproliferacyjne właściwość kemferolu – szczególnie w odniesieniu do raka szyjki macicy, raka piersi, raka pęcherza moczowego i raka jelita grubego, ale nie tylko. Metastaza, czyli przerzut nowotworowy, stanowi główną przyczynę śmierci wśród pacjentów onkologicznych. Kemferol wykazuje natomiast działanie hamujące cały proces metastazy. Badania przeprowadzone na komórkach kostniakomięsaka udowodniły, że polifenol ten hamuje adhezję i migrację komórek nowotworowych.
Kemferol wpływa na obniżenie ilości uszkodzeń DNA indukowanych czynnikami chemicznymi, przy czym wykazuje inne działanie w przypadku komórek nowotworowych i prawidłowych. Niejednokrotnie potwierdzono jego działanie ochronne w stosunku do komórek wątroby (hepatocytów) oraz płuc. To związek adaptogenny, pomagający organizmowi człowieka przystosować się nawet do niesprzyjających warunków i podnoszący jego ogólną odporność.
Kemferol wykazuje szereg biologicznych właściwości, przy czym najszerzej zbadane jest jego działanie antyoksydacyjne. Obniża bowiem poziom wolnych rodników tlenowych w organizmie, co przyczynia się do spadku stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny jest natomiast kluczowym czynnikiem wywołującym procesy utleniania na poziomie komórkowym, co z kolei wywołuje szereg ostrych i przewlekłych problemów zdrowotnych. Dodatkowo kemferol ma działanie spazmolityczne, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze.
Czy kemferol jest bezpieczny?
Spożywanie kemferolu wraz z ogólnodostępną żywnością jest całkowicie bezpieczne. Ewentualne, przejściowe działania niepożądane mogą pojawić się u osób, które suplementują flawonoidy i nie zawsze stosują się do zaleceń producenta. Wówczas pojawić się może zaburzenie trawienia pod postacią lekkich bólów brzucha, biegunek i niestrawności. U osób uczulonych na flawonoidy po spożyciu kemferolu może wystąpić reakcja alergiczna, jednak jest to skrajnie rzadka sytuacja. Ostrożność powinny zachować kobiety ciężarne ze względu na działanie spazmolityczne tego związku. Najlepiej odstawić suplementację na czas całej ciąży.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kluska M., Juszczak M., Wysokiński D., Woźniak K., Właściwości przeciwnowotworowe kemferolu, Postępy Biologii Komórki, 4/2018.
- Nurzyńska-Wierdak R., Wybrane aspekty aktywności biologicznej flawonoidów, Annales UMCS, 4/2016.
- Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farmakologia Polska, 65/2009.