Propolis

Propolis (inaczej: kit pszczeli) jest produkowany przez pszczoły ze smolistych i balsamicznych substancji pączków kwiatowych oraz kory wielu drzew liściastych czy żywic. Następnie zostaje wzbogacany przez pszczoły w wosk i wydzielinę gruczołów pszczelich. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie alternatywnej. Można go kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, zielarni, aptece, a nawet w niektórych hipermarketach.

propolis

Propolis – znaczenie dla pszczół

W zbiorze propolisu uczestniczy wyspecjalizowana niewielka grupa (od 10 do 30) pszczół zdrowych i silnych, doświadczonych w pracach polowych, zwykle w wieku powyżej 15 dni. Najlepiej propolis zbiera rozpowszechniona w Europie Wschodniej pszczoła kaukaska. Pszczoły zbierają propolis głównie od początku lata do jesieni, w najcieplejszych godzinach dnia. Głównie między 10.00 a 16.00 przy sprzyjających temperaturach (powyżej 20 stopni C), gdy substancje żywiczne są dostatecznie miękkie.
Propolis jest wykorzystywany przez pszczoły jako materiał budulcowy, wzmacniający konstrukcję ula, uszczelniający jego składowe przed wnikaniem wody, a także utrzymujący gniazdo w odpowiednich warunkach higienicznych. Propolisem pszczoły polerują i dezynfekują wnętrza komórek w plastrach przed złożeniem w nich jaj przez królową. Znajdujący się w gnieździe propolis chroni jego wnętrze przed rozwojem drobnoustrojów i służy do mumifikacji przypadkowych owadów, a nawet drobnych gryzoni, które po wtargnięciu do gniazda zostały przez pszczoły zażądlone.

Propolis – skład

Miód oraz produkty pszczele są wartościowymi składnikami diety człowieka. Stanowią one cenne i bogate źródło związków biologicznie czynnych. Stosowane są od wieków w tradycyjnej medycynie ludowej ze względu na szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego, przeciwrodnikowego, przeciwutleniającego, przeciwrakowego i wspomagającego w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Szczególnie cennym produktem jest propolis, w składzie którego wyszczególnić można m.in.:

Tak urozmaicony skład sprawia, że propolis korzystnie wpływa na organizm konsumenta. Można nawet stwierdzić, że żaden inny produkt pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego nie wykazuje podobnego składu, co czyni propolis niezwykle unikalnym.

Jak wygląda propolis pszczeli?

Propolis przybiera postać lepkiej, gęstej żywicy o charakterystycznym zapachu i, w zależności od jego roślinnego pochodzenia, pomarańczowej, czerwonej, szarej, ciemnozielonej, brunatnej, a nieraz czarnej barwie. W temperaturze poniżej 15 stopni C jest twardy i kruszy się, powyżej 36 stopni C staje się plastyczny, miękki.

Propolis – właściwości

Udokumentowano silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe propolisu. Na jego działanie wrażliwość wykazują m.in.:

  • wirusy grypy;
  • wirusy opryszczki;
  • pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę i toksoplazmozę;
  • drożdżaki (np. Candida albicans);
  • grzyby pleśniowe.

Propolis w medycynie alternatywnej stosuje się także przeciwko Escherichia coli i Salmonella. Hamuje rozwój Helicobacter pyloribakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.

Preparaty otrzymywane z propolisu wykorzystuje się w przeziębieniach, stanach grypowych i innych infekcjach, jak również w chorobach związanych ze stanem zapalnym zarówno miejscowym, jak i uogólnionym. Udowodniono, że wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny. Działa bowiem z jednej strony hipotensyjnie, antyagregacyjnie i przeciwmiażdżycowo, z drugiej zaś rozszerza naczynia wieńcowe i zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego.

Propolis stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się trudnych i powikłanych ran, a także wspomaga leczenie m.in.:

  • owrzodzeń;
  • oparzeń;
  • liszajów;
  • ropni;
  • pleśniawek;
  • odmrożeń;
  • zmian grzybiczych.

Ostatnie badania sugerują, że ester fenyloetylowy kwasu kawowego może działać przeciwnowotworowo, co wymaga jednak dalszych analiz.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Socha R., Habryka C., Juszczak L., Wpływ dodatku propolisu na zawartość wybranych związków polifenolowych oraz aktywność przeciwutleniającą miodu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2016.
  2. Kaleta J., Analiza fizykochemiczna propolisu i możliwości jego standaryzacji, Kraków 2007.
  3. Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Goś P., Propolis – panaceum prosto z ula, Lek w Polsce, 7/2013.
  4. Hartwich A., Legutko J., Wszołek J. Propolis – właściwości i zastosowanie u pacjentów leczonych z powodu niektórych schorzeń chirurgicznych. Przegląd Lekarski, 4/2000.
  5. Wolska K., Górska A., Adamiak A., Właściwości przeciwbakteryjne propolisu, Postępy Mikrobiologii, 4/2016.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *