Kto powinien przyjmować koenzym Q10?

Kto powinien przyjmować koenzym Q10? Ponieważ zaliczany jest on do związków bezpiecznych to poza małymi wyjątkami na suplementację może się zdecydować niemal każdy. Koenzym Q10 jest naturalnie obecny w organizmach ludzi i odgrywa istotną rolę w procesie produkcji energii komórkowej. Niemniej jednak, istnieją pewne grupy ludzi, które powinny rozważyć suplementację koenzymem Q10.

Kto powinien przyjmować koenzym Q10?

Kto powinien przyjmować koenzym Q10?

Koenzym Q10 suplement mogą przyjmować niemal wszyscy, ponieważ związek ten jest naturalnie syntezowany przez organizm człowieka. Grupą docelową są między innymi:

  • osoby po 25. roku życia, ponieważ od 20. roku życia produkcja koenzymu Q10 przez organizm zaczyna stopniowo maleć;
  • osoby aktywne fizycznie, ponieważ koenzym Q10 zwiększa zdolność wysiłkową, przyspiesza regenerację mięśni oraz zapewnia odpowiednią ilość do pracy wszystkich komórek organizmu;
  • pary starające się o potomstwo, gdyż koenzym Q10 wspiera procesy rozrodcze zarówno mężczyzn, jak i kobiet;
  • osoby szczególnie narażone na stres oksydacyjny i powstawanie wolnych rodników tlenowych, czyli: mało aktywne, stosujące używki, spożywające dużą ilość śmieciowego jedzenia, narażone na zanieczyszczenia powietrza czy często przebywające na słońcu;
  • osoby przyjmujące statyny. Statyny to rodzaj leków przeciwhiperlipidemicznych, które są stosowane do obniżania poziomu cholesterolu. Niektóre badania sugerują, że statyny mogą obniżać poziom koenzymu Q10 w organizmie;
  • osoby cierpiące na przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca, choroba Parkinsona, czy choroba Alzheimera. Ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, zwłaszcza związane z funkcją mitochondriów i produkcją energii komórkowej;
  • wegetarianie, weganie i ludzie wykluczający z menu mięso, ponieważ to ono stanowi główne źródło koenzymu Q10.

Omawiany związek może być również stosowany celem profilaktyki wielu chorób, m.in. zaliczanych do grupy chorób cywilizacyjnych. Suplementację można zatem rozpocząć celem prewencji:

  • niewydolności krążenia;
  • choroby niedokrwiennej serca;
  • nadciśnienia tętniczego;
  • chorób przyzębia, np. paradontozy;
  • miażdżycy;
  • otyłości;
  • zespołu przewlekłego zmęczenia.

W związku z faktem, że koenzym Q10 niezwykle korzystnie wpływa na wygląd zewnętrzny, na suplementację mogą się zdecydować osoby szczególnie dbające o prezencję. Związek ten przyspiesza regenerację skóry, chroni ją przed zanieczyszczeniami i szkodliwym działaniem promieniowania UV, nawilża oraz opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo wykazuje zdolności spłycania istniejących już, drobnych zmarszczek.

Wskazań do rozpoczęcia suplementacji jest znacznie więcej. Koenzym Q10 jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, przez co należy dbać o dostateczną jego podaż.

Zobacz również: Koenzym Q10 dla mężczyzn.

Koenzym Q10 – przeciwwskazania

Skoro już wiadomo dla kogo jest koenzym Q10, warto również wiedzieć, kto powinien zachować szczególną ostrożność lub całkowicie zrezygnować z suplementacji.

Do przeciwwskazań zalicza się przede wszystkim nadwrażliwość na związek lub którąkolwiek substancję pomocniczą suplementu diety. Alergia lub nietolerancja pokarmowa na dodatkowe składniki zawarte w suplemencie, również są wskazaniem aby unikać przyjmowania takich produktów.

Zrezygnować z suplementacji powinny również kobiety w ciąży, ponieważ nie ma dowodów klinicznych potwierdzających pełne bezpieczeństwo koenzymu dla płodu.

Koenzym Q10 – gdzie znaleźć?

Najprostszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na suplementację, ponieważ jedna kapsułka zawiera już odpowiednią, optymalną ilość związku i tłuszczową substancję pomocniczą ułatwiającą jego wchłanianie w jelitach.

Koenzym Q10 występuje jednak także naturalnie w pożywieniu. Jego bogatym źródłem są głównie zwierzęce organy wewnętrzne, np. wątróbka czy serca. Duże ilości ma również mięso – zwłaszcza z renifera, ale i drobiowe czy wołowe. Śladowe ilości można znaleźć w owocach i warzywach. Jak zatem widać, organy zwierzęce i mięso nie są produktami spożywanymi codziennie w dużych ilościach, dlatego wraz z wiekiem, gdy synteza koenzymu maleje, warto zdecydować się na suplementację. Dieta nie dostarcza wówczas jego odpowiednich ilości, które pokryłyby zapotrzebowanie organizmu.

Zobacz również: Koenzym Q10 w pożywieniu.

Dodatkowo organy i niektóre rodzaje mięs zawierają sporą ilość tłuszczów i cholesterolu, przez co ich nadmierne spożycie może wpływać negatywnie na zdrowie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gałka U., Ogonowski J., Koenzym Q – powstawanie, właściwości i zastosowanie w preparatach kosmetycznych, LAB, 5/2015.
  2. Janicki B., Buzała M., Rola koenzymu Q10 w organizmie ludzi i zwierząt, Medycyna Weterynaryjna, 4/2012.
  3. Czernik A., Bartosz M., Błaszczyk J., Andysz A., Błaszczyk-Suszyńska J., Wpływ suplementacji koenzymem Q10 na enzymatyczną obronę antyoksydacyjną krwinek czerwonych ludzi zdrowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2011.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *