Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość czasu przebywać na diecie wegetariańskiej, jednak okazjonalnie może sięgać po produkty mięsne, np. ryby czy drób.
Dieta fleksitariańska – co to jest?
Dietę fleksitariańską nazywa się potocznie elastycznym wegetarianizmem lub półwegetarianizmem. Zakłada ona umiarkowane spożycie mięsa i jego przetworów, jednak nie jest to całkowicie wykluczone. Taki sposób żywienia może stanowić atrakcyjne rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie mnogość zalet i korzyści ze stosowania diety roślinnej, jednocześnie nie chcąc eliminować całkowicie mięsa i jego przetworów ze swojego menu. Można zatem powiedzieć, że osoba przebywająca na diecie fleksitariańskiej przez większość czasu unika spożywania mięsa i jego przetworów, jednak okazjonalnie, od czasu do czasu, może sięgać po tego typu rzeczy, np. na różnych uroczystościach, oficjalnych obiadach czy odwiedzając znajomych, którzy akurat serwują potrawę mięsną.
Tak naprawdę istnieje też kilka odmian fleksitarianizmu. Niektórzy całkowicie rezygnują ze spożycia czerwonego mięsa, jednak jedzą mięso białe (semiwegetarianizm). Inni dopuszczają tylko spożywanie mięsa drobiowego (pollotarianizm), a jeszcze inni w jadłospisie uwzględniają tylko ryby (peskatarianizm). Wszystko zależy od własnych preferencji. Dopuszczane spożycie mięsa i produktów mięsnych przy diecie fleksitariańskiej wynosi 1-2 razy w tygodniu.
Dieta fleksitariańska – wskazania
Dieta fleksitariańska nie ma sztywnych wskazań, którymi należy się kierować. Rekomendowana jest osobom chcącym wspierać swoje zdrowie poprzez ograniczenie spożycia mięsa, które z reguły jest źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Te zaś zwiększają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i chorób cywilizacyjnych. Jako że w przebiegu diety fleksitariańskiej wyraźnie zwiększamy spożycie warzyw, owoców, produktów pochodzenia roślinnego, dostarczamy organizmowi dużej ilości witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Są one niezbędne do utrzymania wysokiego stanu zdrowia całego organizmu.
Dieta fleksitariańska – czego nie można jeść?
Nie ma konkretnych produktów spożywczych, które są bezwzględnie wykluczone z diety fleksitariańskiej. Jednakże istnieją grupy żywnościowe, które należy ograniczyć do 1-2 razy w tygodniu. Są to przede wszystkim:
- kiełbasy, szynki;
- przetwory mięsne umieszczone w słoiku;
- konserwy mięsne;
- białe mięso, np. kurczak, indyk, cielęcina, królik;
- czerwone mięso, np. dziczyzna, wołowina, wieprzowina;
- ryby.
Jednocześnie chcąc kompleksowo wspierać swoje zdrowie, warto stosować się do ogólnych zaleceń opisujących zdrową, zbilansowaną dietę. Są nimi przede wszystkim:
- unikanie spożywania żywności wysokoprzetworzonej, w tym gotowych dań do odgrzania, konserw, fast-foodów, słodyczy, kolorowych napojów gazowanych;
- ograniczenie spożycia soli, na rzecz doprawiania potraw ziołami i przyprawami;
- picie co najmniej 1,5 l wody dziennie;
- ograniczenie spożycia cukru białego;
- unikanie picia alkoholu.
Dieta zdrowego człowieka powinna zawierać odpowiednie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), będących źródłem Omega 3. Znajdują się one zwłaszcza w orzechach, olejach roślinnych oraz tłustych rybach morskich. Dieta powinna zawierać dużą ilość surowych warzyw, owoce, zdrowe przekąski (takie jak ziarna, pestki, nasiona). Dodatkowo, przy systematycznej aktywności fizycznej i unikaniu palenia papierosów kompleksowo dbamy o swoje zdrowie.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- Ostrowska L., Dietetyka. Kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.