Działanie antybakteryjne polega na zwalczaniu bądź hamowaniu wzrostu bakterii, czego celem jest zapobieganie infekcjom i dalszemu rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów. Taki efekt można uzyskać zarówno chemicznie, jak i biologicznie czy fizycznie. Najbardziej znanymi produktami antybakteryjnymi są antybiotyki dostępne w aptekach.

Działanie antybakteryjne – na czym polega?
Działanie antybakteryjne można przedstawić w następujący sposób:
- niszczenie błony komórkowej bakterii – niektóre substancje, np. alkohol, mogą rozpuszczać lipidy i prowadzić do rozpadu komórki bakteryjnej, ponieważ w dużej mierze jest ona z nich zbudowana;
- zakłócenie syntezy białek – niektóre substancje antybiotyczne blokują rybosomy, co uniemożliwia syntezę białek kluczowych do przeżycia komórki bakteryjnej;
- hamowanie syntezy ściany komórkowej – przykładowo penicylina zaburza budowę ścian komórkowych bakterii, przez co cała komórka bakteryjna ulega rozpadowi;
- dezaktywacja enzymów bakteryjnych;
- niszczenie DNA bakterii – niektóre związki przeciwbakteryjne uszkadzają materiał genetyczny bakterii, uniemożliwiając jej namnażanie.
Produkty o działaniu antybakteryjnym mogą być stosowane w wielu różnych celach. Najczęściej służą do dezynfekcji skóry i ran (również tych pooperacyjnych), ale także do oczyszczania i sterylizowania powierzchni, np. w szpitalach, gabinetach o działalności medycznej, salonach kosmetycznych i fryzjerskich. Środki przeciwbakteryjne służą ponadto do impregnacji materiałów takich jak np. odzież medyczna.
Produkty antybakteryjne – przykłady
Do najbardziej znanych produktów o działaniu antybakteryjnym należą:
- alkohol etylowy o zawartości czystego alkoholu powyżej 70%;
- podchloryn sodu;
- nadtlenek wodoru;
- srebro koloidalne;
- olejki eteryczne, np. olejek z czarnuszki siewnej lub olejek z drzewa herbacianego.
Należy przy tym wiedzieć, które produkty mogą być zastosowane w konkretnym celu i miejscu. Przykładowo olejków eterycznych nie damy na gojącą się ranę pooperacyjną, natomiast bardzo dobrze sprawdzą się tu preparaty ze srebrem koloidalnym.
Grupą znanych i charakterystycznych produktów antybakteryjnych są antybiotyki. Można je kupić w każdej aptece, jednak często wyłącznie na receptę. Przykładami antybiotyków są:
- amoksycylina;
- klarytromycyna;
- doksycyklina;
- cefuroksym.
Działanie antybakteryjne w aspekcie farmakoterapii wykazują także chemioterapeutyki, np. furazydyna oraz różnego rodzaju maści i żele stosowane bezpośrednio na skórę czy błony śluzowe. Typowymi płynami do dezynfekcji o działaniu antybakteryjnym są:
- roztwór jodyny;
- woda utleniona;
- braunol.
Na rynku spotkać można liczne mydła antybakteryjne, żele antybakteryjne do mycia skóry problematycznej, a nawet chusteczki antybakteryjne i dezodoranty z dodatkiem srebra koloidalnego.
Naturalne antybiotyki
Naturalny antybiotyk może stanowić całkowicie bezpieczne i skuteczne wsparcie profilaktyki oraz kuracji przeciwbakteryjnej. Produkty o takim działaniu znajdują się w niemal każdej kuchni, a jeśli nie to nie ma problemów z ich kupieniem w dowolnym sklepie spożywczym. Po naturalne antybiotyki warto sięgać zawsze wtedy, gdy występują u nas objawy infekcji, ale także na co dzień, w celach profilaktycznych.
Do grona naturalnych antybiotyków należą między innymi:
- kurkuma;
- imbir;
- miód;
- chrzan;
- czosnek;
- cebula;
- cynamon.
Najlepiej sprawdzają się w wersji surowej, aczkolwiek można je dodawać także do potraw, marynować, przyrządzać z nich napoje i napary. Istotne, aby podaż naturalnych antybiotyków była systematyczna, ponieważ ich działanie jest łagodniejsze, niż ma to miejsce w przypadku aptecznych antybiotyków.
Polecane produkty:
|
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Chojecka A., Jakimiak B., Rohm-Rodowald E., Podgórska M., Wpływ substancji antybakteryjnych na rozprzestrzenianie się oporności bakterii, Przegląd Epidemiologiczny, 64/2010.
- Markiewicz Z., Korsak D., Popowska M., Antybiotyki w dobie narastającej lekooporności, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2021.
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.

