Działanie antybakteryjne

Działanie antybakteryjne polega na zwalczaniu bądź hamowaniu wzrostu bakterii, czego celem jest zapobieganie infekcjom i dalszemu rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów. Taki efekt można uzyskać zarówno chemicznie, jak i biologicznie czy fizycznie. Najbardziej znanymi produktami antybakteryjnymi są antybiotyki dostępne w aptekach.

Działanie antybakteryjne

Działanie antybakteryjne – na czym polega?

Działanie antybakteryjne można przedstawić w następujący sposób:

  • niszczenie błony komórkowej bakterii – niektóre substancje, np. alkohol, mogą rozpuszczać lipidy i prowadzić do rozpadu komórki bakteryjnej, ponieważ w dużej mierze jest ona z nich zbudowana;
  • zakłócenie syntezy białek – niektóre substancje antybiotyczne blokują rybosomy, co uniemożliwia syntezę białek kluczowych do przeżycia komórki bakteryjnej;
  • hamowanie syntezy ściany komórkowej – przykładowo penicylina zaburza budowę ścian komórkowych bakterii, przez co cała komórka bakteryjna ulega rozpadowi;
  • dezaktywacja enzymów bakteryjnych;
  • niszczenie DNA bakterii – niektóre związki przeciwbakteryjne uszkadzają materiał genetyczny bakterii, uniemożliwiając jej namnażanie.

Produkty o działaniu antybakteryjnym mogą być stosowane w wielu różnych celach. Najczęściej służą do dezynfekcji skóry i ran (również tych pooperacyjnych), ale także do oczyszczania i sterylizowania powierzchni, np. w szpitalach, gabinetach o działalności medycznej, salonach kosmetycznych i fryzjerskich. Środki przeciwbakteryjne służą ponadto do impregnacji materiałów takich jak np. odzież medyczna.

Produkty antybakteryjne – przykłady

Do najbardziej znanych produktów o działaniu antybakteryjnym należą:

  • alkohol etylowy o zawartości czystego alkoholu powyżej 70%;
  • podchloryn sodu;
  • nadtlenek wodoru;
  • srebro koloidalne;
  • olejki eteryczne, np. olejek z czarnuszki siewnej lub olejek z drzewa herbacianego.

Należy przy tym wiedzieć, które produkty mogą być zastosowane w konkretnym celu i miejscu. Przykładowo olejków eterycznych nie damy na gojącą się ranę pooperacyjną, natomiast bardzo dobrze sprawdzą się tu preparaty ze srebrem koloidalnym.

Grupą znanych i charakterystycznych produktów antybakteryjnych są antybiotyki. Można je kupić w każdej aptece, jednak często wyłącznie na receptę. Przykładami antybiotyków są:

  • amoksycylina;
  • klarytromycyna;
  • doksycyklina;
  • cefuroksym.

Działanie antybakteryjne w aspekcie farmakoterapii wykazują także chemioterapeutyki, np. furazydyna oraz różnego rodzaju maści i żele stosowane bezpośrednio na skórę czy błony śluzowe. Typowymi płynami do dezynfekcji o działaniu antybakteryjnym są:

  • roztwór jodyny;
  • woda utleniona;
  • braunol.

Na rynku spotkać można liczne mydła antybakteryjne, żele antybakteryjne do mycia skóry problematycznej, a nawet chusteczki antybakteryjne i dezodoranty z dodatkiem srebra koloidalnego.

Naturalne antybiotyki

Naturalny antybiotyk może stanowić całkowicie bezpieczne i skuteczne wsparcie profilaktyki oraz kuracji przeciwbakteryjnej. Produkty o takim działaniu znajdują się w niemal każdej kuchni, a jeśli nie to nie ma problemów z ich kupieniem w dowolnym sklepie spożywczym. Po naturalne antybiotyki warto sięgać zawsze wtedy, gdy występują u nas objawy infekcji, ale także na co dzień, w celach profilaktycznych.

Do grona naturalnych antybiotyków należą między innymi:

  • kurkuma;
  • imbir;
  • miód;
  • chrzan;
  • czosnek;
  • cebula;
  • cynamon.

Najlepiej sprawdzają się w wersji surowej, aczkolwiek można je dodawać także do potraw, marynować, przyrządzać z nich napoje i napary. Istotne, aby podaż naturalnych antybiotyków była systematyczna, ponieważ ich działanie jest łagodniejsze, niż ma to miejsce w przypadku aptecznych antybiotyków.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Chojecka A., Jakimiak B., Rohm-Rodowald E., Podgórska M., Wpływ substancji antybakteryjnych na rozprzestrzenianie się oporności bakterii, Przegląd Epidemiologiczny, 64/2010.
  2. Markiewicz Z., Korsak D., Popowska M., Antybiotyki w dobie narastającej lekooporności, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2021.
  3. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *