Kwas dokozapentaenowy (w skrócie: kwas DPA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona kwasów tłuszczowych Omega 6, które z kolei należą do rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wywiera duży wpływ na czynność układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Znajduje się w wielu ogólnodostępnych produktach spożywczych.
Źródła kwasu dokozapentaenowego
Co ciekawe, powstawanie kwasu dokozapentaenowego jest całkowicie naturalne i odbywa się wewnątrz organizmu ludzkiego, poprzez konwersję kwasu eikozapentaenowego (EPA) do postaci kwasu dokozapentaenowego (DPA). Dlatego uzupełnianie niedoborów może odbywać się na 2 sposoby, poprzez spożywanie suplementów diety lub źródeł spożywczych DPA, a także poprzez suplementację lub spożywanie źródeł kwasu EPA. Największe ilości DPA i EPA znajdują się w olejach pozyskiwanych z ryb oraz w tłuszczu ryb, zwłaszcza morskich, a także w algach (Spirulina, Nori, Chlorella). Nieco mniejsze źródła obu kwasów tłuszczowych to owoce morza, oleje roślinne, nasiona i orzechy.
Kwas DPA – właściwości
Udowodniono pozytywny wpływ omawianego związku w szczególności na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Wykazano, że odpowiednie spożycie kwasu dokozapentaenowego w odniesieniu do obu tych układów:
- poprawia pamięć i koncentrację;
- przeciwdziała demencji, depresji, schorzeniom neurodegeneracyjnym;
- wspiera właściwe przekaźnictwo nerwowe i tym samym czynność wszystkich narządów wewnętrznych;
- obniża poziom cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie tętnicze krwi;
- zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego;
- poprawia elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych.
Ponadto DPA odgrywa kluczową rolę w pomaganiu innym kwasom tłuszczowym w działaniu wewnątrz organizmu, zapewniając jednocześnie unikalne korzyści. Prawidłowa suplementacja wspomaga organizm w walce z nowotworem prostaty, jak również widocznie wpływa na opóźnianie procesów starzenia, dzięki właściwościom odżywczym dla skóry oraz działaniu antyoksydacyjnemu.
Zobacz również: Omega 9.
Stosunek Omega 6 do Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 6 są powszechniej dostępne w pożywieniu i konkurują z kwasami Omega 3 o enzymy wspólne dla ich obu. Nadmiar Omega 6 obniża wykorzystanie kwasów tłuszczowych Omega 3 przez organizm człowieka. Ten brak równowagi może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych. Znaczny nadmiar kwasów tłuszczowych Omega 6 może:
- zwiększać stany zapalne w organizmie;
- przyczyniać się z rozwoju chorób przewlekłych i chorób cywilizacyjnych, których ryzyko kwasy te zmniejszają, jeśli są spożywane w odpowiedniej ilości;
- wywoływać bóle stawów;
- pogarszać kondycję skóry.
Pojawiają się również częste infekcje, osłabiona odporność, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, alergie czy nawet stany depresyjne. Właśnie dlatego we wszystkim powinien być umiar, liczy się również wysoka świadomość w tematach zdrowego odżywiania. Szacuje się, że współcześnie większość osób spożywa zbyt duże ilości Omega 6, a zbyt małe Omega 3. Rekomendowane proporcje obu związków wynoszą nawet 1:10, natomiast współczesne spożycie określa się na poziomie 2-3:1. W związku z tym rozważa się raczej suplementację kwasów tłuszczowych Omega 3, aby uzupełnić niedobory w organizmie. Omega 6 przyjmujemy jedynie w określonych wskazaniach.
Polecane produkty:
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G. Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.