Kwas dokozapentaenowy (DPA)

Kwas dokozapentaenowy (w skrócie: kwas DPA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona kwasów tłuszczowych Omega 6, które z kolei należą do rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wywiera duży wpływ na czynność układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Znajduje się w wielu ogólnodostępnych produktach spożywczych.

Kwas dokozapentaenowy (kwas DPA)

Źródła kwasu dokozapentaenowego

Co ciekawe, powstawanie kwasu dokozapentaenowego jest całkowicie naturalne i odbywa się wewnątrz organizmu ludzkiego, poprzez konwersję kwasu eikozapentaenowego (EPA) do postaci kwasu dokozapentaenowego (DPA). Dlatego uzupełnianie niedoborów może odbywać się na 2 sposoby, poprzez spożywanie suplementów diety lub źródeł spożywczych DPA, a także poprzez suplementację lub spożywanie źródeł kwasu EPA. Największe ilości DPA i EPA znajdują się w olejach pozyskiwanych z ryb oraz w tłuszczu ryb, zwłaszcza morskich, a także w algach (Spirulina, Nori, Chlorella). Nieco mniejsze źródła obu kwasów tłuszczowych to owoce morza, oleje roślinne, nasiona i orzechy.

Kwas DPA – właściwości

Udowodniono pozytywny wpływ omawianego związku w szczególności na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Wykazano, że odpowiednie spożycie kwasu dokozapentaenowego w odniesieniu do obu tych układów:

  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • przeciwdziała demencji, depresji, schorzeniom neurodegeneracyjnym;
  • wspiera właściwe przekaźnictwo nerwowe i tym samym czynność wszystkich narządów wewnętrznych;
  • obniża poziom cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie tętnicze krwi;
  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego;
  • poprawia elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych.

Ponadto DPA odgrywa kluczową rolę w pomaganiu innym kwasom tłuszczowym w działaniu wewnątrz organizmu, zapewniając jednocześnie unikalne korzyści. Prawidłowa suplementacja wspomaga organizm w walce z nowotworem prostaty, jak również widocznie wpływa na opóźnianie procesów starzenia, dzięki właściwościom odżywczym dla skóry oraz działaniu antyoksydacyjnemu.

Zobacz również: Omega 9.

Stosunek Omega 6 do Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 6 są powszechniej dostępne w pożywieniu i konkurują z kwasami Omega 3 o enzymy wspólne dla ich obu. Nadmiar Omega 6 obniża wykorzystanie kwasów tłuszczowych Omega 3 przez organizm człowieka. Ten brak równowagi może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych. Znaczny nadmiar kwasów tłuszczowych Omega 6 może:

  • zwiększać stany zapalne w organizmie;
  • przyczyniać się z rozwoju chorób przewlekłych i chorób cywilizacyjnych, których ryzyko kwasy te zmniejszają, jeśli są spożywane w odpowiedniej ilości;
  • wywoływać bóle stawów;
  • pogarszać kondycję skóry.

Pojawiają się również częste infekcje, osłabiona odporność, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, alergie czy nawet stany depresyjne. Właśnie dlatego we wszystkim powinien być umiar, liczy się również wysoka świadomość w tematach zdrowego odżywiania. Szacuje się, że współcześnie większość osób spożywa zbyt duże ilości Omega 6, a zbyt małe Omega 3. Rekomendowane proporcje obu związków wynoszą nawet 1:10, natomiast współczesne spożycie określa się na poziomie 2-3:1. W związku z tym rozważa się raczej suplementację kwasów tłuszczowych Omega 3, aby uzupełnić niedobory w organizmie. Omega 6 przyjmujemy jedynie w określonych wskazaniach.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  2. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G. Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.