Omega 3 dla kobiet w ciąży

Omega 3 dla kobiet w ciąży to niezwykle ważne kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę zarówno w prawidłowym przebiegu ciąży, jak i w rozwoju płodu. Ich odpowiednia podaż wspiera rozwój układu nerwowego, wzroku oraz funkcji poznawczych dziecka. Korzystnie wpływa również na zdrowie samej przyszłej mamy, m.in. na układ sercowo-naczyniowy, odporność organizmu i samopoczucie. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie w tym szczególnym okresie, dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 jedynie z dietą często okazuje się niewystarczające. Dlatego zaleca się rozważenie bezpiecznej suplementacji, która wykazuje udokumentowane działanie w okresie ciąży. Regularne spożywanie Omega 3 może zatem stanowić realne wsparcie zarówno dla zdrowia kobiety, jak i prawidłowego rozwoju jej dziecka.

Omega 3 dla kobiet w ciąży

Czym są kwasy omega 3?

Kwasy Omega 3 to inaczej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), posiadające w swoich cząsteczkach podwójne wiązanie w pozycji 3, licząc od atomu węgla najdalej zlokalizowanego od grupy karboksylowej (stąd ich nazwa). Wyróżnia się następujące związki tej grupy:

  • ALA – kwas alfa-linolenowy;
  • EPA – kwas eikozapentaenowy;
  • DHA – kwas dokozaheksaenowy.

Kwas alfa-linolenowy o łańcuchu 18-węglowym jest najkrótszym kwasem w tej grupie i bywa zaliczany do tzw. krótkołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie on występuje w żywności w największych ilościach. Jest prekursorem dla syntezy dłuższych kwasów tłuszczowych – kwasu eikozapentaenowego i kwasu dokozaheksaenowego.

Omega 3 dla kobiet w ciąży – dlaczego są tak ważne?

W lipcu 2020 roku ukazały się rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) dotyczące suplementacji kobiet ciężarnych. Biorą one pod uwagę specyfikę polskiego społeczeństwa i powstały w oparciu o najbardziej aktualną dostępną wiedzę. Jednym z najważniejszych związków, które muszą być przyjmowane przez kobiety ciężarne, są właśnie kwasy tłuszczowe omega 3, a w szczególności kwas DHA. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest jednym z najważniejszych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi składnik błon fosfolipidowych oraz budulec osłonek mielinowych neuronów układu nerwowego i siatkówki oka, a także chroni komórki nerwowe przed apoptozą spowodowaną stresem oksydacyjnym. Dlaczego jego suplementacja jest tak ważna u kobiet ciężarnych. Wszystko przez to, że kwasy tłuszczowe omega 3:

  • wpływają na wydłużenie czasu trwania ciąży i tym samym mogą zapobiegać wystąpieniu porodu przedwczesnego;
  • zmniejszają ryzyko stanu przedrzucawkowego oraz przyczyniają się do wzrostu masy urodzeniowej dziecka;
  • wspomagają właściwy rozwój komórek (a zwłaszcza neuronów, podstawowych komórek układu nerwowego), pozwalając zapewnić prawidłową ostrość wzroku i rozwój psychomotoryczny dziecka;
  • zmniejszają ryzyko depresji poporodowej u kobiety.

Niedobór lub upośledzony metabolizm kwasu DHA może prowadzić do obniżenia zdolności poznawczych i zwiększenia ryzyka powstawania chorób psychicznych lub neurodegeneracyjnych u dziecka. Produkty pochodzenia naturalnego będące bogatym źródłem DHA to ryby morskie (jak łosoś, makrela, tuńczyk, śledź), algi morskie (szczególnie z rodzaju Schizochytrium ) i owoce morza.

Zapotrzebowanie na Omega 3 dla kobiet w ciąży

Zapotrzebowanie na DHA u kobiet ciężarnych jest wyższe niż w populacji ogólnej, a dodatkowo u płodu znacząco wzrasta w III trymestrze ciąży. Według najnowszych norm żywienia dla
populacji Polski, dzienne wystarczające spożycie kwasów omega 3 dla kobiet w ciąży wynosi 250 mg sumy DHA i EPA (co odpowiada spożyciu ryb morskich 2 razy w tygodniu) oraz dodatkowo 100-200 mg DHA, najlepiej w postaci suplementów diety bądź dodatku olejów roślinnych tłoczonych na zimno do podstawowej diety. U kobiet ciężarnych odpowiednia podaż DHA z dietą może być utrudniona, gdyż Polska należy do krajów o niskim spożyciu ryb. Powinno się pamiętać, że duże ryby, szczególnie drapieżne, takie jak tuńczyk, rekin i miecznik, mogą być źródłem nie tylko DHA, ale również zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, jak np. rtęć czy dioksyny. Dlatego u ciężarnych spore znaczenie ma dobór ryb oraz dodatkowa suplementacja omega 3 w formie płynnej lub jako kapsułki.

Warto podkreślić, że zapotrzebowanie na kwasy omega 3 jest podwyższone nie tylko podczas całego okresu trwania ciąży, ale również podczas karmienia piersią. Laktacja jest więc także wskazaniem do kontynuowania suplementacji.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Wiesner A., Paśko P., Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, Farmakologia Polska, 1/2021.
  2. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.
  3. Makowska-Donajska M., Hirnle L., Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017 tom 2, nr 4, strony 166–172.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *