Suplementacja Omega 3

Suplementacja Omega 3 wskazana jest w dzisiejszych czasach większości osobom, ponieważ współczesna dieta jest dość uboga w naturalne źródła tych kwasów tłuszczowych. A są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów ustroju, aż od momentu życia płodowego do późnej starości.

Suplementacja Omega 3

Suplementacja Omega 3 – na czym polega?

Suplementacja Omega 3 polega na świadomym i kontrolowanym dostarczaniu organizmowi związków tłuszczowych zaliczanych do tego grona, a więc:

  • ALA (kwas alfa-linolenowy) – jest prekursorem dla EPA i DHA, co oznacza, że organizm może go przekształcać w te kwasy Omega 3;
  • EPA (kwas eikozapentaenowy) – kluczowy dla zdrowia serca i całego układu krążenia;
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy) – istotny dla zdrowego rozwoju mózgu i wzroku, w szczególności w okresie płodowym i niemowlęcym.

Kwasy Omega 3 warto na stałe włączyć do swojej diety. Najlepiej, aby było to w formie naturalnych źródeł, choć coraz częściej mówi się o tym, że są one potrzebne każdemu człowiekowi, ponieważ spożycie orzechów, nasion, ryb i olejów roślinnych tłoczonych na zimno nie jest wystarczające. Prowadzi to do niedoborów pokarmowych w zakresie zdrowych tłuszczów.

Zobacz również: Zdrowe tłuszcze nienasycone.

Sama suplementacja Omega 3 powinna trwać przez dłuższy okres czasu, co najmniej 4 tygodnie. Jednak tak naprawdę może (a także powinna) trwać długofalowo, przez miesiące. Kapsułki lub olej spożywamy codziennie, zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli jednocześnie suplementujemy witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K najlepiej brać je wspólnie z Omega 3, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – lepiej wchłaniają się przy obecności olejów.

Dawkowanie Omega 3

Przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 powinno się dostarczać organizmowi wraz z podstawową dietą – suplementacja jest jej uzupełnieniem. Normy żywienia zalecają osobom dorosłym minimalną podaż ryb (jedno z głównych źródeł Omega 3) na poziomie 250 mg na dobę, najlepiej w postaci dwóch porcji tygodniowo, w tym minimum raz ryby tłustej. W związku z tym przypuszcza się, że korzyści z suplementacji tych związków powinni odnieść wszyscy, których dieta jest uboga w ryby morskie. Ponadto zdaniem EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) 250 mg EPA i DHA stanowi ilość niezbędną do utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca, a 250 mg DHA przyczynia się do prawidłowego widzenia i pracy mózgu.

Jeśli chodzi o suplementację omegi 3 w kapsułkach, zawsze należy stosować się do zaleceń producenta na opakowaniu, dbając o to, aby mniej więcej utrzymać powyższe rekomendowane dawki. Niektóre oleje tłoczone na zimno są ich bardzo dobrym źródłem. Zaliczyć do nich można olej z pachnotki zwyczajnej.

Najlepsza suplementacja Omega 3

Najlepsza suplementacja to taka, która trwa systematycznie przez odpowiednio długi okres czasu. Jednak nie należy pomijać znaczenia jakości przyjmowanych preparatów. Przykładem polecanego i sprawdzonego suplementu diety jest Omega 3 bioalgi. W celu zachowania najwyższego stężenia składników odżywczych zawartych w nasionach Pachnotki zwyczajnej, oferowany olej tłoczony jest na zimno. Dodatkowo pierwsze tłoczenie sprawia, że nasiona tłoczone tylko raz i powstały z nich olej zachowuje wszystkie cenne substancje w najwyższych wartościach. Olej Omega 3 bioalgi nie podlega procesowi rafinacji (rafinowanie oleju sprawia, że takie oleje zawierają mniej korzystnych dla zdrowia składników niż oleje nierafinowane).

Kwasy tłuszczowe Omega 3 – działanie

Największe znaczenie dla organizmu każdego człowieka ma kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy), będący głównym kwasem tłuszczowym w fosfolipidach budujących błony komórkowe w istocie szarej mózgu. Szacuje się, że stanowi około 25% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych w ludzkiej korze mózgowej oraz 50% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ośrodkowym układzie nerwowym. DHA silnie wspiera funkcje poznawcze, a jego niedobór może skutkować pojawieniem się zaburzeń kognitywnych w związku z degeneracją neuronów, co przekłada się na możliwość rozwoju demencji.

Dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega 3:

  • obniżają ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak depresja, zaburzenia trawienia, otyłość, zespół metaboliczny czy nowotwory;
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi;
  • poprawiają samopoczucie, zwiększają pamięć i koncentrację;
  • wspierają utrzymanie prawidłowego przewodnictwa nerwowego;
  • utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie;
  • zapewniają elastyczność i jędrność skóry;
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci;
  • podnoszą libido oraz utrzymują wysoką płodność u obu płci;
  • wspierają poprawne widzenie, również o zmierzchu;
  • poprawiają odporność organizmu.

W życiu płodowym są one niezbędne, zwłaszcza do prawidłowego rozwoju układu nerwowego nienarodzonego jeszcze dziecka. Dlatego suplementacja Omega 3 rekomendowana jest m.in. kobietom ciężarnym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Strzyżewska M., Jusiak J., Husejko J., Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na rozwój i postęp chorób otępiennych w populacji geriatrycznej, Geriatria, 18/2024.
  2. Chmielarz K., Zapała M., Hunek A., Kaziród K., Wiśniewska-Skomra J., Tylutka K., Hapon A., Suplementacja kwasami tłuszczowe Omega-3 we wspomagającym leczeniu depresji – przegląd systematyczny, Journal of Education, Health and Sport. 2023;46(1):323-339.
  3. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *