Glicyna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona aminokwasów białkowych, a konkretnie do aminokwasów endogennych, które organizm może samodzielnie syntezować w ilościach względnie pokrywających swoje zapotrzebowanie. Znajduje się też w produktach spożywczych takich jak np. mięso, ryby czy produkty mleczne. Odpowiada m.in. za tworzenie się kolagenu, keratyny i glutationu.
Glicyna – charakterystyka
Glicyna to ważny aminokwas białkowy, którego pewną ilość może syntezować ludzki organizm. Posiada wzór sumaryczny C2H5NO2 oraz masę molową 75,07 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać białego lub niemal białego proszku o krystalicznej strukturze i lekko słodkim smaku. Pod względem budowy chemicznej glicyna posiada najmniejszą resztę aminokwasową, z jednym tylko atomem wodoru w łańcuchu bocznym. W przeciwieństwie do innych aminokwasów nie jest optycznie czynna. Glicyna zalicza się do grupy aminokwasów niepolarnych alifatycznych. Stanowi ona średnio około 7,2% reszt aminokwasowych występujących w białkach. Wyjątek jest kolagen, w którym glicyna liczy blisko 1/3 wszystkich budujących go aminokwasów. Kolagen z kolei to najważniejsze białko budulcowe ludzkiego organizmu. Znajduje się powszechnie w skórze, kościach, stawach, więzadłach, ścięgnach, naczyniach krwionośnych i wielu innych strukturach anatomicznych.
Źródła glicyny
Najważniejszymi pokarmowymi źródłami glicyny są:
- mięso i ryby – zwłaszcza drób, wołowina, wieprzowina, dorsz, łosoś;
- żelatyna i produkty przyrządzone na bazie żelatyny, np. galaretki owocowe i warzywno-mięsne;
- buliony mięsne i na bazie kości;
- jajka, w szczególności żółtka;
- nabiał – mleko i produkty wykonane na bazie mleka, np. kefiry, maślanki;
- orzechy i nasiona, np. sezam, słonecznik, migdały, orzechy włoskie;
- rośliny strączkowe.
Glicyna dostępna jest również w formie suplementu diety, zwykle o konsystencji proszku do rozpuszczania z wodą bądź sokiem.
Funkcje glicyny
Glicyna jest aminokwasem endogennym zaangażowanym w wiele procesów fizjologicznych. Badania udowodniły jej działanie przeciwzapalne, immunomodulujące i cytoprotekcyjne, co próbuje się wykorzystywać w praktyce klinicznej. Mechanizm działania nie został dokładnie poznany. Jednak wiele efektów biologicznych glicyny wiąże się z hamowaniem procesów zależnych od jonów wapnia.
Suplementacja tym aminokwasem może się okazać korzystna w przebiegu takich chorób, jak:
- zespół metaboliczny;
- nieswoiste zapalenie jelit;
- mukowiscydoza.
Dołączenie glicyny do kwasu acetylosalicylowego podawanego doustnie w ramach terapii przeciwpłytkowej znacząco poprawia tolerancję preparatu, co również daje spore nadzieje nad wykorzystaniem tego w przyszłości. Niezbędne są dalsze badania w tym kierunku.
Jako suplement diety glicyna wspiera układ trawienny oraz odporność organizmu. Wspomaga absorpcję wapnia, uczestniczy w produkcji erytrocytów (krwinek czerwonych) i hemoglobiny. Hamuje rozpad białek odpowiedzialnych za budowanie tkanki mięśniowej i przyspiesza ich regenerację, dlatego często sięgają po nią sportowcy i osoby wysoce aktywne fizycznie. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mózgu. Zmniejsza uczucie niepokoju, wspiera pamięć i koncentrację, poprawia jakość snu. Wzmacnia efekt działania glutaminianu w mózgu. Korzystnie wpływa na skórę i włosy. Przyjmowanie glicyny może okazać się niezwykle skuteczne w przebiegu stanów zapalnych stawów, pogorszenia pamięci i koncentracji, bezsenności, urazów mięśniowych i niewydolności nerek. W przebiegu chorób zawsze należy brać ją jednak dopiero po konsultacji z lekarzem.
Polecane produkty:
![]() |
Kolagen do picia
Kolagen do picia w proszku to naturalny suplement diety o smaku porzeczkowym. Opatentowana formuła Peptiplus sprawia, że biodostępność w organizmie jest na bardzo wysokim poziomie. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Rudnicka M., Glicyna – aminokwas endogenny o właściwościach plejotropowych, Medycyna Faktów , 16(2(59), 248-251.
- Silverthorn D., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.