Coraz chętniej rekomendowane są kwasy Omega 3 na stany zapalne. Na podstawie licznych badań klinicznych wykazano, że związki te mogą łagodzić stany zapalne. Zarówno w przebiegu ostrych, jak i przewlekłych problemów zdrowotnych w każdym wieku. Są też wartościowym składnikiem diety z innych względów, a zapotrzebowanie na nie utrzymuje się przez całe życie. Warto więc zadbać o to, aby dostarczać je wraz z dietą.
Kwasy Omega 3 na stany zapalne
Udowodniono, że stany zapalne są wywołane głównie nadmierną syntezą eikozanoidów – prostaglandyny E2 i leukotrienów B4, tworzących się na przestrzeni czasu z kwasów Omega 6. Zwiększone spożycie kwasów Omega 3 w stosunku do Omega 6 w diecie, a tym samym wzrost stężenia EPA i DHA w organizmie, wyraźnie obniża częstość występowania wielu przewlekłych chorób o podłożu zapalnym. Nie chodzi o to, że Omega 6 są niebezpieczne w diecie człowieka. Stanowią one jej bardzo ważny element, jednak powinny być spożywane w odpowiednich proporcjach w stosunku do Omega 3, a to właśnie one są często zaburzone.
Działanie przeciwzapalne kwasów Omega 3 zaobserwowano między innymi u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna, toczniem rumieniowatym układowym, łuszczycą czy przewlekłymi migrenami. Wykazano, że systematyczne przyjmowanie Omega 3 znacząco łagodzi niektóre objawy tych chorób, także te związane ze stanami zapalnymi. Korzyści z przyjmowania kwasów Omega 3 zaobserwowano również w leczeniu dzieci chorych na młodzieńcze idiopatyczne zapalenia stawów. Jedną z najczęściej występujących chorób reumatycznych w młodym wieku.
Na koniec warto wspomnieć, że zwiększony stosunek Omega 3 do Omega 6 w diecie i suplementacji jest kluczowy w leczeniu nieswoistego zapalenia jelit. Jego przyczynę stanowi nadmierne wytwarzanie prozapalnych cytokin i kwasu arachidonowego oraz innych czynników zapalnych. Jak można zatem zobaczyć, kwasy Omega 3 nie tylko działają przeciwzapalnie, ale zostało to potwierdzone naukowo na podstawie licznych jednostek chorobowych przebiegających z tymi stanami zapalnymi.
Kwasy Omega 3 a choroby nowotworowe
Choroby nowotworowe mogą, choć nie muszą, przebiegać ze stanami zapalnymi w organizmie. Mimo tego warto omówić wpływ Omega 3 na tę grupę chorób, jako że liczba zachorowań w ostatnich latach drastycznie wzrasta. Wiadomo, że różne typy raka manifestują się podwyższonym stężeniem kwasów Omega 6 we krwi, które z udziałem enzymów takich jak cyklooksygenaza 2 (COX-2) mogą zostać przekształcone w eikozanoidy. Te z kolei przyspieszają rozwój guzów nowotworowych i prowadzą do progresji choroby. Wykazano również, że stężenie Omega 3 jest znacznie mniejsze właśnie w tkankach nowotworowych niż w prawidłowych. Stąd wniosek, że spożycie Omega 3 mogłoby przyczyniać się do regresji choroby nowotworowej i zmniejszania towarzyszących jej dolegliwości.
Tezę tę wielokrotnie badano naukowo z bardzo dobrymi, obiecującymi rezultatami. Przykładowo udowodniono, że kwasy tłuszczowe Omega 3, a dokładniej EPA oraz DHA, wykazują wpływ na obniżanie stężenia prostaglandyny E2 – czynnika sprzyjającego powstawaniu przerzutów. Lekarze sugerują, że omawiane związki mogą mieć spore znaczenie w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych.
Kwasy Omega 3 a mikroflora jelitowa
Na sam koniec warto zaznaczyć, że prawidłowe spożycie kwasów tłuszczowych Omega 3 wpływa korzystnie na równowagę w obrębie mikroflory jelitowej. Ta zaś odpowiada m.in. za łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Zmiany w florze bakteryjnej jelit mogą bowiem uczestniczyć w stanach zapalnych, czy też wpływać na kształtowanie się nastroju. Właściwe funkcjonowanie bariery jelitowej, co oznacza zapewnienie jej maksymalnej integralności, jest istotnym i udowodnionym naukowo warunkiem nie tylko zdrowych jelit, ale i zachowania homeostazy całego ustroju.
Polecane produkty:
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
- Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M. Suplementacja kwasami Omega w różnych chorobach, Postępy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.