Oleje zimnotłoczone

Oleje zimnotłoczone to takie oleje, które pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno, czyli przy wykorzystaniu znacznie niższych temperatur, niż ma to miejsce przy rafinowaniu olejów. Dzięki temu zachowują pełen pakiet wartościowych składników odżywczych i określa się je po prostu jako zdrowsze. Co warto o nich wiedzieć?

Oleje zimno tłoczone

Tłoczenie olejów na zimno

Tłoczenie olejów na zimno jest najstarszą i najtańszą metodą pozyskiwania olejów roślinnych. W trakcie tego procesu temperatura nie przekracza 40-50 stopni C, dzięki czemu produkt zachowuje pełnię składników odżywczych. Wszystko można w uproszczeniu przedstawić w kilku krokach:

  • przygotowanie surowca roślinnego – a więc nasion lub innych części roślin, w których naturalnie znajdują się związki lipidowe. W pierwszym etapie są one zazwyczaj mielone na pastę, żeby łatwiej pozyskać z nich olej;
  • tłoczenie oleju na zimno – prasowanie mechaniczne surowca roślinnego za pomocą prostych, specjalnie skonstruowanych prasek, przy czym temperatura nie przekracza 40-50 stopni C;
  • oddzielanie oleju – olej jest mechanicznie oddzielany od części roślin, z którym był pozyskany, dzięki czemu produkt ten pozostaje czysty, wolny od zanieczyszczeń np. łupkami nasion;
  • oczyszczanie – ostateczne oczyszczenie oleju ma na celu pozbycie się tych części roślin, które mimo wszystko przedostały się do oleju po etapie poprzednim. Nie używa się w tym celu żadnych środków chemicznych.

Cały proces jest prosty, nieskomplikowany. Pozyskany olej cieszy się wysoką jakością, zwłaszcza jeśli pochodzi z pierwszego tłoczenia. Dla porównania rafinowanie oleju jest procesem, w przebiegu którego olej jest oczyszczany i pozyskiwany zarówno przy użyciu wysokich temperatur, jak i chemicznych środków. W konsekwencji tego olej rafinowany traci większość swoich cennych składników, które są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury. Zyskuje natomiast związki toksyczne i chemiczne, które mogą organizm zatruwać. Udowodniono ponadto, że rafinowanie oleju może obniżać poziom cholesterolu HDL i podwyższać poziom cholesterolu LDL, zmieniając poziom lipidowy.

Oleje zimnotłoczone w diecie

Uważa się, że oleje zimnotłoczone to jeden z ważniejszych składników diety każdego współczesnego człowieka. Tym bardziej że NNKT nie mają wielu źródeł pokarmowych, a z ich niedoborami zmaga się większość populacji w każdym wieku. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) odpowiadają za wiele funkcji ludzkiego organizmu. Udowodniono, że wspierają odporność, aktywując czynność komórek immunologicznych, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przekaźnictwo nerwowe. Są ważne aż od momentu życia płodowego, do późnej starości. To właśnie kwasy tłuszczowe budują otoczki lipidowe wszystkich komórek organizmu, warunkując ich właściwą przepuszczalność dla składników odżywczych.

Wykazano także, że NNKT poprawiają samopoczucie, dlatego są rekomendowane jako suplement diety przy depresji, zaburzeniach osobowości, zaburzeniach odżywiania czy wahaniach nastroju. Dodatkowo wspierają prawidłowe widzenie o zmierzchu. Są jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najkorzystniejszą dla zachowania zdrowia serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Świetnym źródłem kwasów Omega 3 i Omega 6 są właśnie roślinne oleje tłoczone na zimno.

Oleje zimnotłoczone – zalecane dawki

Oleje zimnotłoczone powinny być spożywane systematycznie. Tłuszcze jako ogół grupy pokarmowej stanowi około 20-30% całej puli kalorycznej dziennej diety człowieka. Większość z niej powinny stanowić opisane wcześniej NNKT, a nie tłuszcze nasycone pochodzące z produktów zwierzęcych, np. tłustego mięsa czy podrobów. Przykład spożycia olejów zimnotłoczonych w przypadku osób dorosłych wynosi 1 łyżkę stołową. Np. jako dodatek do sałatek, surówek, dań jednogarnkowych (już po ugotowaniu, na talerzu). Co istotne, takie oleje z reguły nie nadają się do smażenia ani innej obróbki cieplnej, ponieważ doszłoby do utraty ich wartości odżywczej.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  2. Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2008.
  3. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2/2006.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *