Tłoczenie oleju

Tłoczenie oleju jest metodą polegającą na jego pozyskiwaniu z nasion, miąższu owoców, orzechów lub innych roślinnych surowców oleistych za pomocą wyciskania czy wygniatania. Współcześnie najczęściej posługuje się przy tym specjalnymi narzędziami i urządzeniami, co skraca czas tłoczenia i pozwala otrzymać wysokiej jakości produkt. Oleje tłoczone na zimno wykorzystuje się zarówno w gastronomii, jak i kosmetologii czy farmakologii.

Tłoczenie oleju

Tłoczenie oleju – na czym polega?

Tłoczenie to bez wątpienia najprostsza (i jednocześnie najstarsza) metoda wydobywania oleju z oleistych surowców roślinnych. Aktualnie do tłoczenia wykorzystuje się niemal wyłącznie prasy ślimakowe. Kluczowymi zaletami tłoczenia są:

  • praktycznie brak zanieczyszczania środowiska;
  • bardzo niskie koszty inwestycyjne;
  • bezpieczeństwo produkcji (brak niebezpiecznych rozpuszczalników).

Wszystko to sprawia, że tłoczenie olejów roślinnych jest bezpieczne zarówno dla pracowników, jak i środowiska naturalnego, zaś otrzymane produkty mogą z powodzeniem być spożywane także przez dzieci czy kobiety ciężarne. Podstawową wadą jest jednak znacznie niższa wydajność, czyli mniejszy uzysk oleju w porównaniu do ekstrakcji.

Za najkorzystniejsze dla zdrowia uznaje się tłoczenie oleju na zimno. W jego trakcie temperatura oleju nie powinna przekraczać 40-50°C, co pozwala na uzyskanie produktu o bardzo dobrej jakości, bez konieczności stosowania procesów rafinacyjnych (powodujących zmniejszenie jakości odżywczej oleju). Proces tłoczenia oleju na zimno określa się jako zachowawczy, tzn. nie powodujący zmian jakościowych w wydobywanym oleju. Z kolei wytłok z tłoczenia na zimno może być z powodzeniem stosowany jako pasza, co jest dodatkową zaletą tej metody.

Tłoczenie oleju – etapy

Tłoczenie oleju można przedstawić w skrócie w następujących etapach:

  • usuwanie zanieczyszczeń metalowych za pomocą elektromagnesu;
  • rozdrabnianie nasion przez walce płatkujące;
  • kondycjonowanie nasion i ich ogrzanie (jedynie w wersji na gorąco);
  • tłoczenie miazgi nasiennej za pomocą prasy ślimakowej;
  • filtracja wytłoczonego oleju przez różne typy pras dobrane indywidualnie przez producenta.

Wszystko to jest banalnie proste i niewymagające, co sprawia, że urządzenia do tłoczenia są stosunkowo tanie i można je stosować na małą skalę i w stosunkowo prymitywnych warunkach. Jedynie w niektórych przypadkach tłoczenie oleju poprzedza się pewnymi procesami, których celem jest poprawa wydajności procesu i polepszenie jakości oleju i wytłoków. Podstawowym przykładem takiego procesu jest ekstruzja.

Zobacz również: Oleje nierafinowane.

Oleje tłoczone na zimno – właściwości zdrowotne

Spośród wszystkich dostępnych na rynku polskim olejów największą popularnością cieszą się oleje tłoczone na zimno różnych gatunków m.in.:

  • olej rzepakowy;
  • olej słonecznikowy;
  • olej lniany;
  • olej sojowy;
  • olej sezamowy;
  • olej arachidowy;
  • olej kukurydziany;
  • olej z pestek dyni
  • olej z pestek winogron;
  • oliwa z oliwek.

Rodzajów tych jest jednak znacznie więcej, m.in. olej z pestek malin, olej konopny, olej z wiesiołka, olej z ostropestu, olej z czarnuszki siewnej. Z żywieniowego punktu widzenia oleje tłoczone na zimno są wręcz niezbędne dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego oraz urody. Zawierają w swoim składzie cenne kwasy tłuszczowe nienasycone, zwłaszcza Omega 3 i Omega 6, ale także Omega 9, o których mówi się w coraz szerszym kontekście. Dodatkowo zawierają m.in.:

Uzupełnieniem składu są minerały i enzymy.

Oleje tłoczone na zimno poprawiają pamięć i koncentrację, utrzymują dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, uczestniczą w procesach gojenia się ran, wzmacniają chrząstkę stawową oraz pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Dodatkowo utrzymują właściwe ciśnienie tętnicze i glikemię, obniżając poziom cholesterolu LDL. Mogą też zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1 (80), 27 – 44.
  2. Wroniak M., Łukasik D., Maszewska M., Porównanie stabilności oksydatywnej wybranych olejów tłoczonych na zimno z olejami rafinowanymi, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1 (46) Supl., 214 – 221.
  3. Krygier K., Wroniak M., Dobczyński K., Kiełt I., Grześkiewicz S., Obiedziński M., Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno, Rośliny Oleiste, XIX/1998.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *