Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy są cenionym suplementem diety o potwierdzonym klinicznie działaniu. To związki, które powinny być dostarczane wraz z dietą przez każdego człowieka bez względu na wiek. Ich niedobór negatywnie wpływa m.in. na kondycję stawów. Co warto wiedzieć w tym temacie?

Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą być dostarczane wraz z dietą i to właśnie ona powinna stanowić ich główne źródło. Produktami bogatymi w te związki są m.in. tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona, algi oraz oleje roślinne tłoczone na zimno. Można jednak zdecydować się na dodatkową suplementację, która coraz częściej rekomendowana jest osobom starszym, choć nie tylko. Warto poznać bliżej korzystny wpływ Omega 3 na zdrowie i kondycję stawów.

Kwasy Omega 3 – działanie przeciwzapalne

Problemy stawowe bardzo często wiążą się z występowaniem stanów zapalnych w obrębie chrząstek stawowych i innych struktur tej okolicy, co ostatecznie generuje ból, obrzęk i zaczerwienienie. Taką sytuację zaobserwować można np. w przebiegu chorób reumatycznych takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), łuszczycowe zapalenie stawów czy twardzina układowa, ale i w przebiegu choroby zwyrodnieniowej. Korzystny wpływ Omega 3 na łagodzenie stanów zapalnych w przebiegu tych chorób zostało potwierdzone na podstawie licznych badań naukowych, co warto wykorzystywać w praktyce. Przełoży się to na zmniejszenie bólu stawów i odczuwanych dolegliwości w przebiegu wymienionych wyżej chorób.

Ciekawostką jest, że pod lupę wzięto również dzieci z młodzieńczym idiopatycznym zapaleniem stawów – jedną z najczęstszych chorób reumatycznych wśród dzieci. Przebiega ona z pojawianiem się stanu zapalnego stawów, dolegliwości bólowych stawów, gorączki, przemęczenia, wysypki. W patogenezie tej choroby istotną rolę odgrywają prozapalne cytokiny, takie jak IL-1 i czynnik martwicy nowotworów (TNF-α). W trakcie badania udowodniono, że podawanie młodym pacjentom kwasów tłuszczowych Omega 3 wpływa wyraźnie na łagodzenie bólu, obniżanie obrzęku, zwiększenie ruchomości stawów i siły, zapobieganie uszkodzeniu stawów oraz niektórym innym powikłaniom choroby.

Kwasy Omega 3 na masę ciała

Kwasy tłuszczowe Omega 3 utrzymują metabolizm w wysokiej sprawności. Wykazano, że mogą przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL, co utrzymuje właściwą równowagę całej gospodarki lipidowej organizmu. Efektem tego jest nie tylko zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie i ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, ale i zmniejszanie ryzyka rozwoju nadwagi czy otyłości. Nie od dziś wiadomo, że nadmierna tkanka tłuszczowa negatywnie wpływa na kondycję stawów, zwłaszcza kręgosłupa i kończyn dolnych. Wywołuje bowiem ich nadmierne obciążanie, co z kolei przyczynia się do destrukcji chrząstki stawowej i przyspiesza tworzenie się zmian zwyrodnieniowych. Omega 3 pomoże utrzymać prawidłową masę ciała, co zawsze jest rekomendowane celem wspierania stawów.

Omega 3 na chrząstkę stawową i maź stawową

Kwasy Omega 3 mogą przyczynić się do lepszego nawodnienia mazi stawowej i chrząstki stawowej. To składniki tłuszczowe, dzięki którym chrząstki są stabilniejsze i bardziej wytrzymałe na uszkodzenia zewnętrzne, np. podczas uprawiania sportów. Udowodniono też, że mogą poprawiać regenerację tkanek. Suplementacja wskazana jest więc przy wszelkich problemach stawowych.

Suplementacja Omega 3

Kiedy szczególnie polecana jest suplementacja Omega 3 w kontekście stawów? Oto podstawowe wskazania:

  • choroba zwyrodnieniowa stawów;
  • choroby reumatyczne przebiegające z zajęciem stawów, np. RZS, ZZSK;
  • nadwaga i otyłość, w przebiegu których stawy są bardziej obciążane;
  • aktywność fizyczna, w przebiegu której może dojść do kontuzji narządu ruchu;
  • brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia, wskutek czego stawy nie są obciążane, zatem mogą słabnąć;
  • planowane operacje narządu ruchu lub przebyte operacje narządu ruchu, np. artroskopia stawu kolanowego, rekonstrukcja ACL czy szycie ścięgna Achillesa.

Tak naprawdę suplementacja może okazać się przydatna u każdego człowieka bez względu na tryb życia.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
  2. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  3. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
  4. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami Omega w różnych chorobach, Postępy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *