Naturalne witaminy dla seniora powinny zostać szczególnie starannie dobrane, aby maksymalnie wspierać organizm w tym wieku oraz wzmacniać funkcje, które naturalnie zostają stopniowo tracone. Zestaw witamin powinien być przyjmowany systematycznie, jednak nie może zastąpić podstawowej, urozmaiconej diety. Stanowi jedynie jej uzupełnienie. Które witaminy powinny być w szczególności przyjmowane przez seniorów?
Witamina D
Witamina D nie ma swoich dobrych źródeł pokarmowych, ponieważ jej synteza zachodzi w skórze w odpowiedzi na jej ekspozycję na promieniowanie słoneczne i stanowi tym samym jej główne źródło w organizmie człowieka. Niestety seniorzy nie spędzają na zewnątrz tak dużo czasu każdego dnia w odpowiednich, kontrolowanych warunkach, aby mogło dojść do wystarczającej produkcji tej witaminy. W miesiącach od kwietnia do początku września zalecana jest bowiem ekspozycja na słońce przy odsłonięciu przynajmniej 18% powierzchni ciała bez stosowania filtra przeciwsłonecznego przez 15 minut, między godziną 10 a 15 każdego dnia. Dlatego rekomenduje się jej dodatkową suplementację na poziomie 2000-4000 IU na dobę w przypadku osób powyżej 75. roku życia i około 1500-2000 IU na dobę w przypadku osób między 65. a 75. rokiem życia.
Witamina D jest jedną z najbardziej wielokierunkowych witamin w ustroju. Wzmacnia odporność, zmniejsza stany zapalne w organizmie, poprawia samopoczucie. W kontekście wspierania układu nerwowego wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację. Pomaga skupić się na wykonywanej czynności, zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto odgrywa istotną rolę w procesie wchłaniania wapnia w jelicie cienkim. Dlatego jej niedobór prowadzi do osteoporozy, której ryzyko w podeszłym wieku i tak jest wysokie.
Witamina F
Mianem witaminy F określa się kwas linolowy, który należy do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. Kwas ten występuje w największych ilościach w oleju kukurydzianym, oleju słonecznikowych oraz oleju sojowym. W nieco mniejszych ilościach z kolei znaleźć go można w oleju rzepakowym, mleku, jogurtach, maśle czy serkach wiejskich, są to jednak śladowe ilości. NNKT uczestniczą w licznych przemianach biochemicznych oraz regulacji czynności fizjologicznych, dlatego ich wystarczające spożywanie jest niezmiernie istotne.
Związek ten wykazuje działanie antynowotworowe. Chroni przed licznymi chorobami, których rozwój wiąże się z obecnością wolnych rodników tlenowych w organizmie, w tym: miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy czy alergii. Jak wiadomo, ryzyko chorób związanych ze stresem oksydacyjnym wzrasta wraz z wiekiem, dlatego warto temu zapobiegać na znane sposoby. Witamina F wpływa korzystnie na nawilżenie skóry, zmniejszając widoczność zmarszczek, poprawia pamięć oraz wzmacnia odporność.
Kwas foliowy
Witaminę B12 określa się również jako kwas foliowy. Najczęściej mówi się o niej w kontekście kobiet w ciąży i starających się o potomstwo, ponieważ jest niezbędna dla prawidłowego i zdrowego rozwoju płodu. Jednakże nie należy pomijać jej znaczenia również w organizmach osób starszych. Na podstawie badań wykazano, że 3-letnia suplementacja kwasem foliowym diety osób starszych z podwyższonym poziomem homocysteiny prowadzi do znaczącej poprawy możliwości poznawczych. Dodatkowo witamina B12 zmniejsza ryzyko chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym, ponieważ wyrównuje poziom cholesterolu, glikemii i ciśnienia tętniczego.
Najlepszymi źródłami witaminy B12 są: drożdże, owoce cytrusowe, orzechy, produkty pełnoziarniste, jajka, sery. Tak naprawdę rzadko kiedy kwas foliowy seniorzy przyjmują jako suplement izolowany. Często występuje jako składnik kompleksów witamin z grupy B. Przyjmowanie wszystkich istotnych witamin B będzie jeszcze korzystniejszym rozwiązaniem dla większości osób w podeszłym wieku i nie tylko. Wykazano bowiem, że działanie tych związków często dopełnia się w bardzo skuteczny sposób.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Napiórkowska L., Franek E., Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 4/2009.
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G. Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt. Życie Weterynaryjne, 9/2010.