Najsilniejsze produkty przeciwzapalne

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne dostępne w niemal każdym gospodarstwie domowym mogą być skutecznym uzupełnieniem diety, jeśli potrzebujemy złagodzić stany zapalne związane z przeciążeniami, urazami, chorobami i innymi patologiami w organizmie. Z reguły są bezpieczne i lubiane, dlatego nie ma trudności z dodaniem ich do diety. Zawsze warto mieć w domu choć kilka z nich, aby móc wspierać się naturalnymi metodami lecznictwa, gdy zajdzie taka potrzeba.

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne

Czosnek i cebula

Zarówno czosnek, jak i cebulę zalicza się do grona naturalnych antybiotyków. Warzywa te są bogate w składniki takie jak allicyna, krzem, związki siarki, wapń, które wykazują silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Udowodniono na podstawie licznych badań klinicznych, że wykazują one znacznie bardziej wielokierunkowe działanie na wiele układów organizmu. Właśnie dlatego rekomenduje się spożywanie ich szczególnie w przebiegu różnorodnych chorób (jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych takich jak na przykład choroba refluksowa przełyku).

Imbir

W medycynie chińskiej roślina ta od przeszło 2 500 lat wykorzystywana jest w zaburzeniach funkcji układu pokarmowego, a także jako lek o działaniu przeciwwymiotnym i przeciwreumatycznym. Również jej właściwości przeciwzapalne zostały potwierdzone badaniami klinicznymi obserwacjami pacjentów. Surowcem leczniczym jest kłącze imbiru, z którego podczas procesów destylacji otrzymuje się 2,5–3% olejek o składzie chemicznym uzależnionym od miejsca pochodzenia rośliny. Dominującymi grupami związków są tu jednak seskwiterpeny (np. zingiberal, β-bisabolen) oraz monoterpeny (kamfora, geraniol, linalol). Substancjami, którym przypisuje się główne efekty farmakologiczne, takie jak działanie przeciwzapalne, są pochodne polifenolowe. Imbir można dodawać do potraw, jak również nierzadko parzy się z niego napar lub po prostu dodaje do herbaty.

Nagietek lekarski

Kolejnym produktem przeciwzapalnym jest nagietek lekarski, czyli roślina zielna z rodziny astrowatych, będąca częstym składnikiem naparów. Napar z kwiatów nagietka wykorzystuje się zewnętrznie: do obmywań, okładów, irygacji, płukania oraz wewnętrznie przy stanach zapalnych i skurczowych przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i jelit. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, za które odpowiada bogaty skład tej rośliny. Wyróżniamy w nim m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, karotenoidy i saponzydy. Ze względu na działanie przeciwzapalne nagietek stosowany jest zwłaszcza przy infekcjach narządu wzroku i układu pokarmowego.

Naturalny miód

Miód może wykazywać silne działanie przeciwzapalne, jednak obowiązkowo musi być to miód naturalny (pszczeli). Różni się on od miodu sztucznego:

  • swoją konsystencją – jest bardziej zbita, krystalizuje się wraz z upływem czasu;
  • walorami – ma silniejszy zapach i smak;
  • właściwościami zdrowotnymi – sztuczny miód to praktycznie wyłącznie cukry, podczas gdy w tym naturalnym znajdziemy także witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze.

Miód w medycynie ludowej od wieków stosuje się jako naturalny środek przyspieszający gojenie się ran. Do kategorii miodów przeciwzapalnych możemy zaliczyć m.in. miód wielokwiatowy, leśny, cząbrowy, tymiankowy, nawłociowy, fenkułowy, malinowy, spadziowy, bławatkowy, borówkowy, faceliowy, wrzosowy.

Zobacz również: Miód ze Spiruliną

Oleje roślinne

Właściwości przeciwzapalne mogą wykazywać niektóre roślinne oleje tłoczone na zimno, na przykład:

Obydwa zawierają duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 i Omega 6. W efekcie nie tylko zwalczają stany zapalne, ale i mogą zmniejszać objawy alergii. Dodają energii, poprawiają odporność, obniżają poziom cholesterolu LDL oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Zawarte w nich związki chronią przed infekcjami, wspomagają leczenie przewlekłych stanów zapalnych zwłaszcza jelit i przyspieszają gojenie się ran. Oleje roślinne dostępne są w postaci kapsułek bądź kropelek jako suplement diety. Można też z powodzeniem wzbogacać nimi podstawową dietę, np. dodając odrobinę do owsianek czy smoothies.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *