Dawkowanie Omega 3

Dawkowanie Omega 3 powinno być znane współcześnie każdemu człowiekowi, ponieważ tego rodzaju kwasy tłuszczowe stanowią nieodłączny element diety każdego dbającego o siebie człowieka. Jako że ich podaż z naturalnymi produktami spożywczymi bywa niewystarczająca, warto rozważyć suplementację. To właśnie z nią wiąże się rekomendowane dawkowanie Omega 3.

Dawkowanie Omega 3

Dawkowanie Omega 3

Normy żywienia rekomendują osobom dorosłym minimalną podaż kwasów tłuszczowych Omega 3 na poziomie 250 mg na dobę, najlepiej w postaci dwóch porcji ryb tygodniowo, w tym minimum raz ryby tłustej. W związku z tym należy sądzić, że korzyści z suplementacji Omega 3 powinni odnieść wszyscy, których dieta jest uboga w ryby morskie. Warto dodać, że zdaniem Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA – European Food Safety Authority ) 250 mg EPA i DHA stanowi ilość niezbędną do utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca, a 250 mg DHA przyczynia się do prawidłowego widzenia i pracy mózgu. Optymalne dawkowanie może różnić się w zależności od źródeł, jednak z reguły prezentuje się następująco:

  • 250-650 mg EPA i DHA w przypadku zdrowych osób dorosłych;
  • 350-750 mg EPA i DHA w przypadku kobiet ciężarnych (zgodnie z danymi źródłowymi kobiety w ciąży powinny przyjmować nawet 100-200 mg kwasów Omega 3 więcej, niż zdrowe osoby dorosłe);
  • 2-4 g na dobę EPA i DHA w przypadku pacjentów z chorobami kardiologicznymi, w tym pacjentów po przebytym zawale serca.

Dodatkowe dawki Omega 3 powinny przyjmować również następujące grupy konsumentów:

  • osoby z chorobami narządu wzroku i innymi problemami okulistycznymi;
  • osoby starające się o potomstwo;
  • osoby z chorobami układu nerwowego, w tym z zaburzeniami pamięci i koncentracji;
  • osoby z chorobami dermatologicznymi.

Dawkowanie Omega 3 może zostać rozpisane przez dietetyka, który dodatkowo uwzględni podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) wraz z dietą. To najlepsze rozwiązanie, aby zadbać o siebie od strony dietetycznej.

Omega 3 a Omega 6 – proporcje spożycia

Od kilkudziesięciu lat wielu ekspertów zaleca odpowiednią proporcję w diecie Omega 3 do Omega 6, która powinna wynosić 4-5:1, a nawet 2-3:1. Wiadomo również, że w diecie społeczeństw zachodnich z reguły obserwuje się znaczącą przewagę Omega 6 nad Omega 3 (nawet w stosunku 10-25:1). Przyczyną jest rzadkie spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, a także wysoka podaż Omega 6, których bogatym źródłem są np. olej słonecznikowy, olej sojowy oraz mięso i jaja. Warto podkreślić, że ryby hodowlane najczęściej charakteryzuje dodatkowo niska zawartość Omega 6.

Na podstawie licznych badań udowodniono, że nadmierne spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 może prowadzić do stanów zapalnych, peroksydacji lipidów osocza, spadku frakcji HDL cholesterolu, nasilenia objawów depresji, a nawet rozwoju cukrzycy i nowotworów. Dlatego istotne jest właściwe spożycie Omega 3 w stosunku do Omega 6. Zwykle nie ma konieczności dodatkowej suplementacji kwasów Omega 6, zaś istnieje ogromna potrzeba na suplementację czystych kwasów Omega 3.

Czy suplementacja Omega 3 jest bezpieczna?

Podaż kwasów tłuszczowych Omega 3 wraz z suplementami diety jest bezpieczna i pozbawiona istotnych klinicznie interakcji. Najczęściej działania niepożądane dotyczą zaburzeń żołądkowo-jelitowych i stosowania dawek powyżej 3 g, a bardzo rzadko poniżej 1 g.

Warto jednak mieć na uwadze, że przeciwzakrzepowe działanie Omega 3 może zwiększać skłonność do krwawień, zwłaszcza jeśli łączy się je z kwasem acetylosalicylowym i/lub klopidogrelem. W znacznej większości przypadków przyjmowanie kwasów Omega 3 (zwykle EPA i DHA) nie tylko jest niegroźne, ale wręcz rekomendowane każdej grupie konsumentów. W tym także kobietom ciężarnym, karmiącym piersią, małym dzieciom, pacjentom onkologicznych, przewlekle chorym i seniorom.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.
  2. Bryś J., Wirkowska-Wojdyła M., Górska A., Ostrowska-Ligęza E., Biardzka M., Ciemniewska-Żytkiewicz H., Bryś A. Oleje bogate w kwasy Omega 3 jako potencjalne źródło kwasów nienasyconych w diecie dla niemowląt i małych dzieci, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2016.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *