Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego i występuje w postaci dwóch enancjomerów. Wchodzi w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych, jest przy tym niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka.

Glutamina

Glutamina – charakterystyka

Glutamina to organiczny związek chemiczny będący aminokwasem endogennym. Posiada wzór sumaryczny C5H10N2O3 i masę molową 146,14 g/mol. Z wyglądu przypomina bezbarwne igiełki. Genetycznie związek ten jest kodowany przez kodony: CAA, CAG. Mimo że organizm człowieka jest w stanie syntezować wystarczające jego ilości, znaleźć go można również w ogólnodostępnej żywności lub zakupić w formie suplementu diety.

Z chemicznego punktu widzenia glutamina jest amidem kwasu glutaminowego. Jej powstanie katalizuje syntetaza glutaminowa składająca się z 8 łańcuchów polipeptydowych. Proces ten wymaga jednak energii w postaci cząsteczek ATP. Należy zaznaczyć, że omawiany aminokwas bardzo łatwo przenika z krwi do tkanek i komórek, które go potrzebują.

Spośród wszystkich wolnych aminokwasów w tkankach to właśnie glutamina występuje w największych ilościach. Głównym jej magazynem są mięśnie szkieletowe – znajduje się tu aż 60% całej puli związku. Po wysiłku fizycznym, w przebiegu którego mięśnie intensywnie pracowały, drastycznie wzrasta zapotrzebowanie na azot. Dlatego dostarczenie po wysiłku organizmowi łatwo dostępnego azotu zapobiega katabolizmowi tkanki mięśniowej. Z pomocą przychodzą suplementy diety zawierające glutaminę.

Glutamina – źródła

Źródłami pokarmowymi glutaminy są przede wszystkim:

  • biały ryż;
  • tofu;
  • kukurydza;
  • jajka kurze;
  • mięso, w szczególności wołowina;
  • Spirulina;
  • niektóre warzywa, zwłaszcza brokuły, szparagi, kapusta;
  • wywary z kości.

Glutamina jest również sprzedawana w formie suplementu diety, zarówno jako tabletki, jak i jako proszek. Jednak ze względu na umiejętność organizmu do samodzielnej jej syntezy, dodatkowa suplementacja w większości przypadków nie jest konieczna. Zaleca się ją osobom o wzmożonym zapotrzebowaniu, np. sportowcom.

Glutamina – funkcje

Ze względu na obecność w cząsteczce glutaminy dwóch grup aminowych, wykazuje ona właściwości anaboliczne. Jest źródłem azotu wykorzystywanego m.in. do produkcji niektórych aminokwasów oraz nukleotydów purynowych i pirymidynowych. Azot ten może być w takiej formie z łatwością transportowany po całym organizmie. Glutamina pełni znaczącą rolę w katabolizmie i biosyntezie białek ustrojowych. Pośrednio uczestniczy w biosyntezie glutationu, kluczowego związku chemicznego w procesach oksydoredukcyjnych. Udowodniono, że może pełnić rolę silnego antyoksydantu – zarówno u człowieka, jak i u innych zwierząt. Dodatkowo glutamina:

  • reguluje procesy oksydoredukcyjne erytrocytów (krwinek czerwonych);
  • uczestniczy w procesach detoksykacji amoniaku, regulując tym samym gospodarkę kwasowo-zasadową;
  • warunkuje proliferację i różnicowanie się komórek błony śluzowej jelit, jak również pośrednio warunkuje długość kosmków jelitowych;
  • wspiera funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza w kontekście poprawy pamięci i koncentracji;
  • zwiększa wydolność tlenową organizmu;
  • poprawia wchłanianie składników odżywczych zawartych w żywności.

Glutamina pochodząca z astrocytów (komórek glejowych znajdujących się w układzie nerwowym) jest prekursorem 2 neuroprzekaźników: glutaminianu, czyli neuroprzekaźnika pobudzającego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem hamującym. Badania przeprowadzone w ostatnich latach sprawiły, że glutamina jest postrzegana jako potencjalne wsparcie komórek układu immunologicznego, zwłaszcza limfocytów i makrofagów.

Suplementacja glutaminą

Suplementy diety zawierające glutaminę dedykowane są głównie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, a także każdemu, kto chce poprawić sprawność umysłu lub funkcjonowanie jelit. Także znaczne niedobory odporności mogą być wskazaniem do wypróbowania suplementacji. Optymalne dawki glutaminy to 500-1000 mg na czczo.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kędziora S., Słotwiński R., Dąbrowska A., Leczenie żywieniowe zawierające glutaminę według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), Przegląd Gastroenterologiczny, 5/2010.
  2. Mirowski A., Funkcje glutaminy w organizmie i możliwości wykorzystania jej anabolicznego działania w żywieniu zwierząt, Przegląd Hodowlany, 10/2007.
  3. Szeliga M., Glutamina w glejopochodnych komórkach nowotworowych, Zimowa Szkoła Instytutu Farmakologii PAN, Kraków 2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.