Peptydy do picia

Peptydy do picia to nic innego jak fragmenty białek, które dzięki krótszej budowie swoich łańcuchów mogą być szybciej wchłaniane w poszczególnych odcinkach układu pokarmowego. Najczęściej suplementuje się peptydy kolagenu, podstawowego białka budulcowego ludzkiego organizmu. Tworzy on narządy wewnętrzne, naczynia krwionośne, kości, stawy, skórę i wiele innych struktur.

Peptydy do picia

Peptydy do picia – co to jest?

Wszystkie białka oraz peptydy (ich skrócone wersje) zbudowane są z reszt aminokwasowych. Można zatem stwierdzić, że aminokwasy są najmniejszymi cegiełkami budującymi większe łańcuchy białkowe. Jeśli połączonych jest przynajmniej 100 reszt aminokwasowych, mówimy o białkach. W mniejszych liczbach są to peptydy. Innymi słowy, peptydy to białka o skróconych łańcuchach, a więc krótsze i nieco szybciej przyswajalne w układzie pokarmowym. Peptydy są coraz powszechniej dostępne w formie suplementów diety. Producenci wskazują na ich największą zaletę, a więc szybsze wchłanianie w układzie pokarmowym, niż ma to miejsce przy standardowych białkach.

Czy rzeczywiście ma to jednak tak duże znaczenie? Omawiając na przykładzie kolagenu: klasyczny kolagen do picia, podobnie jak peptydy kolagenowe, składa się z reszta aminokwasowych. Zarówno białko, jak i peptydy białkowe spędzają w układzie pokarmowym wiele godzin, zanim skierują się ku jelitowi grubemu. Rzeczywiście peptydy szybciej są wchłaniane, ponieważ organizm nie musi poświęcać aż tak dużo czasu na rozbijanie dłuższych łańcuchów. Mimo tego po pewnym czasie także zwykły kolagen zostanie w pełni wchłonięty, gdy dojdzie do jego rozbicia na mniejsze fragmenty. Dla konsumenta tak naprawdę nie ma większego znaczenia, czy wchłonięcie suplementu nastąpi po 4 czy może 6 godzinach od spożycia. Ostatecznie w obu przypadkach uzyskane efekty będą zbliżone. Znacznie większe znaczenie ma jakość suplementu diety oraz jego pochodzenie.

Peptydy do picia – wskazania

Peptydy do picia mają takie same wskazania jak kolagen:

  • bóle i sztywność stawów, na przykład w związku z podeszłym wiekiem lub ze zdiagnozowanymi schorzeniami narządu ruchu, takimi jak choroba zwyrodnieniowa stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów;
  • przebyte kontuzje, na przykład zerwanie ścięgna Achillesa, skręcenie stawu, złamanie kości;
  • aktywny tryb życia, zawodowe uprawianie sportu;
  • planowane lub przebyte operacje na narządzie ruchu, na przykład endoprotezoplastyka, artroskopia;
  • przebyte operacje, podczas których doszło do przerwania ciągłości powłok skórnych, w tym również poród poprzez cięcie cesarskie;
  • urazy i uszkodzenia tkanek i skóry, celem ich lepszego gojenia się;
  • wiotkość skóry, pogorszenie jej elastyczności i jędrności, zmarszczki mimiczne;
  • cellulit.

Kolagen jest podstawowym białkiem budulcowym organizmu, dlatego jego niedobór jest wyraźnie widoczny u każdego człowieka. Może pogarszać jakość życia i ograniczać codzienną sprawność fizyczną. Naturalna, endogenna synteza tego białka zaczyna maleć już w okolicach 25. roku życia. W kolejnych latach jedynie konsekwentnie malejąc średnio o 1% rocznie. Wskazaniem do suplementacji może być więc osiągnięcie wieku 25 lat. To suplement diety stosowany przez każdego, komu zależy na jak najdłuższym zachowaniu sprawności oraz dobrej kondycji skóry. Należy jednak pamiętać, że na stan narządu ruchu i skóry wpływa znacznie więcej czynników. Jeśli zatem dana osoba będzie suplementować peptydy do picia, ale jednocześnie nie będzie aktywna fizycznie, będzie pić alkohol i palić papierosy, a także stosować niezdrową dietę, która wpłynie na wzrost masy ciała, suplementacja będzie całkowicie nieskuteczna. Liczy się kompleksowe podejście do zdrowia i połączenie wielu różnych metod, jednak zawsze bazą będzie zdrowy tryb życia.

Zobacz również: Kolagen na zmarszczki.

Peptydy do picia – przeciwwskazania

Nie w przypadku każdej osoby peptydy do picia sprawdzą się jako suplement diety. Podstawowymi przeciwwskazaniami są:

  • ciąża i okres karmienia piersią – głównie ze względu na brak badań dotyczących wpływu kolagenu na przebieg ciąży i laktacji;
  • zaawansowane choroby nerek;
  • choroby dermatologiczne przebiegające z nieprawidłowym gojeniem się tkanek i nadmiernym bliznowaceniem;
  • alergia na kolagen lub źródła kolagenu (na przykład na owoce morza, jeśli jest pozyskiwany ze skór ryb).

W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  2. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *