Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę i stawy, wzmacniając je i poprawiając ich ogólną kondycję. Ważne jest jednak, aby suplement diety miał wysoką jakość i cechował się dobrą biodostępnością.

Kolagen do picia

Kolagen do picia – charakterystyka

Naturalny kolagen do picia ma formę proszku do rozpuszczania z wodą. Należy rozmieszać porcję proszku w 1 szklance wody, energicznie mieszając. Może to potrwać kilka minut. Następnie napój wypija się na jeden raz. Odstawienie go na chwilę poskutkuje wytrąceniem się pewnej części kolagenu i zgromadzenie go na dnie szklanki. To wygodny sposób suplementacji kolagenu, również dla osób starszych, dla których połykanie tabletek i kapsułek jest uciążliwe. Kolagen do picia cieszy się również wyższą biodostępnością niż kolagen w tabletkach / kapsułkach, ponieważ organizm nie musi tracić czasu i energii na rozpuszczanie go.

Kolagen do picia – jaki wybrać?

Wybierając kolagen do picia, warto zwracać uwagę na to, aby:

  • zawierał dużą dawkę czystego kolagenu w porcji – tak, aby spożyta ilość mogła zostać maksymalnie wchłonięta i wykorzystana przez organizm. Choć nie ma ustalonych norm, zaleca się codzienne spożywanie przynajmniej 7-8 tysięcy mg tego związku. Właśnie tyle powinna zawierać porcja produktu;
  • był wzbogacony o składniki dodatkowe – takie jak witamina C (niezbędna do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu), biotyna, cynk, witamina E i inne. Składniki te muszą być jednak w pełni naturalne. W dobrym jakościowo kolagenie do picia nie ma miejsca na barwniki, konserwanty czy inne sztuczne, chemiczne dodatki;
  • pozyskano go odpowiednią metodą – formuła Peptiplus zapewnia pozyskanie dużej ilości dobrze wchłanianego w układzie pokarmowym hydrolizowanego kolagenu;
  • miał dobre pochodzenie – wyróżnia się m.in. kolagen wołowy oraz kolagen rybi. Kolagen rybi ma mniejszą masę cząsteczkową, przez co charakteryzuje się wyższą przyswajalnością, jednak nie będzie tak dobrze wykorzystany przez organizm, jak kolagen wołowy, którego budowa strukturalna jest identyczna z budową kolagenu człowieka.

Warto kierować się również ceną – pozyskanie i przygotowanie dobrego kolagenu jest kosztowne, zatem wysokiej jakości suplement diety nigdy nie będzie tani, rzędu kilkudziesięciu złotych. Dobrych kolagenów należy szukać w przedziale cenowym 100-200 zł, a także warto zapoznać się z opiniami innych konsumentów.

Zobacz również: Picie kolagenu – jakie daje efekty?

Jak stosować kolagen do picia?

Kolagen do picia należy przyjmować każdego dnia przez przynajmniej 4 tygodnie, choć nie ma przeciwwskazań do długoterminowej suplementacji. Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki zaleconej przez producenta, a przed rozpoczęciem suplementacji powinno się wykluczyć wszystkie ewentualne przeciwwskazania (ciąża, zaawansowane choroby nerek, alergia na kolagen). Nie ma znaczenia, o jakiej porze dnia pije się kolagen, choć najlepiej wykonywać to około 30 minut przed aktywnością fizyczną. To dodatkowo element wzmacniania stawów, jeśli kolagen pity jest celem poprawy ich kondycji.

Zobacz również: Najmocniejszy kolagen na stawy.

Kolagen do picia – wskazania

Suplementacja naturalnego kolagenu do picia wskazana jest w następujących przypadkach:

  • ból i sztywność stawów, np. w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów, RZS, łuszczycowego zapalenia stawów, ZZSK, a także w związku z podeszłym wiekiem;
  • urazy i kontuzje narządu ruchu, np. sportowe, powypadkowe itd., a także profilaktyka kontuzji u osób aktywnych fizycznie i sportowców;
  • aktywny tryb życia, celem wzmacniania tkanek twardych i tkanek miękkich;
  • słaba odporność;
  • wiotka, mało elastyczna skóra z widocznymi zmarszczkami i bruzdami;
  • cienie pod oczami;
  • przebyte operacje, celem przyspieszenia gojenia się ran, jak również złamania kości, aby przyspieszyć tworzenie się zrostu kostnego;
  • cellulit;
  • szara skóra pozbawiona blasku.

W praktyce picie kolagenu zaleca się każdej osobie powyżej 25 lat, ponieważ właśnie na tym etapie życia spada fizjologiczna produkcja kolagenu (rzędu 1% rocznie). Suplementacja ma na celu wyrównywanie bieżących strat i przeciwdziałanie oznakom niedoboru tego ważnego białka.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study, 2/2017.
  2. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2/2012.
  3. Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4/2014.
  4. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.