Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i wodach słonych – środowisko wpływa na jej ostateczny skład, zwłaszcza na zawartość minerałów. Spirulina w proszku znajduje wiele zastosowań, najczęściej jednak sięga się po nią celem poprawy zdrowia lub urody.

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny – skład

Spirulina jest jedną z najbardziej wartościowych alg, a nawet produktów spożywczych. Zawiera w sobie niemal wszystkie składniki niezbędne człowiekowi do życia i zachowania zdrowia, a większość z nich w bardzo wysokich stężeniach. Z tego względu algę tę zaliczono do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych. W składzie ekstraktu ze Spiruliny znaleźć można m.in.:

  • pełnowartościowe białko – o biodostępności identycznej jak białko pochodzenia zwierzęcego (lepiej przyswajalne przez organizm), co jest bardzo rzadko spotykane w świecie roślin. Jego zawartość sięga nawet do 70% całego składu;
  • pełen pakiet aminokwasów;
  • fikocyjaninę o silnym działaniu antyoksydacyjnym;
  • witaminy – zwłaszcza witaminy z grupy B, witamina C, witamina A, witamina E;
  • pierwiastki – żelazo, wapń, cynk, sód, potas, magnez, mangan, fosfor i inne. Spośród nich największe znaczenie ma żelazo, którego jest więcej niż w mięsie wołowym, uznawanym za jedno z najbogatszych źródeł wspomnianego minerału;
  • tłuszcze – w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT);
  • węglowodany;
  • błonnik pokarmowy;
  • beta-karoten;
  • chlorofil.

Ekstrakt ze Spiruliny może mieć różną zawartość jodu. Jeśli alga ta hodowana jest w wodach słodkich, nie będzie zawierać jodu. Jeśli natomiast w wodach słonych, znaleźć w niej można również ten cenny pierwiastek. To wiadomość wartościowa zwłaszcza dla osób z chorą tarczycą.

Ekstrakt ze Spiruliny jako suplement diety

Spirulina w proszku może być spożywana po rozmieszaniu z wodą lub jako dodatek do koktajlów, owsianek, smoothies. Przeważnie bywa dodatkiem do innych produktów spożywczych ze względu na swój intensywny, nieco rybi smak i zapach. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne i hipotensyjne, obniża stężenie glukozy, reguluje zbyt wysokie ciśnienie krwi. Może być dobrym składnikiem diety sercowej, np. w przypadku przewlekłych problemów kardiologicznych.

Ze względu na mnóstwo antyoksydantów w składzie, wykazuje także silne działanie przeciwutleniające. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych związanych z wolnymi rodnikami. Jej spożywanie wpływa na normalizację masy ciała, ponieważ reguluje ona trawienie i zmniejsza apetyt. Ze względu na zawartość pełnowartościowego białka i aminokwasów, Spirulina jest rekomendowana jako suplement diety dla wegetarian i wegan. Sprawdzi się jako uzupełnienie diety każdego człowieka.

Ekstrakt ze Spiruliny jako kosmetyk

Spirulina w proszku jest wykorzystywana również w celach kosmetycznych. Można z niej przygotowywać domowe maseczki do skóry i włosów, łącząc ją z naturalnymi produktami spożywczymi, dostępnymi w każdym domu. Przykładowo wystarczy zmieszać ją z gęstym jogurtem, olejkiem z czarnuszki siewnej lub miodem, aby uzyskać gęstą, bogatą w składniki odżywcze maskę. Z kolei jeśli do niej doda się fusy po kawie lub nasiona chia, otrzymujemy cenny peeling.
Spirulina nałożona na skórę działa silnie odżywczo, nawilżająco i regeneracyjnie. Dodaje skórze blasku i wyrównuje jej koloryt. Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, zwłaszcza skóry suchej i skóry zniszczonej. Z kolei w odniesieniu do włosów ekstrakt ze Spiruliny wygładza je i odżywia, przez co stają się mniej łamliwe i szorstkie.

Ekstrakt ze Spiruliny – przeciwwskazania

Ekstrakt ze Spiruliny nie powinien być spożywany przez kobiety ciężarne, głównie z tego względu, że nie ma wystarczających dowodów naukowych na wpływ algi na rozwój płodu i przebieg ciąży. Może być jednak przez nie stosowany zewnętrznie, jako kosmetyk. Przeciwwskazaniem jest także nadwrażliwość na algi, choć zdarza się to stosunkowo rzadko.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  4. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 27/2016.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.