Sole mineralne to szerokie grono nieorganicznych związków chemicznych zaliczanych do grona soli. Zazwyczaj są to sole występujące powszechnie w naturze, w tym również w organizmach ludzi i innych zwierząt. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór niektórych soli, co oddziałuje praktycznie na wszystkie układy organizmu.
Czym są sole mineralne?
Pojęcie „sole mineralne” odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu). Są one kluczowym składnikiem diety każdego człowieka, bez względu na wiek. Pełnią rolę budulcową oraz regulacyjną. Szacuje się, że stanowią około 4% organizmu człowieka, przy czym dla zachowania równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłowej czynności całego organizmu, powinniśmy dostarczać je każdego dnia wraz z dietą. Warto bowiem zaznaczyć, że organizm człowieka nie potrafi samodzielnie ich produkować. Sole mineralne dzielimy na makroelementy i mikroelementy. Kluczowymi makroelementami są:
Z kolei najistotniejsze dla człowieka mikroelementy to:
Rola soli mineralnych
Sole mineralne wywierają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, a każdy z tych związków może pełnić inną funkcję. Dlatego trudno jest zdefiniować rolę soli mineralnych w jednym zdaniu lub jako ogół. Warto zatem choćby w skrócie opisać funkcję głównych makroelementów:
- wapń – podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, aktywator licznych enzymów, składnik w procesach krzepnięcia krwi;
- fosfor – wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni oraz całego układu nerwowego. Uczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej;
- magnez – bierze udział w syntezie białka, reguluje przepływ impulsów nerwowych i skurcze mięśni, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Wspiera utrzymanie właściwej gęstości mineralnej kości;
- potas – utrzymuje poziom glikogenu na właściwej stopie, reguluje czynność mięśni, wzmacnia pamięć i koncentrację, wpływa na regulację pH płynów wewnątrzkomórkowych;
- sód – utrzymuje prawidłową objętość płynów ustrojowych oraz właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Reguluje przewodnictwo nerwowe;
- chlor – utrzymuje prawidłową objętość płynów ustrojowych oraz właściwą równowagę kwasowo-zasadową, podobnie jak sód;
- siarka – łagodzi stany zapalne w organizmie, uczestniczy w syntezie tkanki łącznej (np. kolagenu, chrząstek).
Niedobór choćby jednego rodzaju soli mineralnych – zarówno w obrębie makroelementów, jak i mikroelementów – negatywnie oddziałuje na cały organizm, co jest dość mocno zaznaczone. Nie sposób przegapić dolegliwości z tym związanych.
Niedobór soli mineralnych
Do niedoboru soli mineralnych najczęściej dochodzi w momencie nieodpowiednio skomponowanej, mało urozmaiconej diety, a także przy wszelkich chorobach przewlekłych. Ryzyko takich problemów pojawia się też przy odwodnieniu, np. spowodowanym nadmiernym wysiłkiem fizycznym, gorączką, wymiotami czy biegunkami. Obraz kliniczny niedoboru soli mineralnych może być mocno zróżnicowany. Przykładowo objawy niedoboru sodu oscylują wokół osłabienia, nudności, zaburzeń pamięci i koncentracji, drgawek, a nawet śpiączki, jednakże ze względu na wysoką zawartość soli w żywności w XXI wieku takie sytuacje praktycznie się nie zdarzają. Częsty jest jednak np. niedobór magnezu, co objawia się bolesnymi skurczami mięśni, zaburzeniami rytmu serca oraz zaburzeniami czucia w obrębie kończyn.
Wszelkie niedobory soli mineralnych uzupełnia się wraz z dietą – należy zapoznać się z informacją, które sole mineralne występują najobficiej w poszczególnych produktach spożywczych. Jeśli niedobór jest znaczny, warto wspomóc się dodatkową suplementacją. W przebiegu intensywnych objawów lub zmagając się z chorobami przewlekłymi, taka suplementacja powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Silverthorn D., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2008.