Zielona herbata to popularny i lubiany na całym świecie napar pozyskiwany z liści herbaty chińskiej (łac. Camellia sinensis). Charakteryzuje się on delikatnie żółto-zielonkawym kolorem i świeżym, trawiastym aromatem. Ma liczne, potwierdzone kliniczne właściwości prozdrowotne, co jest wykorzystywane zarówno w ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej, jak i w kosmetologii.
Zielona herbata – co to jest?
Herbatę zieloną pozyskuje się z górnych listków krzewu Camellia sinensis poddanych łagodnemu działaniu pary wodnej. Para wodna inicjuje dezaktywację enzymów odpowiedzialnych za procesy utleniania. Listki te są następnie suszone. Ciekawostką jest, że herbata jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem spożywanym na świecie (w ilościach nawet do 40 l na osobę rocznie). Czym jeszcze wyróżnia się zielona herbata? Otóż nie jest ona poddawana procesowi fermentacji – dla porównania, herbata czarna jest fermentowana, zaś herbata typu oolong jest częściowo fermentowana.
Co zawiera zielona herbata?
W liściach zielonej herbaty znaleźć można przede wszystkim cenne polifenole, takie jak:
- katechiny (nawet do 25%);
- epigalokatechiny (do 6%);
- galusan epigalokatechiny (do 13%);
- galusan epikatechiny (do 6%);
- epikatechina (do 3%);
- galokatechina (do 4%).
Równie dużo znajdziemy w nich flawonoidów, zwłaszcza takich jak: kwercetyna, kemferol, myrycetyna, kwasy fenolowe: kwas galusowy, p-kumarowy, kawowy oraz pochodne kwasu kawowego. Pozostałe składniki zielonej herbaty: alkaloidy purynowe, kofeina, teobromina, teofilina, aminokwasy, witamina C, witamina E, witaminy z grupy B oraz śladowe ilości witaminy K oraz jonów potasu, glinu, fluoru. Sprawia to, że zielona herbata od lat jest ceniona na całym świecie, a jej właściwości są analizowane na podstawie licznych badań klinicznych.
Zielona herbata – właściwości zdrowotne
Związki zawarte w liściach zielonej herbaty korzystnie wpływają na mikrokrążenie skórne, co poprawia przepływ krwi i znacznie obniża ryzyko powstawania mikrozakrzepów. Poprawia się ogólne krążenie krwi, co wpływa pozytywnie na dotlenienie i dokrwienie wszystkich narządów ludzkiego organizmu. Zielona herbata wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające – ma zdolność obniżania poziomu wolnych rodników tlenowych, które uznaje się za kluczowy czynnik ryzyka tzw. chorób cywilizacyjnych. Udowodniono, że systematyczne spożywanie zielonej herbaty chelatuje jony metali ciężkich, co obniża ich stężenie w organizmie. Innymi słowy, tego rodzaju herbata oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm, co jest wykorzystywane zarówno celem detoksykacji i dążenia do lepszego samopoczucia, jak i przy walce z nadwagą czy otyłością.
Działanie przeciwobrzękowe zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszeniem przepuszczalności naczyń włosowatych. Przeprowadzone badania wykazały, że polifenole znajdujące się w liściach zielonej herbaty wpływają na spadek skutków działania promieniowania UV i uszkodzeń DNA. Potwierdzono także, że zielona herbata wspiera czynność wątroby, redukuje nadmierną ilość zbędnej tkanki tłuszczowej oraz może wręcz działać przeciwnowotworowo.
Zielona herbata w kosmetologii
Zielona herbata jest ceniona również w kosmetologii, stanowiąc istotny składnik kosmetyków do pielęgnacji praktycznie każdego rodzaju skóry. Składniki zielonej herbaty działają intensywnie nawilżająco na skórę. Badania dermatologiczne wykazały poprawę tekstury skóry aż u 45% badanych już po 4 tygodniach stosowania preparatów zawierających wyciąg z zielonej herbaty. Obserwuje się też poprawę elastyczności skóry, spowolnienie oznak starzenia się tej tkanki oraz redukcję głębokości niektórych zmarszczek mimicznych. Szczególne korzyści obserwuje się w przypadku skóry tłustej i mieszanej.
Zielona herbata – przeciwwskazania
Zielona herbata jest niezwykle zdrowa i powinna stanowić element diety większości ludzi dbających o zdrowie. Jedynie w następujących przypadkach należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem:
- nadciśnienie tętnicze;
- arytmia serca;
- zaawansowana osteoporoza;
- nadczynność tarczycy;
- zagrożona ciąża.
Zielonej herbaty nie powinno się wypijać tuż przed snem, ponieważ może wywoływać bezsenność i uczucie niepokoju. U osób z wrażliwym układem pokarmowym może ponadto przyczyniać się do wystąpienia zaparć i/lub biegunek. Z reguły jednak picie zielonej herbaty nie wiąże się z działaniami niepożądanymi.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Gogga P., Szałajda M., Janczy A., Zielona herbata a otyłość – wpływ katechin na metabolizm energetyczny. Postępy Hig Med Dosw (online), 2021; 75: 265–271.
- Arct J., Tomaszewska K., Pytkowska K., Zielona herbata, Pol J Cosmetol 2016, 19(2): 110-115.
- Całka J., Zasadowski A., Juranek J., Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2008.
- Kania M., Baraniak J., Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze), Postępy Fitoterapii 1/2011.