Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z lekarzem, ponieważ domowe metody często bywają jedynie uzupełnieniem leczenia podstawowego (np. pojawia się konieczność przyjmowania suplementów diety żelaza lub leków).

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Poniżej przedstawiamy bezpieczne i skuteczne sposoby, które mogą pomóc podnieść poziom żelaza w organizmie.

1. Dieta

Najważniejszym elementem leczenia anemii z niedoboru żelaza jest dieta. Powinna być bogata w produkty spożywcze takie jak:

  • wątróbka;
  • jajka;
  • ryby, zwłaszcza sardynki, tuńczyki i makrele;
  • mięso, zarówno jasne, jak i ciemne;
  • soja;
  • fasola;
  • orzechy, np. pistacje;
  • natka pietruszki;
  • kasza jaglana;
  • soczewica;
  • płatki owsiane.

Należy jednak pamiętać, że dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona. Błędem będzie spożywanie każdego dnia na obiad wątróbki czy wołowiny, ponieważ zawierają one również sporą ilość cholesterolu. Problemem w diecie anemików jest fakt, że żelazo niehemowe (pochodzenia roślinnego) przyswaja się w dużo gorszym stopniu niż żelazo hemowe (pochodzenia roślinnego). Przyswajalność żelaza spada dodatkowo przy działaniu związków takich jak:

  • wapń – mleko i przetwory mleczne;
  • polifenole – zielona herbata, jagody, winogrona;
  • taniny – kawa, herbata, nasiona roślin strączkowych;
  • fityniany – produkty zbożowe;
  • szczawiany – szczaw, szpinak;
  • fosforany – żywność przetworzona, kolorowe napoje gazowane.

Bogate źródła powyższych związków można oczywiście spożywać, jednak nie w bezpośrednim połączeniu ze źródłami żelaza. Przykładowo, obiadu mającego uzupełnić niedobór żelaza nie popijamy herbatą lub kawą.

2. Suplementy diety

Istnieją 2 niezwykle skuteczne przy niedoborach diety suplementy. Pierwszym jest Spirulina, czyli niebieska alga, która w swoim składzie zawiera m.in. bardzo duże ilości żelaza. Jest ono przy tym lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzące z innych suplementów diety czy produktów roślinnych. Uważa się wręcz, że biodostępność tego pierwiastka jest porównywalna do żelaza hemowego pochodzenia zwierzęcego. Jest to więc nie tylko bardzo dobry sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza, ale również sposób na profilaktykę anemii u wegan i wegetarian. Można również zdecydować się na wersję Spirulina + żelazo (alga wzbogacona omawianym minerałem).

Drugim polecanym suplementem diety jest witamina C. Posiada ona zdolność uwalniania żelaza z ferrytyny (białko odpowiedzialne za jego magazynowanie), a następnie wiązania go z transferyną, dzięki czemu przedostaje się do krwiobiegu i trafia do narządów docelowych. Innymi słowy witamina C w dużym stopniu zwiększa przyswajanie żelaza. Za najbogatsze naturalne źródło witaminy C uznaje się acerolę. Jest ona dostępna w postaci suplementów diety i polecana przez specjalistów ds. żywienia.

3. Ziołolecznictwo

Można również skorzystać z cennych właściwości ziół, jednak ich wybór powinien być przemyślany i skonsultowany ze specjalistą zajmującym się ziołolecznictwem. Uważa się, że przy anemii z niedoboru żelaza skuteczne są zioła takie jak:

  • rumianek;
  • korzeń mniszka lekarskiego;
  • korzeń arcydzięgla;
  • liście czarnej porzeczki;
  • owoce dzikiej róży;
  • pokrzywa.

Warto wypić filiżankę naparu rano lub wieczorem, jednak w odstępstwie około 30-60 minut przed/po posiłku. Liczy się regularność, napary pijemy codziennie, o ile nie ma przeciwwskazań do spożycia wybranych ziół.

4. Soki i koktajle

Polecanym elementem diety podnoszącej poziom żelaza mogą być soki i koktajle warzywno-owocowe. Podobnie jak napary ziołowe, najlepiej spożywać je w pewnym odstępie od głównych posiłków. Świetnie sprawdzą się np. w roli drugiego śniadania lub podwieczorku. Takie koktajle, smoothies i soki najlepiej pozyskiwać z buraków, natki pietruszki, botwinki, marchwi, jabłek, gruszek i innych ulubionych warzyw lub owoców bogatych w żelazo. Pomimo iż zawierają one również antyoksydanty (w tym polifenole), mogą być efektywnym uzupełnieniem diety. Tym bardziej, jeśli dodamy do nich odrobinę Spiruliny w proszku.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kiełbik P., Godlewski M., Niedobory i strategie suplementacji żelaza we wczesnym okresie postnatalnym, Życie Weterynaryjne, 2/2017.
  2. Kuras M., Zielińska-Pisklak M., Perz K., Szeleszczuk Ł., Żelazo i cynk – główne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Lek w Polsce, 5/2015.
  3. Filipczak L., Król P., Wystrychowski A., Hepcydyna – hormon wątrobowy kontrolujący homeostazę żelaza, Forum Nefrologiczne, 3/2010.
  4. Lipiński P., Starzyński R., Styś A., Staroń R., Gajowiak A., Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2014.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.