Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to naturalny produkt znany od setek lat, wykorzystywany w medycynie alternatywnej do poprawy stanu zdrowia. Najczęściej spożywa się go przy infekcjach wirusowych lub infekcjach bakteryjnych, może mieć jednak także wiele innych wskazań zdrowotnych. Przygotowanie takiego syropu jest mało skomplikowane, a dostęp do składników bezproblemowy. 

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli – przepis

Podstawowy przepis na klasyczny syrop z cebuli obejmuje jedynie dwa składniki:

  • 1 cebulę;
  • 1 łyżkę miodu.

Cebulę kroimy w drobne plasterki lub kosteczkę, po czym czekamy, aż puści sok. Dodajemy do słoika z tymi składnikami łyżkę dobrej jakości miodu naturalnego i mieszamy tak, aby powstało jak najmniej pęcherzyków powietrza. Syrop jest już gotowy do spożycia. Można przechowywać go w lodówce, jednak nie dłużej niż kilka dni. W razie choroby (np. grypy, przeziębienia) syrop z cebuli należy stosować jak najczęściej, nawet co pół godziny w dawce 1 łyżeczki.

Na przestrzeni czasu powstało wiele alternatyw dla klasycznego przepisu na syrop z cebuli. Niektóre osoby dodają do niego jeszcze cukier trzcinowy, sprasowany czosnek, listki mięty i inne składniki, których celem jest ogólna poprawa zdrowia w sposób całkowicie naturalny.

Zobacz również: Domowe sposoby na przeziębienie.

Syrop z cebuli – działanie

Syrop z cebuli wykazuje wszystkie korzystne właściwości tego warzywa i to w skoncentrowanych dawkach. Cebula ma działanie bakteriobójcze, moczopędne i pobudzające perystaltykę jelit.
Badania udowadniają, że duża dawka omawianego warzywa może zredukować poziom cukru u diabetyków (osób chorujących na cukrzycę). Nie wykazano z kolei takiego działania cebuli u osób zdrowych (niediabetyków). Warzywo to jest ponadto pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i w zaburzeniach w oddawaniu moczu. Substancje czynne zawarte w cebuli przeciwdziałają w pewnym stopniu arteriosklerozie.

Cebula jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym kwercetyny, która obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, ma korzystny wpływ na szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych, a także neutralizuje wolne rodniki. Można więc powiedzieć, że jest bardzo silnym antyoksydantem. Zmniejsza ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, zaś systematyczne spożywanie cebuli i produktów z jej dodatkiem przeciwdziała chorobom serca. W składzie cebuli znaleźć można ponadto saponiny, składniki mineralne oraz witaminy.

Syrop z cebuli zawiera również miód, który jest jednym z najlepszych znanych naturalnych antybiotyków. Warto zaznaczyć, że miody ciemne odznaczają się silniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi niż miody jasne. Szczególnie silną aktywność antybiotyczną wykazują miody spadziowe z drzew iglastych, miód gryczany i miód lipowy. W przypadku diabetyków należy jednak uważać na zawartość miodu, który może szybko podnosić glikemię. Najlepiej sprawdzi się tu miód gryczany.

Syrop z cebuli – przeciwwskazania

Choć syrop z cebuli z całą pewnością należy do grona najzdrowszych produktów naturalnych w medycynie alternatywnej, nie każda osoba będzie mogła go spożywać. Klasycznymi przeciwwskazaniami są:

  • alergia na cebulę lub warzywa cebulowe;
  • silne, zaawansowane lub niekontrolowane problemy żołądkowe, takie jak np. choroba refluksowa przełyku, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwasowość żołądka;
  • skłonność do wzdęć i gazów;
  • choroba alkoholowa (jeśli do syropu z cebuli dodaje się odrobinę wódki lub spirytusu, co także nie jest rzadką praktyką);
  • karmienie piersią – ze względu na to, że siarczki zawarte w cebuli w bardzo dużych ilościach mogą przechodzić do pokarmu;
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych i obniżających ciśnienie tętnicze krwi;
  • wiek poniżej 1. roku życia.

W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem. Przy niepokojących objawach rekomendowana jest również konsultacja ze specjalistą zamiast podejmowanie samodzielnych prób leczenia się.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Aleksandrowicz-Trzcińska M., Hellmann E., Cebula (Allium cepa L.) jako biologiczny środek ochrony roślin w szkółkach leśnych, Sylwan, 7/2013.
  2. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *