Syrop z cebuli to naturalny produkt znany od setek lat, wykorzystywany w medycynie alternatywnej do poprawy stanu zdrowia. Najczęściej spożywa się go przy infekcjach wirusowych lub infekcjach bakteryjnych, może mieć jednak także wiele innych wskazań zdrowotnych. Przygotowanie takiego syropu jest mało skomplikowane, a dostęp do składników bezproblemowy.

Syrop z cebuli – przepis
Podstawowy przepis na klasyczny syrop z cebuli obejmuje jedynie dwa składniki:
- 1 cebulę;
- 1 łyżkę miodu.
Cebulę kroimy w drobne plasterki lub kosteczkę, po czym czekamy, aż puści sok. Dodajemy do słoika z tymi składnikami łyżkę dobrej jakości miodu naturalnego i mieszamy tak, aby powstało jak najmniej pęcherzyków powietrza. Syrop jest już gotowy do spożycia. Można przechowywać go w lodówce, jednak nie dłużej niż kilka dni. W razie choroby (np. grypy, przeziębienia) syrop z cebuli należy stosować jak najczęściej, nawet co pół godziny w dawce 1 łyżeczki.
Na przestrzeni czasu powstało wiele alternatyw dla klasycznego przepisu na syrop z cebuli. Niektóre osoby dodają do niego jeszcze cukier trzcinowy, sprasowany czosnek, listki mięty i inne składniki, których celem jest ogólna poprawa zdrowia w sposób całkowicie naturalny.
Zobacz również: Domowe sposoby na przeziębienie.
Syrop z cebuli – działanie
Syrop z cebuli wykazuje wszystkie korzystne właściwości tego warzywa i to w skoncentrowanych dawkach. Cebula ma działanie bakteriobójcze, moczopędne i pobudzające perystaltykę jelit.
Badania udowadniają, że duża dawka omawianego warzywa może zredukować poziom cukru u diabetyków (osób chorujących na cukrzycę). Nie wykazano z kolei takiego działania cebuli u osób zdrowych (niediabetyków). Warzywo to jest ponadto pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i w zaburzeniach w oddawaniu moczu. Substancje czynne zawarte w cebuli przeciwdziałają w pewnym stopniu arteriosklerozie.
Cebula jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym kwercetyny, która obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, ma korzystny wpływ na szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych, a także neutralizuje wolne rodniki. Można więc powiedzieć, że jest bardzo silnym antyoksydantem. Zmniejsza ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, zaś systematyczne spożywanie cebuli i produktów z jej dodatkiem przeciwdziała chorobom serca. W składzie cebuli znaleźć można ponadto saponiny, składniki mineralne oraz witaminy.
Syrop z cebuli zawiera również miód, który jest jednym z najlepszych znanych naturalnych antybiotyków. Warto zaznaczyć, że miody ciemne odznaczają się silniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi niż miody jasne. Szczególnie silną aktywność antybiotyczną wykazują miody spadziowe z drzew iglastych, miód gryczany i miód lipowy. W przypadku diabetyków należy jednak uważać na zawartość miodu, który może szybko podnosić glikemię. Najlepiej sprawdzi się tu miód gryczany.
Syrop z cebuli – przeciwwskazania
Choć syrop z cebuli z całą pewnością należy do grona najzdrowszych produktów naturalnych w medycynie alternatywnej, nie każda osoba będzie mogła go spożywać. Klasycznymi przeciwwskazaniami są:
- alergia na cebulę lub warzywa cebulowe;
- silne, zaawansowane lub niekontrolowane problemy żołądkowe, takie jak np. choroba refluksowa przełyku, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwasowość żołądka;
- skłonność do wzdęć i gazów;
- choroba alkoholowa (jeśli do syropu z cebuli dodaje się odrobinę wódki lub spirytusu, co także nie jest rzadką praktyką);
- karmienie piersią – ze względu na to, że siarczki zawarte w cebuli w bardzo dużych ilościach mogą przechodzić do pokarmu;
- przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych i obniżających ciśnienie tętnicze krwi;
- wiek poniżej 1. roku życia.
W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem. Przy niepokojących objawach rekomendowana jest również konsultacja ze specjalistą zamiast podejmowanie samodzielnych prób leczenia się.
Polecane produkty:
|
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
|
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Aleksandrowicz-Trzcińska M., Hellmann E., Cebula (Allium cepa L.) jako biologiczny środek ochrony roślin w szkółkach leśnych, Sylwan, 7/2013.
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.



