Jak smakuje Spirulina i w jaki sposób ją wykorzystać w codziennych przepisach? Każdy, kto choć raz w życiu spróbował tej algi, z pewnością wszędzie rozpozna jej charakterystyczne smak i zapach. Jest on wyjątkowo intensywny, co można jednak niwelować, jeśli komuś to przeszkadza.
Jak smakuje Spirulina?
Spirulina to niebiesko-zielona alga o charakterystycznym, rybim, morskim smaku oraz zapachu. Odczucia smakowe są jednak kwestią indywidualną. Niektórzy konsumenci opisują algę jako lekko słoną, grzybową. Niektórym ona wyjątkowo smakuje i w związku z tym stanowi bazę licznych potraw, inni dążą do zamaskowania smaku i zapachu Spiruliny, określając je jako odrzucające.
Spirulina sprzedawana jest jako suplement diety w formie tabletek lub w proszku do rozpuszczania w wodzie. Jeśli komuś wyjątkowo przeszkadza smak i zapach tej algi, najlepiej zdecydować się na Spirulinę w tabletkach. Szybkie przełknięcie ich i popicie szklanką wody sprawia, że smak i zapach są praktycznie niewyczuwalne, a mimo tego można czerpać korzyści związane z systematyczną suplementacją Spiruliny. Znana jest ona ze swojego korzystnego i potwierdzonego naukowo wpływu na układ krążeniowy, układ nerwowy, układ odpornościowy czy układ trawienny. Jeśli komuś nie przeszkadza smak i zapach Spiruliny lub wręcz jest on lubiany, znacznie lepszym wyborem będzie Spirulina w proszku. Można mieszać ją z wodą i pić, delektując się jej walorami, jak również można dodawać ją do owsianek, wypieków, smoothie, deserów. W sezonie letnim szczególną popularnością cieszą się lody ze Spiruliną.
Zobacz również: Smoothie ze Spiruliną.
Spirulina – jak zamaskować jej smak?
Mając Spirulinę w proszku, również można skutecznie zamaskować jej smak i zapach. To ważne dla wszystkich osób, które ich nie tolerują. Wystarczy, zamiast z wodą zmieszać proszek z intensywnym sokiem, na przykład świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub grejpfruta. Równie dobrze można dodać Spirulinę do koktajli owocowych i owocowo-warzywnych, łącząc go z selerem naciowym, szpinakiem, bananami, jabłkami, owocami jagodowymi, kefirem. Smak i zapach Spiruliny są praktycznie niewyczuwalne w różnego rodzaju wypiekach. Odrobina proszku dodana do surowego jeszcze ciasta może znacznie wzbogacić go o walory odżywcze oraz może płynąć na powstanie oryginalnego, ciekawego koloru wypieku.
Czy Spirulina jest zdrowa?
Spirulina, podobnie jak większość innych surowców pochodzących z wody (ryby, owoce morza, inne algi, kawior, raki) jest wyjątkowo zdrowa. Zaliczono ją do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych i wyjątkowo bogatym składzie odżywczym. Jej właściwości badano przez wiele lat, a wyniki tych badań są wyjątkowe obiecujące. Udowodniono, że Spirulina może m.in.:
- obniżać ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom glukozy;
- poprawiać pamięć i koncentrację, a także przewodnictwo nerwowe;
- regulować trawienie i przeciwdziałać przewlekłym zaparciom;
- poprawiać odporność organizmu i zmniejszać częstotliwość występowania infekcji;
- poprawiać kondycję skóry, włosów i paznokci;
- likwidować nadmiar wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych;
- wpływać korzystnie na płodność.
Systematyczna suplementacja Spiruliny jest ważna i wartościowa, także w przypadku dzieci. Aby zamaskować smak i zapach Spiruliny, przeważnie tak nielubiany przez dzieci, można również mieszać proszek z naturalnym, gryczanym lub kwiatowym miodem, a następnie smarować nim kromkę pełnoziarnistego chleba. Będzie to smaczna przekąska lub deser po obiedzie. Taki miód ze Spiruliną można nakładać także na naleśniki lub gofry.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.