Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita L.) to jedna z najpopularniejszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Jest znana przede wszystkim z orzeźwiającego smaku i zapachu oraz swoich właściwości regulujących trawienie i czynność całego układu pokarmowego. To smaczny dodatek w wielu różnych przepisach.

Mięta

Mięta pieprzowa – charakterystyka

Mięta pieprzowa to bylina należąca do rodziny jasnotowatych. Jest rośliną wieloletnią, uprawianą w wielu krajach, również w Polsce. Coraz więcej osób decyduje się na uprawę jej we własnym ogródku, na balkonie lub nawet na kuchennym parapecie. Choć istnieje wiele rodzajów mięty (m.in. mięta zielona, mięta czekoladowa, mięta cytrynowa, mięta polna, mięta nadwodna i inne), w lecznictwie znalazło zastosowanie właśnie ziele mięty pieprzowej. Pozyskuje się z niego olejek eteryczny bogaty w mentol.

Mięta najlepiej wzrasta na stanowiskach wilgotnych, które mogą być zarówno dobrze nasłonecznione, jak i lekko zacienione. Preferuje glebę o pH = 6.0-7.0. Choć bardzo dobrze i gęsto rośnie sama, zajmując coraz większy obszar, warto wspomagać jej wzrost poprzez systematyczne nawożenie (co kilka tygodni).

Mięta pieprzowa – skład

Główne składniki tej rośliny to olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy, kwasy (np. kwas ursolowy, kwas oleanowy) i związki mineralne. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C, rutyny, karotenu, betainy (znany aminokwas). Za większość właściwości oraz charakterystyczne walory smakowe mięty pieprzowej odpowiada jednak mentol. To organiczny związek chemiczny o przenikliwym, odświeżającym i silnym zapachu. Zaaplikowany na skórę drażni jej zakończenia czuciowe i odpowiedzialne za przewodzenie zimna.

Mięta pieprzowa – właściwości zdrowotne

Mięta pieprzowa ma długą i bogatą historię stosowania leczniczego. Wywołuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, wiatropędne, napotne, przeczyszczające i uspakajające. Szerokie spektrum aktywności farmakologicznej czyni tę roślinę jedną z popularnych i najważniejszych roślin leczniczych i podstawę współczesnego ziołolecznictwa. Napary otrzymywane z liści mięty znalazły zastosowanie przede wszystkim w zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Roślina pobudza bowiem produkcję soku żołądkowego i żółci, przez co wspiera trawienie. Jednak w przypadku nadkwaśności żołądka mięta może powodować nasilenie dolegliwości, o czym zawsze warto pamiętać.

Olejek miętowy wykorzystywany jest jako antyseptyk m.in.:

  • przy zapaleniu zatok;
  • przy przeziębieniugrypie;
  • w nieżytach górnych dróg oddechowych (do inhalacji);
  • do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych błony śluzowej i w chorobach przyzębia.

Miejscowo można aplikować go na skórę w postaci maści lub balsamu przy różnego rodzaju nerwobólach, bólach mięśniowych oraz w nieżytach górnych dróg oddechowych i zapaleniach skóry.

Udowodniono, że olejek z mięty pieprzowej wyróżnia się silnym działaniem przeciwdrobnoustrojowym, zwłaszcza w kierunku bakterii tlenowych takich jak: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Acinetobacter baumannii, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa. Może ponadto łagodzić objawy i przebieg infekcji wywołanych przez Candida albicans i inne grzyby chorobotwórcze.

Mięta pieprzowa – przeciwwskazania

Preparaty zawierające mentol lub miętę pieprzową u osób w starszym wieku, lub u małych dzieci, mogą powodować niepożądane objawy takie jak pokrzywka, wymioty lub niezborność ruchowa. Przeciwwskazaniem do spożywania mięty pieprzowej w większych ilościach jest I trymestr ciąży, choroba refluksowa przełyku, przepuklina rozworu przełykowego, kamienie nerkowe.

Olejek miętowy w kosmetologii

Olejek miętowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii, zwłaszcza przy pielęgnacji cery problematycznej (cery tłustej, cery trądzikowej). Reguluje bowiem produkcję sebum przez gruczoły łojowe, rozświetla skórę i orzeźwia ją, w efekcie czego czujemy się świeżo. Olejek ten ogranicza tworzenie się zaskórników i wspiera leczenie różnych zmian skórnych, w tym także zmian trądzikowych. Jego działanie można spotęgować, łącząc go z innymi olejkami, np. olejem jojoba.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A., Gugała M., Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, Herbalism nr 1(2)/2016.
  2. Kędzia A., Działanie olejku z mięty pieprzowej (Oleum menthae piperitae) na bakterie beztlenowe, Postępy Fitoterapii 4/2007, s. 182-186.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.