Rutozyd

Rutozyd (inaczej: rutyna) to cenny związek pochodzący z kwercetyny – najszerzej rozpowszechnionego flawonoidu i antyoksydantu w świecie roślin. Ze względu na swoje korzystne działanie rutozyd jest istotnym składnikiem suplementów diety i leków.

Rutozyd

Rutozyd – charakterystyka

Rutozyd jest flawonoidem, zaś flawonoidami nazywa się substancje fiochemiczne występujące w owocach, warzywach, nasionach, liściach, ziołach, herbacie, winie, a nawet w młodym pieprzu. Budowa flawonoidów opiera się na pierścieniu 2-fenylochromanu, przy czym większość typów flawonoidów (poza katechinami i antocyjanidynami) zawiera szkielet flawonu z grupą ketonową w pozycji 4.

Rutozyd, nazywany także rutyną i kwercetyną-3-O-rutozydu, jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych glikozydów bioflawonoidowych. Odkrył ją w 1984 r. norymberski aptekarz August Weiss, izolując ją z liści rutyny zwyczajnej (stąd nazwa związku). Pozyskać ją można także z gryki i perłowca japońskiego, w którym występuje nawet 30% aktywnych związków rutozydu. Oprócz wymienionych ziół dobrymi źródłami rutyny jest:

  • skórka jabłek, pomarańczy, limonki, cytryny;
  • brokuły;
  • śliwki;
  • winogrona;
  • większość roślin strączkowych;
  • niektóre gatunki herbat.

Blisko 15% spożywanego związku wchłania się w przewodzie pokarmowym, reszta zaś ulega hydrolizie do kwercetyny, po czym następuje rozpad heterocyklicznego związku. Większość przemian, jakim ulega rutyna, zachodzi w wątrobie. Pod względem chemicznym rutyna składa się z 2 fragmentów – aglikonu tworzonego przez kwercetynę połączoną wiązaniem glikozydowym z disacharydem rutynozą. Rutynoza natomiast zbudowana jest z l-ramnopiranozy (6-deoksy-l-mannozy) połączonej z d-glukopiranozą wiązaniem O-glikozydowym. Czysty rutozyd kwercetyny ma postać żółtych kryształów słabo rozpuszczalnych w wodzie.

Rutozyd – właściwości

Rutozyd ma wysoką aktywność biologiczną, zwłaszcza antyoksydacyjną. Obecny jest powszechnie w części lipidowej błon komórkowych, chroniąc je przed utlenieniem, a w konsekwencji przed ich zniszczeniem. Udowodniono również, że rutozyd:

  • poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, neutralizując obecność wolnych rodników i wpływając korzystnie na krążenie;
  • chroni przed powstawaniem obrzęków i stanów zapalnych żył, które w konsekwencji mogłyby doprowadzić do uszkodzenia zastawek żylnych i powstaniu żylaków;
  • ma działanie ochronne w stosunku do kolagenu i elastyny;
  • hamuje aktywność hialuronidazy, enzymu rozklejającego śródbłonek naczyń włosowatych;
  • wspomaga terapię retinopatii cukrzycowej, ponieważ obniża ciśnienie wewnątrz gałki ocznej i chroni siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników;
  • pomaga w walce z infekcjami i czynnikami nowotworowymi oraz widocznie i odczuwalnie wzmacnia odporność;
  • chroni DNA przed uszkodzeniem;
  • spowalnia starzenie się skóry i łuszczenie naskórka, niweluje siniaki i stłuczenia, a także przyśpiesza gojenie się ran;
  • wykazuje silne właściwości antyalergiczne (hamuje wydzielanie histaminy i bradykininy), przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Ostatnio przeprowadzone badania potwierdziły również, że omawiany związek działa neuroprotekcyjnie w przypadku zaburzeń pamięci oraz obumarcia neuronów spowodowanych niedokrwieniem mózgu. Ze względu na tak wszechstronne, korzystne właściwości, rutozyd jest chętnie przyjmowanym suplementem diety i składnikiem leków zwłaszcza dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. Dokładnego mechanizmu działania wychwytu wolnych rodników przez rutozyd nie poznano w pełni. Przypuszcza się, że podstawową rolę odgrywają tutaj grupy hydroksylowe przy pierścieniu B flawonoidu.

Rutozyd – czy jest bezpieczny?

Przeciwwskazaniem do przyjmowania rutyny w postaci suplementów diety i leków jest nadwrażliwość na ten związek lub inne składniki dodatkowe zawarte w preparacie. Stosowanie rutyny w połączeniu z witaminą C jest przeciwwskazane u chorych z kamicą szczawianową i chorobami związanymi z nadmiernym gromadzeniem żelaza. Rutozyd naturalnie zawarty w żywności jest w pełni bezpieczny – jego ilości są na tyle małe, że nie wywołują nadwrażliwości czy działań niepożądanych, wręcz przeciwnie, wspierają zdrowie, urodę i samopoczucie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Samaszko-Fiertek J., Roguszczak P., Dmochowska B., Ślusarz R., Madaj J., Rutyna – budowa, właściwości, Wiadomości Chemiczne, 70/2016.
  2. Kupcewicz B., Michalska E., Budzisz E., Ocena zawartości witaminy C i rutyny w wybranych suplementach diety, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna,

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.