Wiele osób szuka informacji na temat tego, czy Spirulina odchudza. Często mówi się o wszechstronnych, wielokierunkowych właściwościach tej algi, zatem podejrzewa się, że wpływa ona pozytywnie również na metabolizm i trawienie składników pokarmowych. Czy tak rzeczywiście jest i co warto o tym wiedzieć? Oto najważniejsze informacje.
Czy Spirulina odchudza?
Spirulina może wspierać proces odchudzania u osób w każdym wieku, bez względu na płeć. Wszystko przez to, że wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, układ trawienny, metabolizm oraz poziom energii odczuwanej przez człowieka, a wszystko to ma spore znaczenie w walce ze zbędnymi kilogramami. Warto omówić to działanie nieco dokładniej.
Spirulina – wpływ na układ trawienny
Udowodniono, że Spirulina jest pomocna w łagodzeniu dolegliwości związanych z wrzodami żołądka i dwunastnicy, tonizując podrażnioną śluzówkę, zmniejszając stany zapalne, ostatecznie czyniąc trawienie lżejszym. Stymuluje czynność wydzielniczą trzustki i jej aktywność enzymatyczną, co ma spory wpływ na sposób trawienia pokarmów. Po części wpływa to również na stabilizowanie poziomu glukozy we krwi, co z kolei przeciwdziała napadom głodu.
Spirulina – oczyszczanie organizmu
Spirulina wykazuje ponadto zdolność detoksykacji organizmu, a więc usuwania z niego metali ciężkich i to w przyspieszonym tempie w stosunku do tradycyjnych medycznych metod. Jednocześnie nie towarzyszą temu efekty uboczne, dla jest całkowicie bezpieczne dla organizmu. Jak wiadomo, zanieczyszczenie pogarsza metabolizm i opóźnia zauważenie rezultatów odchudzania się. Warto zatem zadbać o przygotowanie organizmu do odchudzania, zarówno przyjmując Spirulinę, jak i Chlorellę, która wręcz słynie ze swojego silnego działania detoksykującego.
Spirulina a metabolizm
Przeprowadzono bardzo ciekawe badanie, w przebiegu którego pacjenci chorujący na cukrzycę przyjmowali 10 g Spiruliny dziennie. W ramach badania udowodniono, że u tych pacjentów omawiana alga obniżyła uczucie głodu i zjadane porcje posiłków, czego konsekwencją było niższe zapotrzebowanie na insulinę. W rezultacie już po kilku tygodniach zaobserwowano spadek masy ciała, poprawę samopoczucia i zwiększony poziom energii.
Warto omówić to nieco dokładniej na przykładzie fizjologii organizmu. Ośrodek łaknienia zlokalizowany w mózgu u każdego człowieka jest stymulowany przez niski poziom cukru i protein we krwi. Ponieważ Spirulina w szybki i bezpośredni sposób dostarcza te składniki do krwi, to potrzebne są ich wyraźnie mniejsze ilości, niż ma to miejsce podczas zwykłego jedzenia posiłków. Efektem jest identyczny efekt blokowania uczucia głodu, lecz przy wielokrotnie mniejszej ilości dostarczonych kalorii.
Spirulina – wartość odżywcza
Warto też zaznaczyć, że Spirulina zawiera w swoim składzie niemal wszystkie składniki odżywcze i wiele składników biologicznie aktywnych, dzięki którym idealnie uzupełnia niedobory pokarmowe. Te zaś mogą pojawić się w organizmie podczas odchudzania się, gdy wiele osób decyduje się na wprowadzenie diety redukcyjnej. Dzięki temu przyjmowanie Spiruliny sprawia, że nie doświadczymy konsekwencji diet redukcyjnych, zachowamy wysoki poziom energii, a napady głodu nie będą tak częste. To bomba witamin, minerałów i antyoksydantów, wśród których na szczególną uwagę zasługuje bardzo wysoki poziom żelaza, pełnowartościowego białka, NNKT, błonnika pokarmowego, fikocyjaniny, cynku, witaminy E.
Czy Spirulina odchudza?
Spirulina sama w sobie nie ma właściwości odchudzających, jednak potęguje efekty naszych działań w tym kierunku. Może więc przyspieszać proces redukcji tkanki tłuszczowej, a więc i spadek nadmiernych kilogramów, poprzez lepsze odżywienie organizmu, zmniejszanie napadów głodu, zapewnianie uczucia sytości na dłuższy czas oraz wspomaganie trawienia składników pokarmowych w układzie pokarmowym.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.