Mikroalgi to organizmy mikroskopijnych rozmiarów (stąd ich nazwa), żyjące zarówno w środowisku wód słonych, jak i słodkich. Wykorzystywane są do rozmaitych celów (np. produkcji biomasy), w ostatnich latach jednak w szczególności zauważa się ich właściwości prozdrowotne. Dlatego mikroalgi zalicza się do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
Mikroalgi – charakterystyka
Do grona najbardziej rozpoznawalnych mikroalg na świecie zaliczamy Chlorellę oraz Spirulinę. Chlorella jest jednokomórkowym, zielonym tworem zaliczanym do królestwa roślin, z kolei Spirulinę (sinicę o niebieskozielonym zabarwieniu) zalicza się do królestwa bakterii (w praktyce jest cyjanobakterią). Mikroalgi hoduje się w czystych i ciepłych zbiornikach wodnych, np. w okolicach Tajwanu, ponieważ tam jest odpowiednie środowisko do uprawy. Woda musi wykazywać niezwykłą czystość biologiczną, ponieważ algi mają tendencję do wchłaniania wszystkich składników znajdujących się w wodzie. Z tego względu są bogactwem m.in. minerałów.
Mikroalgi dostępne są w formie suplementów diety, np. spirulina w tabletkach lub spirulina w proszku. Tabletki należy przyjmować codziennie w określonej przez producenta dawce, z kolei proszek może posłużyć zarówno do przyrządzania zawiesiny (którą później się pije), jak i do koktajlów, smoothies czy nawet domowych kosmetyków pielęgnacyjnych.
Co zawierają mikroalgi?
Spirulina znana jest z dużej zawartości pełnowartościowego białka, które wykazuje biodostępność na poziomie białka zwierzęcego. To rzadko spotykane i niezwykle cenne, zwłaszcza wśród osób przebywających na dietach wegańskich i dietach wegetariańskich, które często zmagają się z niedoborami białka i żelaza. Spirulina zawiera nawet blisko 60 mg tego pierwiastka w 100 g. Innymi składnikami Spiruliny są:
- minerały – potas, wapń, cynk, magnez, mangan, fosfor, selen, a alga hodowana w wodach morskich zawiera dodatkowo jod (czego nie ma Spirulina słodkowodna);
- witaminy – głównie witaminy z grupy B, witamina C oraz witamina A, ale także pewne ilości pozostałych witamin;
- fikocyjanina – barwnik i silny przeciwutleniacz;
- beta-karoten;
- zeaksantyna;
- luteina;
- błonnik pokarmowy;
- NNKT.
Z kolei Chlorella wyróżnia się większą zawartością witamin z grupy B, witaminy E oraz chlorofilu. Nie zawiera jednak tak dużej ilości białka i żelaza, dlatego rekomenduje się przyjmowanie obu alg jednocześnie, ponieważ uzupełniają się one składem oraz działaniem. Wówczas kompleksowo zmniejszą występujące niedobory, wspierając organizm od środka. Obie algi wykazują nieco inne działanie.
Mikroalgi – właściwości zdrowotne
W dzisiejszych czasach niezwykle ważna jest suplementacja Chlorelli, głównie ze względu na jej działanie detoksykacyjne. Szkodliwe związki kumulują się w tkankach organizmu na przestrzeni lat. Znajdują się w wodzie, żywności, powietrzu, a ich obecność negatywnie wpływa na zdrowie, urodę i samopoczucie. Chlorofil zawarty w Chlorelli w dużym stopniu ułatwia odtruwanie organizmu przez usuwanie z niego toksyn, takich jak ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy i polichlorowane bifenyle. Działa to na zasadzie chelatacji – wiązania szkodliwych cząsteczek i usuwania podczas defekacji.
Z kolei Spirulina znana jest ze swojego korzystnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Udowodniono, że jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i anemii. Stanowi ona świetne uzupełnienie codziennej diety, także u dzieci czy kobiet ciężarnych (po konsultacji z lekarzem). Składniki zawarte w Spirulinie skutecznie likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych, które są głównym czynnikiem ryzyka licznych chorób cywilizacyjnych (także nowotworów, depresji, demencji czy alergii). Ponadto obie algi:
- poprawiają odporność;
- zmniejszają intensywność objawów alergii i chorób dermatologicznych;
- poprawiają trawienie, przeciwdziałają zaparciom;
- poprawiają samopoczucie i dodają energii;
- zwiększają metabolizm, wspomagając tym samym odchudzanie;
- poprawiają pamięć i koncentrację, wspierając funkcjonowanie neuronów i całego ośrodkowego układu nerwowego.
Ważne, aby suplementacja odbywała się regularnie (codziennie) przez dłuższy czas.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik 11/2014.
- Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
- Kaniewska M., Kosmetologia podstawy, Wydawnictwo WsiP, Warszawa 2011.