Mikroalgi

Mikroalgi to organizmy mikroskopijnych rozmiarów (stąd ich nazwa), żyjące zarówno w środowisku wód słonych, jak i słodkich. Wykorzystywane są do rozmaitych celów (np. produkcji biomasy), w ostatnich latach jednak w szczególności zauważa się ich właściwości prozdrowotne. Dlatego mikroalgi zalicza się do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.

Mikroalgi

Mikroalgi – charakterystyka

Do grona najbardziej rozpoznawalnych mikroalg na świecie zaliczamy Chlorellę oraz Spirulinę. Chlorella jest jednokomórkowym, zielonym tworem zaliczanym do królestwa roślin, z kolei Spirulinę (sinicę o niebieskozielonym zabarwieniu) zalicza się do królestwa bakterii (w praktyce jest cyjanobakterią). Mikroalgi hoduje się w czystych i ciepłych zbiornikach wodnych, np. w okolicach Tajwanu, ponieważ tam jest odpowiednie środowisko do uprawy. Woda musi wykazywać niezwykłą czystość biologiczną, ponieważ algi mają tendencję do wchłaniania wszystkich składników znajdujących się w wodzie. Z tego względu są bogactwem m.in. minerałów.

Mikroalgi dostępne są w formie suplementów diety, np. spirulina w tabletkach lub spirulina w proszku. Tabletki należy przyjmować codziennie w określonej przez producenta dawce, z kolei proszek może posłużyć zarówno do przyrządzania zawiesiny (którą później się pije), jak i do koktajlów, smoothies czy nawet domowych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Co zawierają mikroalgi?

Spirulina znana jest z dużej zawartości pełnowartościowego białka, które wykazuje biodostępność na poziomie białka zwierzęcego. To rzadko spotykane i niezwykle cenne, zwłaszcza wśród osób przebywających na dietach wegańskich i dietach wegetariańskich, które często zmagają się z niedoborami białka i żelaza. Spirulina zawiera nawet blisko 60 mg tego pierwiastka w 100 g. Innymi składnikami Spiruliny są:

  • minerały – potas, wapń, cynk, magnez, mangan, fosfor, selen, a alga hodowana w wodach morskich zawiera dodatkowo jod (czego nie ma Spirulina słodkowodna);
  • witaminy – głównie witaminy z grupy B, witamina C oraz witamina A, ale także pewne ilości pozostałych witamin;
  • fikocyjanina – barwnik i silny przeciwutleniacz;
  • beta-karoten;
  • zeaksantyna;
  • luteina;
  • błonnik pokarmowy;
  • NNKT.

Z kolei Chlorella wyróżnia się większą zawartością witamin z grupy B, witaminy E oraz chlorofilu. Nie zawiera jednak tak dużej ilości białka i żelaza, dlatego rekomenduje się przyjmowanie obu alg jednocześnie, ponieważ uzupełniają się one składem oraz działaniem. Wówczas kompleksowo zmniejszą występujące niedobory, wspierając organizm od środka. Obie algi wykazują nieco inne działanie.

Mikroalgi – właściwości zdrowotne

W dzisiejszych czasach niezwykle ważna jest suplementacja Chlorelli, głównie ze względu na jej działanie detoksykacyjne. Szkodliwe związki kumulują się w tkankach organizmu na przestrzeni lat. Znajdują się w wodzie, żywności, powietrzu, a ich obecność negatywnie wpływa na zdrowie, urodę i samopoczucie. Chlorofil zawarty w Chlorelli w dużym stopniu ułatwia odtruwanie organizmu przez usuwanie z niego toksyn, takich jak ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy i polichlorowane bifenyle. Działa to na zasadzie chelatacji – wiązania szkodliwych cząsteczek i usuwania podczas defekacji.

Z kolei Spirulina znana jest ze swojego korzystnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Udowodniono, że jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i anemii. Stanowi ona świetne uzupełnienie codziennej diety, także u dzieci czy kobiet ciężarnych (po konsultacji z lekarzem). Składniki zawarte w Spirulinie skutecznie likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych, które są głównym czynnikiem ryzyka licznych chorób cywilizacyjnych (także nowotworów, depresji, demencji czy alergii). Ponadto obie algi:

  • poprawiają odporność;
  • zmniejszają intensywność objawów alergii i chorób dermatologicznych;
  • poprawiają trawienie, przeciwdziałają zaparciom;
  • poprawiają samopoczucie i dodają energii;
  • zwiększają metabolizm, wspomagając tym samym odchudzanie;
  • poprawiają pamięć i koncentrację, wspierając funkcjonowanie neuronów i całego ośrodkowego układu nerwowego.

Ważne, aby suplementacja odbywała się regularnie (codziennie) przez dłuższy czas.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik 11/2014.
  2. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  3. Kaniewska M., Kosmetologia podstawy, Wydawnictwo WsiP, Warszawa 2011.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.