Najmocniejszy kolagen do picia

Najmocniejszy kolagen do picia może stać się skutecznym i bezpiecznym wsparciem, w szczególności dla zdrowia stawów i kości oraz kondycji skóry. Warto jednak zaznaczyć, że nie istnieje jeden produkt, który byłby najlepszy na rynku. Ostateczny wybór zależy od oczekiwań konsumenta i jego potrzeb. Warto jednak wiedzieć, na co zwracać uwagę, aby stosować wyłącznie naturalne produkty najwyższej jakości.

Najmocniejszy kolagen do picia

Najmocniejszy kolagen do picia – na co zwracać uwagę?

Wybierając kolagen do picia, należy zwrócić uwagę na to, aby miał sprawdzone pochodzenie oraz aby jego produkcja była starannie monitorowana. Można kierować się także opiniami innych konsumentów. Poniżej znajdują się najważniejsze parametry, na które warto zwracać uwagę, szukając najmocniejszego, bezpiecznego i skutecznego kolagenu.

Pochodzenie kolagenu

Podstawowy podział wyróżnia kolagen rybi oraz kolagen wołowy. Kolagen rybi ceni się głównie ze względu na bardzo wysoką biodostępność – dzięki niskiej masie cząsteczkowej wchłania się w układzie pokarmowym bardzo szybko i w całości. Jego wadą jest jednak specyficzny, dla wielu konsumentów nieprzyjemny zapach i smak, a także brak możliwości pełnego wykorzystania przez organizm. Wszystko przez to, że jego struktura różni się od struktury kolagenu ludzkiego. Dla porównania kolagen wołowy ma większe cząsteczki, dlatego nie wchłonie się tak dobrze, jak kolagen rybi. Mimo tego jest chętniej polecany przez specjalistów, ponieważ cząsteczki wchłonięte mogą zostać w pełni wykorzystane przez organizm ze względu na identyczną budowę. Dodatkowo kolagen wołowy nie ma charakterystycznego smaku i zapachu.

Forma kolagenu

Kolagen może mieć postać shotów, tabletek, kapsułek, w proszku do rozpuszczania w wodzie. Shoty oraz proszek do rozpuszczania w wodzie sprawdzają się najlepiej. Wszystko przez to, że bezpośrednio po spożyciu, mogą być one wykorzystane przez organizm. Bardzo szybko wchłaniają się w układzie pokarmowym, w przeciwieństwie do tabletek i kapsułek, które najpierw muszą ulec rozpuszczeniu i rozdrobnieniu. Shoty nie cieszą się jednak szczególną wydajnością, natomiast naturalny kolagen do picia w proszku można stosować przez długi czas. Przykładowo wydajność kolagenu bioalgi wynosi 40 dni. Jedno opakowanie zawiera 400 g proszku, przy zalecanym stosowaniu 10 g dziennie. Kolagen do picia w proszku będzie więc najlepszym wyborem.

Zobacz również: Drink kolagenowy.

Zawartość czystego kolagenu w suplemencie diety

Wiedząc już, jaki rodzaj kolagenu może zostać najlepiej wykorzystany przez organizm, warto zwrócić uwagę na zawartość czystego kolagenu w suplemencie diety. Parametr ten wpływa na moc działania produktu. Rekomenduje się, aby w jednej miarce przyjmowanego proszku znajdowało się ponad 8000 mg czystego związku. Konsument ma wówczas pewność, że będzie to najmocniejszy kolagen dostępny na rynku i jednocześnie bardzo dobrze wchłanialny. Naturalny kolagen do picia bioalgi w 10 g proszku zawiera 8792,3 mg kolagenu, co daje bardzo dobry wynik na tle konkurencji. Należy oczywiście zaznaczyć, że aby suplementacja była skuteczna i zauważalna, powinna trwać przez dłuższy czas (przynajmniej przez okres miesiąca) oraz należy zachować jej systematyczność (codzienne przyjmowanie zalecanej dawki).

Najmocniejszy kolagen do picia a skład

Aby spotęgować działanie kolagenu, uzupełnić niedobory pokarmowe oraz stymulować wewnątrz ustrojową, fizjologiczną produkcję kolagenu, należy zwracać uwagę na składniki dodatkowe w suplemencie diety. Najważniejszym jest witamina C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu przez organizm oraz jest silnym antyoksydantem wpływającym na wiele parametrów życiowych. Innymi cenionymi składnikami, które warto łączyć z kolagenem, są:

W składzie produktu wysokiej jakości z pewnością nie znajdziemy sztucznych konserwantów i chemicznych dodatków, są one tutaj zupełnie zbędne.

Zobacz również: Kolagen i witamina C.

Kierując się powyższymi informacjami, można znaleźć naprawdę skuteczne i bezpieczne suplementy diety, których systematycznie przyjmowanie będzie zauważalne przez konsumenta już po kilku tygodniach.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kaziród K., Hunek A., Zapała M., Wiśniewska-Skomra J., Chmielarz K., Tylutka K., Hapon A., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, ? Quality in Sport, 13/2023.
  2. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  3. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *