Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu człowiekowi, ponieważ w większości przypadków znacznie prościej negatywnie zakwasić organizm, niż go zalkalizować.

Odkwaszanie organizmu

Na czym polega odkwaszanie organizmu?

Odkwaszanie organizmu, znane także jako alkalizacja, to proces przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w ustroju. Teoria alkaliczna sugeruje, że spora część problemów zdrowotnych wiąże się z nadmiarem kwasów w organizmie, które pojawiają się w nim w związku z nieodpowiednią, źle zbilansowaną dietą, a także złymi nawykami i nałogami. Świadome odkwaszanie organizmu jest więc nie tylko modyfikacją podstawowej diety, ale również zmianą praktyk i przyzwyczajeń, co ostatecznie poprawi stan zdrowia, urodę oraz samopoczucie. Podstawowe składowe odkwaszania organizmu obejmują:

  • dietę alkaliczną – zaleca się spożywanie większej ilości warzyw, owoców, orzechów i nasion, które są bogate w zasadowe składniki odżywcze, z jednoczesnym ograniczeniem spożycia mięsa, nabiału, cukrów i przetworzonych produktów, które mogą zwiększać kwasowość organizmu;
  • wysokie nawodnienie – przyjmowanie właściwej ilości wody jest niezbędne dla utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Polecana ilość to minimum 1,5 l;
  • systematyczną aktywność fizyczną – ćwiczenia wspomagają procesy metaboliczne;
  • suplementację – niektórym zaleca się dodatkowe korzystanie z alkalizujących suplementów diety, takich jak np. wodorowęglan sodu czy potas, jednak przed ich użyciem warto skonsultować się z lekarzem.

Podstawowym aspektem w omawianych tematach jest podejście do odkwaszania organizmu z umiarem. W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Odkwaszanie organizmu – wskazania

Podstawowe wskazania do odkwaszania organizmu obejmują:

  • chroniczne zmęczenie, uczucie ciągłego osłabienia i braku energii;
  • problemy trawienne – w tym przede wszystkim zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy czy wrzody żołądka;
  • dolegliwości bólowe stawów i mięśni;
  • schorzenia dermatologiczne, np. takie jak trądzik, egzema czy łuszczyca;
  • osteoporoza, częste łamanie się kości, jako że nadmiar kwasów może prowadzić do wypłukiwania minerałów z kości;
  • problemy z masą ciała (nadwaga, otyłość).

Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na infekcje i choroby, a jeśli już dojdzie do ich rozwoju, przechodzone są one ciężej i dłużej. Tak naprawdę w pierwszych stadiach objawy zakwaszonego organizmu raczej łatwo jest przegapić. Zmęczenie, osłabienie organizmu, bóle głowy oraz bóle mięśni mogą być bowiem kojarzone ze zwykłym przemęczeniem lub przetrenowaniem, ewentualnie z przesileniem jesiennym czy niewyspaniem się.

Produkty zakwaszające organizm

Do grona podstawowych produktów wpływających na zakwaszanie organizmu należą:

  • mięso i produkty mięsne: wołowina, wieprzowina, kurczak, kiełbasy, parówki i wędliny;
  • nabiał – mleko, sery, jogurty, masło i inne przetwory mleczne;
  • zboża i produkty zbożowe takie jak chleb, makaron, ryż, płatki śniadaniowe i produkty pełnoziarniste;
  • cukry i słodycze;
  • fast-foody;
  • napoje alkoholowe i kofeinowe, a także napoje energetyzujące;
  • wysokoprzetworzone produkty spożywcze – poza wspomnianymi fast-foodami są to gotowe dania, chipsy, konserwy.

Takie produkty są powszechne w diecie współczesnego człowieka. Obserwuje się też mniejszą podaż takiej żywności, która wpływa na alkalizowanie ustroju, przeciwdziałając jego zakwaszeniu.

Produkty odkwaszające organizm

Poza owocami, warzywami, orzechami i nasionami właściwości alkalizujące mają:

  • przyprawy (cynamon, imbir, kurkuma);
  • zielona herbata;
  • woda z cytryną;
  • dziki ryż.

Owocami i warzywami o ponadprzeciętnych właściwościach odkwaszających są:

  • jabłka;
  • grejpfruty;
  • pomidory;
  • pomarańcze;
  • borówki i owoce jagodowe;
  • kiwi;
  • cukinia;
  • sałata.

Warto również do diety wprowadzić zielone koktajle na bazie Spiruliny, Chlorelli i młodego jęczmienia, ponieważ będą one działały odkwaszająco, a dodatkowo wpłyną na oczyszczanie organizmu z toksyn.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Łodzińska A., Odkwaszanie – kto i kiedy powinien to zrobić?, Zdrowie i Uroda, 6/2015.
  2. Brown S., Trivieri L., Przewodnik odkwaszania organizmu, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *