Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu człowiekowi, ponieważ w większości przypadków znacznie prościej negatywnie zakwasić organizm, niż go zalkalizować.
Na czym polega odkwaszanie organizmu?
Odkwaszanie organizmu, znane także jako alkalizacja, to proces przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w ustroju. Teoria alkaliczna sugeruje, że spora część problemów zdrowotnych wiąże się z nadmiarem kwasów w organizmie, które pojawiają się w nim w związku z nieodpowiednią, źle zbilansowaną dietą, a także złymi nawykami i nałogami. Świadome odkwaszanie organizmu jest więc nie tylko modyfikacją podstawowej diety, ale również zmianą praktyk i przyzwyczajeń, co ostatecznie poprawi stan zdrowia, urodę oraz samopoczucie. Podstawowe składowe odkwaszania organizmu obejmują:
- dietę alkaliczną – zaleca się spożywanie większej ilości warzyw, owoców, orzechów i nasion, które są bogate w zasadowe składniki odżywcze, z jednoczesnym ograniczeniem spożycia mięsa, nabiału, cukrów i przetworzonych produktów, które mogą zwiększać kwasowość organizmu;
- wysokie nawodnienie – przyjmowanie właściwej ilości wody jest niezbędne dla utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Polecana ilość to minimum 1,5 l;
- systematyczną aktywność fizyczną – ćwiczenia wspomagają procesy metaboliczne;
- suplementację – niektórym zaleca się dodatkowe korzystanie z alkalizujących suplementów diety, takich jak np. wodorowęglan sodu czy potas, jednak przed ich użyciem warto skonsultować się z lekarzem.
Podstawowym aspektem w omawianych tematach jest podejście do odkwaszania organizmu z umiarem. W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.
Odkwaszanie organizmu – wskazania
Podstawowe wskazania do odkwaszania organizmu obejmują:
- chroniczne zmęczenie, uczucie ciągłego osłabienia i braku energii;
- problemy trawienne – w tym przede wszystkim zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy czy wrzody żołądka;
- dolegliwości bólowe stawów i mięśni;
- schorzenia dermatologiczne, np. takie jak trądzik, egzema czy łuszczyca;
- osteoporoza, częste łamanie się kości, jako że nadmiar kwasów może prowadzić do wypłukiwania minerałów z kości;
- problemy z masą ciała (nadwaga, otyłość).
Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na infekcje i choroby, a jeśli już dojdzie do ich rozwoju, przechodzone są one ciężej i dłużej. Tak naprawdę w pierwszych stadiach objawy zakwaszonego organizmu raczej łatwo jest przegapić. Zmęczenie, osłabienie organizmu, bóle głowy oraz bóle mięśni mogą być bowiem kojarzone ze zwykłym przemęczeniem lub przetrenowaniem, ewentualnie z przesileniem jesiennym czy niewyspaniem się.
Produkty zakwaszające organizm
Do grona podstawowych produktów wpływających na zakwaszanie organizmu należą:
- mięso i produkty mięsne: wołowina, wieprzowina, kurczak, kiełbasy, parówki i wędliny;
- nabiał – mleko, sery, jogurty, masło i inne przetwory mleczne;
- zboża i produkty zbożowe takie jak chleb, makaron, ryż, płatki śniadaniowe i produkty pełnoziarniste;
- cukry i słodycze;
- fast-foody;
- napoje alkoholowe i kofeinowe, a także napoje energetyzujące;
- wysokoprzetworzone produkty spożywcze – poza wspomnianymi fast-foodami są to gotowe dania, chipsy, konserwy.
Takie produkty są powszechne w diecie współczesnego człowieka. Obserwuje się też mniejszą podaż takiej żywności, która wpływa na alkalizowanie ustroju, przeciwdziałając jego zakwaszeniu.
Produkty odkwaszające organizm
Poza owocami, warzywami, orzechami i nasionami właściwości alkalizujące mają:
- przyprawy (cynamon, imbir, kurkuma);
- zielona herbata;
- woda z cytryną;
- dziki ryż.
Owocami i warzywami o ponadprzeciętnych właściwościach odkwaszających są:
- jabłka;
- grejpfruty;
- pomidory;
- pomarańcze;
- borówki i owoce jagodowe;
- kiwi;
- cukinia;
- sałata.
Warto również do diety wprowadzić zielone koktajle na bazie Spiruliny, Chlorelli i młodego jęczmienia, ponieważ będą one działały odkwaszająco, a dodatkowo wpłyną na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Łodzińska A., Odkwaszanie – kto i kiedy powinien to zrobić?, Zdrowie i Uroda, 6/2015.
- Brown S., Trivieri L., Przewodnik odkwaszania organizmu, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.