Ashwagandha

Ashwagandha (inaczej: witania ospała lub indyjski żeń-szeń, łac. withania somnifera) to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych o powszechnie znanych i cenionych właściwościach prozdrowotnych. Udowodniono, że zmniejsza zaburzenia organizmu spowodowane stresem oraz przeciwdziała zmęczeniu. Stanowi wartościową roślinę adaptogenną.

Ashwagandha

Ashwagandha – charakterystyka

Ashwagandha jest cenioną rośliną z rodziny psiankowatych, naturalnie występującą na terenach tropikalnych i subtropikalnych. W Europie spotkać ją można m.in. w niektórych rejonach Hiszpanii, Włoch i Grecji. Roślina ta stanowi niewielkich rozmiarów krzew o charakterystycznych wydłużonych i matowych liściach oraz kwiatach w kształcie dzwonków. Wewnątrz kwiatów znajdują się pomarańczowo-czerwone owoce przypominające swoim wyglądem kuleczki.

Uprawa ashwagandhy jest bardzo prosta. Wystarczy kupić nasiona i wysiać je wczesną wiosną do doniczek, zaś w połowie maja, gdy przeminą przymrozki, roślinki przesadza się w ich docelowe, stałe miejsce. Najlepiej rośnie na piaszczystej glinie lub jasnoczerwonej glebie o pH 7,5 do 8,0 z dobrym drenażem. Mimo tego niewiele osób decyduje się na jej przydomową uprawę, głównie ze względu na niedostatecznie ciepły i wilgotny klimat Polski.

Ashwagandha – właściwości zdrowotne

Ashwagandhę wykorzystuje się przy schorzeniach takich jak:

  • zapalenie stawów;
  • astma oskrzelowa;
  • wole;
  • wrzody.

Wpływa też intensywnie na ośrodkowy układ nerwowy, a więc na psychikę i samopoczucie. Zmniejsza lęk, bezsenność i zaburzenia neurologiczne. Podstawowym celem spożycia ashwagandhy jest poprawa tolerancji na stres i wzmocnienie układu immunologicznego, za co w dużym stopniu odpowiada glikol trietylenowy. Uważa się, że za efekt antystresowy odpowiada kilka mechanizmów, w tym redukcja poziomu glikokortykosteroidów, kortyzolu i kortykosteronu. Ashwagandha to jedna z najbardziej popularnych na całym świecie roślin adaptogennych. Oznacza to, że pomaga ona przystosować organizm do zmieniających się, często niekorzystnych warunków zewnętrznych, aby poprawić jego odporność i zwiększyć szansę na przetrwanie.

Udowodnione działanie omawianej rośliny obejmuje także zmniejszanie objawów depresji, co niejednokrotnie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Przy suplementacji obserwuje się ponadto poprawę jakości snu, pamięci, koncentracji. Tradycyjnie w Indiach ekstrakt z korzenia lub całej rośliny był stosowany jako preparat nasenny, co pośrednio wykorzystywać można także dzisiaj. Badania naukowe wskazują, że ashwagandha wykazuje aktywność przeciwbakteryjną wobec bakterii Gram-dodatnich, m.in. Staphylococcus aureus oraz Enterococcus spp., opornych na metycylinę.

Ashwagandha – przeciwwskazania

Długotrwałe stosowanie ekstraktów ashwagandhy nie wywołuje z reguły poważnych skutków ubocznych, roślina ta jest dobrze tolerowana i bezpieczna dla znacznej większości populacji. Jedynie u wyjątkowo wrażliwych osób po spożyciu wystąpić mogą nudności i przejściowe bóle brzucha. Ze względów bezpieczeństwa przeciwwskazaniami do przyjmowania ashwagandhy są:

  • ciąża;
  • okres karmienia piersią;
  • bardzo młody wiek;
  • choroba nowotworowa;
  • wrzody żołądka;
  • zaawansowane i nieustabilizowane choroby wątroby oraz zaburzenia krzepnięcia krwi.

W razie wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.

Ashwagandha – skład

W ashwagandzie znajduje się około 35 różnych związków chemicznych, które mogą oddziaływać na organizm człowieka. W większości są to alkaloidy oraz laktony steroidowe, takie jak:

  • witanina;
  • somniferyna;
  • somnina;
  • tropina;
  • somniferynina;
  • pseudowitanina;
  • witananina;
  • pseudotropina;
  • cholina;
  • i inne.

Istotną grupą związków tej rośliny są flawonoidy, w tym kwercetyna, pozostałymi zaś są m.in.:

  • saponiny;
  • kumaryny;
  • kwas chlorogenowy;
  • β-sitosterol;
  • związki zawierające azot.

W korzeniu ashwagandhy znaleźć można dodatkowo acylowane glikozydy sterolowe, żywice, lipidy, węglowodany i kwasy tłuszczowe, których nie ma w innych częściach rośliny.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zielińska A., Adaptogenne działanie ashwagandhy, Gabinet Prywatny, 5/2022.
  2. Połumackanycz M., Forencewicz A., Wesołowski M., Viapiana A., Ashwagandha (Withania somnifera L.) – roślina o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, Farmakologia Polska, 8/2020.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *