Dziki sezam to jedna z nazw stosowanych w odniesieniu do pachnotki zwyczajnej (łac. Perilla frutescens). Innymi są: pachnotka brazylijska, pachnotka bazyliowata, pachnotka uprawna czy pachnotka krzewiasta. To jednoroczna roślina aromatyczna o cennym składzie i niezwykle wszechstronnych właściwościach terapeutycznych. Jest wykorzystywana w ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej.
Dziki sezam – skład
Dziki sezam zawiera w swoim składzie wiele cennych związków o działaniu aktywnym i odżywczym. Są to między innymi:
- związki flawonowe;
- antocyjany;
- luteina;
- NNKT (zwłaszcza kwas alfa-linolenowy – Omega 3);
- kwercetyna;
- kwas rozmarynowy;
- terpeny;
- glikozydy.
Dzięki składnikom i olejkom eterycznym jego smak przypomina kombinację zapachu i smaku mięty, anyżku, lukrecji i jabłka. Ponadto składniki te wykazują właściwości terapeutyczne: przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne i wiele innych.
Charakterystyka dzikiego sezamu
Pachnotka zwyczajna jest rośliną naturalnie wzrastającą na terenach Azji, od Japonii aż po Himalaje. Jest więc wykorzystywana przez Japończyków w celach leczniczych oraz kulinarnych. Roślina zdobyła popularność jednak na całym świecie, głównie ze względu na świetną kombinację kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Dziki sezam wzrasta na wysokość około 80-100 cm. Preferuje glebę umiarkowanie żyzną, przepuszczalną, dobrze utrzymującą wilgoć, najlepiej o odczynie lekko kwaśnym lub lekko zasadowym. Dobrze toleruje wyższe temperatury i ekspozycję na promieniowanie UV. Co istotne pachnotkę można uprawiać nawet w przydomowym ogródku.
Dziki sezam – właściwości lecznicze
Dziki sezam łagodzi objawy alergii, obniżając poziom histaminy i immunoglobulin IgE w organizmie. To działanie potwierdzono licznymi badaniami na przykładzie alergicznego nieżytu nosa i spojówek. Z tego samego względu roślina łagodzi objawy przewlekłych schorzeń dermatologicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry czy łojotokowe zapalenie skóry. Regularna suplementacja wyciągów i olejków z tej rośliny pomoże przy problemach takich jak obrzęk i świąd skóry, wysypki różnego pochodzenia, katar sienny i nadmierne łzawienie oczu.
Dziki sezam wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne (zawdzięcza je zwłaszcza kwasowi rozmarynowemu i polifenolom). Ma zdolność usuwania nadmiaru wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak choroby reumatyczne, schorzenia neurodegeneracyjne, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, depresja i inne. Również z tego względu dziki sezam zmniejsza ryzyko i wspiera leczenie chorób nowotworowych, zwłaszcza raka szpiku, raka piersi i raka wątroby.
Ekstrakt z dzikiego sezamu działa spazmolitycznie, może rozkurczać mięśnie gładkie jelit (pomaga przy zaparciach i niestrawności) oraz macicy (pomaga przy bolesnych miesiączkach). Działa też przeciwbakteryjnie, szczególnie w stosunku do Pseudomonas aeruginosa oraz zmniejsza łaknienie. Udowodniono, że regularne spożywanie rośliny wpływa ochronnie na wątrobę i łagodzi zaburzenia neurologiczne, w tym uzależnienia i objawy okresu odstawienia. To idealny produkt dla diabetyków, ponieważ zmniejsza stężenie glukozy po posiłku. Ponadto reguluje poziom cholesterolu LDL we krwi i działa przeciwmiażdżycowo.
Dziki sezam – przeciwwskazania
Dziki sezam jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu, zaliczaną do grona bezpiecznych i nie powodujących działań niepożądanych. Jednak jak przy każdym innym surowcu naturalnym istnieją przeciwwskazania do jego przyjmowania i spożywania. Są to: nadwrażliwość (uczulenie) na pachnotkę zwyczajną oraz ciąża. Alergia na dziki sezam zdarza się jednak niezwykle rzadko. Z kolei ciąża jest przeciwwskazaniem ze względu na działanie rozkurczowe rośliny. W początkowych okresach ciąży mogłoby dojść do poronienia, natomiast w ostatnim trymestrze do przedwczesnego porodu.
Polecane produkty:
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Łukomiak K., Wieloaspektowość Antropologii Kulturowej, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph, Łódź 2018.
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
- Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Młodzianka A., Perilla frutescens – niezwykłe właściwości pachnotki zwyczajnej, Lek w Polsce, 23/2013.