Kolagen w proszku

Kolagen w proszku to suplement diety cieszący się popularnością na całym świecie. Stosuje się go przeważnie celem wzmocnienia stawów oraz poprawy kondycji skóry, choć w praktyce ma znacznie więcej właściwości. To białko naturalnie występujące w organizmie każdego człowieka, dlatego uzupełnianie jego niedoborów jest w pewnym wieku tak istotne.

 

Co to jest kolagen?

Kolagen jest białkiem i jednym z kluczowych, najważniejszych elementów budulcowych skóry. Dodatkowo lokalizuje się w kościach, ścięgnach, więzadłach, narządach wewnętrznych, naczyniach krwionośnych oraz wyściółce jelit, tworząc je. W organizmie każdego człowieka kolagen umożliwia zachowanie spójności tkanek i narządów, wpływa na nawilżenie, odporność i elastyczność skóry, obniża ryzyko rozwoju chorób narządu ruchu i przyspiesza procesy gojenia się tkanek. Jego produkcja maleje wraz z wiekiem, począwszy od okolic 25. roku życia.

Obecnie znanych jest 29 typów kolagenu, spośród których najbardziej rozpowszechniony jest kolagen typu I, II, III oraz IV. Podstawową jednostką strukturalną cząsteczki tego białka jest potrójna helisa o długości 300 nm i średnicy 1,5 nm (tzw. tropokolagen). Składa się on z 3 łańcuchów polipeptydowych, przy czym każdy taki łańcuch zawiera blisko 1050 aminokwasów. Na końcach tej struktury znajdują się telopeptydy – struktury odpowiedzialne za immunogenność białka.
Jako że kolagen pełni tak ważne funkcje w organizmie człowieka, a jego ilość spada wraz z wiekiem, warto rozważyć jego systematyczną suplementację. Tym bardziej że istnieje niewiele jego źródeł pokarmowych, a jeśli już takie są, zawierają jednocześnie wiele tłuszczów nasyconych i cholesterolu, których spożywanie powinno być ograniczone. Z pomocą przychodzi suplement diety – naturalny kolagen do picia w proszku.

Kolagen w proszku – charakterystyka

Kolagen w proszku to suplement diety, którego celem jest przede wszystkim wsparcie skóry, stawów i więzadeł. Aby efekty suplementacji były jednak widoczne, a czynność bezpieczna, należy wybierać wyłącznie preparaty najwyższej jakości. Takim jest np. kolagen w proszku bioalgi. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim:

  • wysoką zawartością czystego kolagenu w miarce – 10 g proszku zawiera nieco ponad 8000 mg kolagenu;
  • obecnością w składzie związków aktywnych, które potęgują jego działanie, uzupełniają niedobory i są niezbędne do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu – zwłaszcza witamina C, ale i cynk, witamina E czy lizyna;
  • wykorzystaniem formuły Peptiplus, która zwiększa biodostępność kolagenu – jest to kolagen hydrolizowany, w pełni bezpieczny dla konsumenta;
  • naturalne pochodzenie – to kolagen wołowy, czyli identyczny strukturalnie z kolagenem ludzkim, co pozwala na większe wykorzystanie go przez organizm, niż ma to miejsce np. przy kolagenie rybim.

Dodatkowo suplement przechodzi liczne testy i badania, gwarantujące konsumentowi maksimum bezpieczeństwa.

Kolagen w proszku – jak stosować?

Kolagen w proszku zawsze należy suplementować zgodnie z zaleceniami producenta. Wskazaną dawkę należy dokładnie zmieszać z wodą, aby proszek całkowicie się rozpuścił. Następnie tak przygotowaną mieszanką pijemy. Najlepiej pić ją przed treningiem lub dowolną inną aktywnością fizyczną (np. spacerem, przejażdżką rowerem itd.). Nie należy przekraczać rekomendowanego dawkowania.

Kolagen zbudowany jest z aminokwasów takich jak glicyna, prolina, lizyna, glutamina oraz L-argina. Dlatego, aby wspomagać wewnątrzustrojową produkcję tego białka, warto zadbać o to, aby dieta była bogata we wspomniane związki. Ich dobrymi źródłami są m.in. jajka, mleko, ryby, czekolada, migdały, kasza gryczana, pietruszka czy Spirulina. Dodatkowo należy unikać czynników, które prowadzą do niszczenia wewnątrzustrojowego kolagenu, niwelując efekty suplementacji. Są to głównie: niewłaściwa technika wykonywania ćwiczeń lub długotrwale utrzymywana zła pozycja w pracy (niszczy kolagen w stawach), palenie papierosów, ekspozycja na promieniowanie UV czy niski poziom nawodnienia (niszczą kolagen w skórze).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  2. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  3. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *