Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra wchłanialność, przez co znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Stanowi także bogactwo cennych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, przez co sprawdza się w gastronomii jako dodatek do dań czy suplement diety.

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika – skład

Olej z ogórecznika cieszy się największą popularnością w krajach śródziemnomorskich, uprawiany jest również w Polsce w celach przemysłowych. Składniki aktywne w oleju z ogórecznika to przede wszystkim:

Wśród NNKT należy wyróżnić kwas gamma-linolenowy, w skrócie GLA. Stanowi on do 25% wszystkich składników, co stanowi wartość ponad 2-krotnie wyższą niż w przypadku popularnego i cenionego oleju z wiesiołka. Innymi składnikami tłuszczowymi są LA (kwas linolowy) oraz ALA (kwas alfa-liponowy).

Olej z ogórecznika – właściwości zdrowotne

Olej z ogórecznika stosowany jest jako suplement diety lub dodatek do rozmaitych potraw ze względu na swoje walory odżywcze. Jego smak jest dość charakterystyczny, opisywany jako kwaskowy. Udowodniono, że olej ten spożywany systematycznie:

  • osłania drogi oddechowe i drogi pokarmowe, chroniąc delikatną błonę śluzową przed podrażnieniami i patogenami. Ma to duże znaczenie np. przy astmie i innych chorobach przebiegających z uporczywym kaszlem oraz przy refluksie;
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy głównie poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu LDL oraz wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych;
  • zmniejsza stany zapalne i reakcje alergiczne w organizmie;
  • pomaga zlikwidować uczucie ciężkości po spożyciu tłustych dań;
  • poprawia przemianę materii i pomaga schudnąć;
  • poprawia pamięć i koncentrację, zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Z kolei stosowany przez młodzież poprawia wydajność nauczania;
  • łagodzi objawy chorób skórnych, zwłaszcza egzemy, łojotokowego zapalenia skóry, łuszczycy i trądziku;
  • działa moczopędnie;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  •  reguluje gospodarkę hormonalną zwłaszcza u kobiet, łagodząc bóle miesiączkowe i dolegliwości okołomenopauzalne.

Niemal żaden inny olej nie może poszczycić się tak wielokierunkowym działaniem na organizm człowieka. Co istotne, praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Jedynym jest uczulenie na ogórecznika lekarskiego, co jednak można łatwo sprawdzić, wcierając kilka kropli oleju w zgięcie łokcia i obserwując reakcję skóry po kilku godzinach. Brak jakichkolwiek zmian wskazuje na możliwość spożycia oleju.

Olej z ogórecznika w kosmetologii

Dzięki obecności GLA i LA olej z ogórecznika zauważalnie przyśpiesza gojenie się ran i innych uszkodzeń skóry, w tym oparzeń termicznych i oparzeń słonecznych, jak również obniża widoczność blizn i łagodzi rumień. Zwiększa elastyczność skóry, łagodzi obrzęki i stany zapalne. Bez problemu przenika w głąb skóry, gdzie zostaje przekształcony w prostaglandyny o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. Olej z ogórecznika nadaje się zwłaszcza do pielęgnacji skóry problematycznej, skóry trądzikowej, skóry alergicznej, skóry atopowej, skóry zniszczonej i skóry dojrzałej. Może także uzupełniać pielęgnację cery tłustej, do której tak trudno jest dobrać odpowiedni olej.
Produkt nadaje się do pielęgnacji włosów, zwłaszcza włosów wysokoporowatych. Wzmacnia cebulki włosów, silnie nawilża oraz łagodzi patologie skóry głowy, w tym łupież, łuszczycę, świąd skóry. Chroni włosy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i wzmacnia je, przez co szybko stają się pełne blasku. Olej można zaaplikować bezpośrednio na włosy, skórę głowy lub dodać do szamponu czy maseczki.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Schafer N., Sobczyk M., Burczyk D., Balwierz R., Skotnicka-Graca U., Możliwości zastosowania olejów roślinnych w pielęgnacji skóry trądzikowej, Aesthetic Cosmetology and Medicine, 2/2022.
  2. Zadernowski R., Polakowska-Nowak H., Rashed A., Kowalska M., Lipidy nasion wiesiołka i ogórecznika, Rośliny Oleiste, XX/1999.
  3. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.