Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy E. Szacuje się, że już jedna łyżka produktu pokrywa aż 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy – charakterystyka

Olej z zarodków pszenicy tłoczony jest na zimno z podkiełkowanych ziarniaków. Zaleca się unikanie olejów rafinowanych, które nie mają bogatego składu – większość cennych związków uległa zniszczeniu pod wpływem działania wysokich temperatur. Właściwości antyoksydacyjne witaminy E sprawiają, że w porównaniu z wieloma innymi olejami, olej z zarodków pszennych wykazuje nieporównanie wyższą odporność na utlenianie i jełczenie.

Warto jednak zaznaczyć, że w tłuszczu ziarniaków pszenicy przechowywanych przez zimę pojawiają się substancje działające negatywnie na obraz morfologiczny krwi. Dlatego tak istotne jest tłoczenie oleju na zimno od razu po zebraniu ziaren.

Olej z zarodków pszenicy – skład

Głównym składnikiem oleju z zarodków pszenicy są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), w tym kwasy tłuszczowe Omega 3. Stanowią one 75% całego składu produktu. Równie istotnym składnikiem jest witamina E – praktycznie żaden inny olej nie może konkurować się w tym aspekcie z olejem z zarodków pszenicy. Pozostałe składniki to m.in.:

  • witamina A;
  • witamina C;
  • witaminy z grupy B, w szczególności niacyna i kwas pantotenowy;
  • niewielkie ilości witaminy D, która praktycznie nie ma swoich źródeł pokarmowych;
  • związki mineralne, w tym sód, wapń, potas, magnez, fosfor, siarka, żelazo;
  • fitohormony o działaniu estrogenowym;
  • enzymy;
  • oktakosanol;
  • lecytyna;
  • karoteny;
  • niewielkie ilości białka.

Olej ten charakteryzuje zrównoważony skład kwasu tłuszczowego (ponad 50% kwasu linolowego) i 5 % kwasu linolenowego. Jego istotnym składnikiem aktywnym jest wspomniany oktakosanol – związek chemiczny zaliczany do grupy alkoholi alifatycznych o niezwykle korzystnym wpływie na organizm człowieka.

Olej z zarodków pszenicy – właściwości

Olej z kiełków pszenicy daje pozytywne wyniki przy występowaniu ropni, podagry, chromania przystankowego. Jest skarbnicą witaminy E, która jest kluczowym czynnikiem w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę A. Wzmacnia także układ sercowo-naczyniowy, stanowiąc profilaktykę skrzepów i zakrzepów, obniżając ciśnienie tętnicze krwi oraz wzmacniając naczynia krwionośne. Bogactwo NNKT sprawia, że systematyczne spożywanie oleju z zarodków pszenicy poprawia pamięć i koncentrację, jak również może łagodzić nerwobóle.

Omawiany olej jest silnym antyoksydantem, który może wzmacniać odporność i zmniejszać ryzyko rozwoju tzw. chorób cywilizacyjnych. Wiele osób przyjmujących oktakosanol wskazuje, że zwiększa on wytrzymałość, poprawia czas reakcji oraz witalność. Rezultaty te obserwuje się dopiero po kilku tygodniach, dlatego wskazana jest regularność w suplementacji lub spożywaniu oleju z kiełków pszenicy.

Olej z zarodków pszenicy w kosmetologii

Olej z zarodków pszenicy bardzo dobrze łagodzi podrażnienia skóry, ponieważ łatwo przenika przez warstwę rogową naskórka. Nie pozostawia na jego powierzchni nieestetycznej, tłustej warstwy i dobrze się wchłania. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku egzemy i zapalenia skóry. Stosowany miejscowo na skórę stymuluje tworzenie nowych komórek i poprawia krążenie krwi. Z powodu wysokich właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych, przeważnie stosuje się go przy cerze dojrzałej, cerze zniszczonej i celem zmniejszenia widoczności blizn. Olej z zarodków pszennych jest bardzo bogatym źródłem witaminy E, która spowalnia procesy starzenia się tkanek i może zmniejszać widoczność zmarszczek mimicznych.

Omawiany olej można stosować również na włosy, np. do zabezpieczania końcówek czy olejowania ich. Kilka kropel może bardzo dobrze wzbogacić maseczki – zarówno te sklepowe, jak i przygotowane samodzielnie w domu. Produkt nadaje się w szczególności do pielęgnacji włosów zniszczonych, suchych, o porowatości wysokiej lub średniej. W krótkim czasie zmniejsza ich łamliwość i dodaje blasku.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Pierko M., Oleje roślinne zimnotłoczone, Wydawnictwo Polska Grupa Idea, Katowice 2013.
  2. Kołodziejczak A., Kosmetologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
  3. Siraj N., Wheat germ oil: a comprehensive review, Food Science and Technology, 2022.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.