Probiotykoterapia to skuteczna, bezpieczna, potwierdzona klinicznie metoda na wsparcie jakości i kondycji mikroflory jelitowej człowieka. Stosuje się ją zarówno w celach profilaktycznych (np. przy antybiotykoterapii, aby uchronić florę przed zniszczeniem), jak i leczniczych (aby przywrócić jej skład i ilość w przebiegu różnych chorób).
Mikroflora jelitowa – charakterystyka
Mikroflora jelitowa, czyli układ mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, odgrywa wiodącą rolę w zachowaniu zdrowia i utrzymaniu homeostazy nie tylko jelit, lecz także całego organizmu. Opisywany układ jest liczny i złożony – szacuje się, że w 1 g treści kałowej znajduje się ponad 1012 jtk (jednostek tworzących kolonie) mikroorganizmów, reprezentujących niemal 1000 gatunków bakteryjnych. Mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy jest dziesięciokrotnie więcej niż komórek ludzkiego organizmu. Największe nagromadzenie i zróżnicowanie bakterii jelitowych można zaobserwować w jelicie grubym, szczególnie w okrężnicy, stanowiącej niemal 50% treści jelita grubego. Mikroflora jelitowa spełnia wiele istotnych funkcji, spośród których najważniejsze są następujące:
- dostarczanie energii z pożywienia i uczestnictwo w trawieniu – mikroorganizmy autochtoniczne rozkładają węglowodany złożone do korzystnych dla zdrowia krótkołańcuchowych kwasów i cukrów prostych;
- ochrona organizmu – podczas trawienia dochodzi do rozkładania i neutralizacji potencjalnych karcynogenów, składników żółci, ksenobiotyków czy wybranych leków. W ten sposób osiągany jest efekt potencjalnie przeciwnowotworowy, o którym ostatnimi czasy tak często się mówi w kontekście mikrobioty jelita;
- zwalczanie patogenów – korzystne bakterie mają zdolność zapobiegania namnażaniu się bakterii patogennych (potencjalnie chorobotwórczych). Część z nich syntezuje szereg metabolitów o aktywności przeciwdrobnoustrojowej (kwasy organiczne, związki systemu laktoperoksydazy, nadtlenek wodoru, bakteriocyny), dzięki czemu dochodzi do eliminacji patogenów z przewodu pokarmowego;
- wytwarzanie szeregu witamin, takich jak kwas foliowy, witaminy z grupy B i witamina K.
Niestety w różnych okolicznościach może dojść do zaburzenia składu lub ilości poszczególnych szczepów bakterii, czego konsekwencją jest tzw. dysbioza jelitowa – zaburzenia mikroflory jelitowej. Główną przyczyną jest antybiotykoterapia, ponieważ antybiotyki (jako leki przeciwbakteryjne) nie działają wybiórczo. Niszczą zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te korzystne, znajdujące się w ciele człowieka. Do dysbiozy może również dojść wskutek przewlekłych biegunek, stanów zapalnych w organizmie, chorób przewlekłych, a także stresu czy niezdrowej diety.
Probiotykoterapia – na czym polega?
Probiotykoterapia polega na świadomym przyjmowaniu probiotyków celem wsparcia mikroflory bakteryjnej. Probiotykami nazywamy mikroorganizmy, które powodują liczne korzyści zdrowotne, jeśli są podawane w odpowiednich dawkach. Funkcje probiotyków może spełniać wiele mikroorganizmów, w tym:
- drożdże (np. saccharomyces boulardii);
- bakterie kwasu mlekowego (np. gram-dodatnie ziarniaki, Lactobacillus, Lactococcus czy Carnobacterium).
Niektóre gatunki bakterii (Lactobacillus i Bifidobacterium) stanowią naturalną część mikroflory jelitowej, inne zaś bytują tam nieco w mniejszych ilościach. Tradycyjne bakterie mlekowe związane z fermentacją żywności są bezpieczne do spożywania zarówno jako dodatki do żywności, jak i suplementów diety. Do grona naturalnej żywności probiotycznej zalicza się m.in. zakwas i dania przyrządzone na zakwasie, kiszonki czy napoje fermentowane. Probiotyki można kupić w każdej aptece także w formie tabletek, kapsułek czy proszku do rozpuszczania w wodzie.
Probiotykoterapia – wskazania
Najważniejsze wskazania do probiotykoterapii są następujące:
- zespół jelita drażliwego;
- nieswoiste zapalenia jelit;
- choroby dermatologiczne, w tym AZS, ŁZS, trądzik, egzema;
- spadek odporności;
- stosowanie antybiotyków lub innych leków, które mogą niszczyć pożądaną florę bakteryjną;
- alergie;
- nadwaga i otyłość;
- choroba wrzodowa żołądka;
- zaburzenia trawienia, w tym przewlekłe biegunki i zaparcia;
- wzdęcia;
- podróżowanie do egzotycznych krajów, gdzie flora bakteryjna jest zupełnie inna.
Naturalną żywność probiotyczną można spożywać systematycznie, jest ważnym składnikiem diety człowieka. Probiotyki dostępne w aptece lub sklepach ze zdrową żywnością zazwyczaj stosowano przy zaistnieniu wskazań, jednak mając na uwadze fakt, że współcześnie większość ludzi zmaga się z dysbiozą jelitową, są one rekomendowane coraz częściej także w celach profilaktycznych.
Probiotykoterapia celowana
Preparatów zawierających bakterie probiotyczne jest na polskim rynku mnóstwo. Dlatego konsumenci nierzadko kupują i stosują te produkty, które nie wywołują oczekiwanego efektu terapeutycznego. Odpowiedzią na ten problem jest probiotykoterapia celowana. Polega ona na ustaleniu, które bakterie w obrębie jelit znajdują się w niewystarczających ilościach, a następnie dobraniu probiotyków w taki sposób, aby w sposób celowany uzupełnić te niedobory. Metodę poprzedza więc badanie laboratoryjne składu mikroflory (zwykle na podstawie kału).
Polecane produkty:
![]() |
Naturalne probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają 150 milionów wyselekcjonowanych żywych szczepów bakterii. Produkt polecany jest szczególnie w sezonie jesienno-zimowym oraz podczas podróży, a także antybiotykoterapii. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Skowrońska A., Majkowska A., Sosnowska-Turek E., Dzioba M., Sitkiewicz D., Sygitowicz G. Przesłanki wykorzystywania probiotykoterapii celowanej w praktyce klinicznej, Lek w Polsce, 10/2023.
- Gałęcka M., Basińska A., Bartnicka A. Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2018.
- Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
- Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
- Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J. Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmakologia Polska, 2/2018.