Witamina H

Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7) należy do grona witamin z grupy B i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest znana głównie ze swojego wpływu na kondycję włosów, skóry i paznokci, choć w rzeczywistości pełni w organizmie człowieka znacznie więcej funkcji. Przy zbilansowanej diecie niedobory witaminy H występują rzadko. Jeśli się pojawią, można ją suplementować.

Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7)

Witamina H – charakterystyka

Pod względem budulcowym witamina B7 składa się z 2 skondensowanych pierścieni (imidazolidynowego i tiolanowego) oraz łańcucha alkilowego zakończonego grupą karboksylową (łańcuch kwasu walerianowego). Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, natomiast słabo w rozpuszczalnikach organicznych. Najwyższą stabilność wykazuje w zakresie pH 5 do 8. Witamina ta jest niewrażliwa na światło i wysokie temperatury, zatem gotowanie warzyw zawierających jej duże ilości nie wpływa na destrukcję.

Dobowe zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na witaminę H szacuje się na około 30-100 µg. Jednocześnie warto zaznaczyć, że nie odnotowuje się nadmiernego jej poziomu w organizmie. Wszelkie nadwyżki są po prostu wydalane wraz z moczem.

Źródła witaminy H

Biotynę znaleźć można zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, dlatego jej ewentualne niedobory występują bardzo rzadko. Największe ilości witaminy H znaleźć można w m.in.:

  • drożdżach;
  • wątróbce wołowej;
  • soi;
  • żółtkach jaj;
  • orzechach włoskich;
  • sardynkach;
  • kalafiorach;
  • migdałach;
  • szpinaku;
  • marchwi;
  • pomidorach.

Co istotne, witamina H w pewnych ilościach może być nawet syntezowana przez mikroflorę jelitową, co tym bardziej przyczynia się do endogennego (wytwarzane wewnątrz organizmu) uzupełniania ewentualnych niedoborów.

Witamina H – funkcje

Witamina H stanowi istotny składnik enzymów biotynowych, do których zaliczyć można m.in. karboksylazy: pirogronianową, acetylo-CoA i inne. Warunkują i regulują one liczne reakcje biochemiczne na poziomie komórkowym zachodzące w organizmie każdego człowieka przez całe jego życie. Dodatkowo uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, katabolizmie aminokwasów rozgałęzionych, metabolizmie glukozy, cyklu kwasu cytrynowego, przemianach dwutlenku węgla. Choć nieczęsto mówi się o tych reakcjach, są one wręcz niezbędne do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Biotyna odpowiada też za prawidłowy przebieg przemian białek, tłuszczy oraz utrzymywanie prawidłowej równowagi wewnętrznej (homeostaza).

Dodatkowo, witamina H odpowiada za prawidłowe działanie ośrodkowego układu nerwowego, jąder, erytrocytów, gruczołów potowych, szpiku kostnego. Jej wysoki poziom warunkuje dobrą kondycję skóry, a także przydatków skóry. Udowodniono również, że może ona stabilizować stężenie glukozy we krwi.

Witamina H – niedobór

Charakterystyczne objawy niedoboru witaminy H to przede wszystkim:

  • zmiana zabarwienia skóry (staje się szara, matowa);
  • powstawanie przebarwień;
  • łojotok skórny i zmiany łuszczycowe w obrębie skóry;
  • zaburzenia czynności tarczycy;
  • zmęczenie i senność;
  • bóle mięśni;
  • częste stany zapalne, w tym zapalenie spojówek;
  • znaczny spadek odporności i skłonność do infekcji;
  • parestezje;
  • zaburzenia trawienne, w szczególności biegunki;
  • przedwczesne siwienie;
  • zmniejszenie grubości i sprężystości włosów;
  • rozdwajanie się i wiotkość płytek paznokciowych;
  • nadmierne wypadanie włosów.

Zobacz również: Suplementy na włosy.

Do niedoborów biotyny najczęściej dochodzi przy stosowaniu niezdrowej, mało urozmaiconej diety, składającej się głównie z żywności wysokoprzetworzonej (fast-foody, słodycze, gotowe dania do odgrzania). Czynnikami ryzyka niedoborów są również: antybiotykoterapia, przyjmowanie niektórych leków przeciwdrgawkowych, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, przyjmowanie hormonów steroidowych. Niedobory witaminy H mogą wystąpić przy chorobach przewlekłych, zwłaszcza takich jak zespół złego wchłaniania, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna czy zaburzenia hormonalne.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Lis K., Pogoń za pięknem jako przyczyna alergii – biotyna, Alergia, 2/2024.
  2. Paul-Samojedny M., Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków.
  3. Kowalska A., Bartkiewicz J., Dettlaff K., Biotyna – fakty i mity, Farmacja Polska, 2022, 78(7): 403–411.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *