Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7) należy do grona witamin z grupy B i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest znana głównie ze swojego wpływu na kondycję włosów, skóry i paznokci, choć w rzeczywistości pełni w organizmie człowieka znacznie więcej funkcji. Przy zbilansowanej diecie niedobory witaminy H występują rzadko. Jeśli się pojawią, można ją suplementować.
Witamina H – charakterystyka
Pod względem budulcowym witamina B7 składa się z 2 skondensowanych pierścieni (imidazolidynowego i tiolanowego) oraz łańcucha alkilowego zakończonego grupą karboksylową (łańcuch kwasu walerianowego). Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, natomiast słabo w rozpuszczalnikach organicznych. Najwyższą stabilność wykazuje w zakresie pH 5 do 8. Witamina ta jest niewrażliwa na światło i wysokie temperatury, zatem gotowanie warzyw zawierających jej duże ilości nie wpływa na destrukcję.
Dobowe zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na witaminę H szacuje się na około 30-100 µg. Jednocześnie warto zaznaczyć, że nie odnotowuje się nadmiernego jej poziomu w organizmie. Wszelkie nadwyżki są po prostu wydalane wraz z moczem.
Źródła witaminy H
Biotynę znaleźć można zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, dlatego jej ewentualne niedobory występują bardzo rzadko. Największe ilości witaminy H znaleźć można w m.in.:
- drożdżach;
- wątróbce wołowej;
- soi;
- żółtkach jaj;
- orzechach włoskich;
- sardynkach;
- kalafiorach;
- migdałach;
- szpinaku;
- marchwi;
- pomidorach.
Co istotne, witamina H w pewnych ilościach może być nawet syntezowana przez mikroflorę jelitową, co tym bardziej przyczynia się do endogennego (wytwarzane wewnątrz organizmu) uzupełniania ewentualnych niedoborów.
Witamina H – funkcje
Witamina H stanowi istotny składnik enzymów biotynowych, do których zaliczyć można m.in. karboksylazy: pirogronianową, acetylo-CoA i inne. Warunkują i regulują one liczne reakcje biochemiczne na poziomie komórkowym zachodzące w organizmie każdego człowieka przez całe jego życie. Dodatkowo uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, katabolizmie aminokwasów rozgałęzionych, metabolizmie glukozy, cyklu kwasu cytrynowego, przemianach dwutlenku węgla. Choć nieczęsto mówi się o tych reakcjach, są one wręcz niezbędne do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Biotyna odpowiada też za prawidłowy przebieg przemian białek, tłuszczy oraz utrzymywanie prawidłowej równowagi wewnętrznej (homeostaza).
Dodatkowo, witamina H odpowiada za prawidłowe działanie ośrodkowego układu nerwowego, jąder, erytrocytów, gruczołów potowych, szpiku kostnego. Jej wysoki poziom warunkuje dobrą kondycję skóry, a także przydatków skóry. Udowodniono również, że może ona stabilizować stężenie glukozy we krwi.
Witamina H – niedobór
Charakterystyczne objawy niedoboru witaminy H to przede wszystkim:
- zmiana zabarwienia skóry (staje się szara, matowa);
- powstawanie przebarwień;
- łojotok skórny i zmiany łuszczycowe w obrębie skóry;
- zaburzenia czynności tarczycy;
- zmęczenie i senność;
- bóle mięśni;
- częste stany zapalne, w tym zapalenie spojówek;
- znaczny spadek odporności i skłonność do infekcji;
- parestezje;
- zaburzenia trawienne, w szczególności biegunki;
- przedwczesne siwienie;
- zmniejszenie grubości i sprężystości włosów;
- rozdwajanie się i wiotkość płytek paznokciowych;
- nadmierne wypadanie włosów.
Zobacz również: Suplementy na włosy.
Do niedoborów biotyny najczęściej dochodzi przy stosowaniu niezdrowej, mało urozmaiconej diety, składającej się głównie z żywności wysokoprzetworzonej (fast-foody, słodycze, gotowe dania do odgrzania). Czynnikami ryzyka niedoborów są również: antybiotykoterapia, przyjmowanie niektórych leków przeciwdrgawkowych, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, przyjmowanie hormonów steroidowych. Niedobory witaminy H mogą wystąpić przy chorobach przewlekłych, zwłaszcza takich jak zespół złego wchłaniania, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna czy zaburzenia hormonalne.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Lis K., Pogoń za pięknem jako przyczyna alergii – biotyna, Alergia, 2/2024.
- Paul-Samojedny M., Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków.
- Kowalska A., Bartkiewicz J., Dettlaff K., Biotyna – fakty i mity, Farmacja Polska, 2022, 78(7): 403–411.