Kolagen w proszku do picia

Kolagen w proszku do picia jest jednym z najpopularniejszych współcześnie suplementów diety. Stosują go pacjenci ortopedyczni, osoby starsze, aktywne fizycznie, a także te dbające o zdrowie i wygląd. Istnieje bardzo dużo wskazań do takiej suplementacji. Dlatego warto nieco bliżej poznać kolagen do picia w proszku.

Kolagen w proszku do picia

Co to jest kolagen?

Kolagen jest białkiem i jednym z głównych elementów budulcowych ludzkiej skóry. Znaleźć go można między innymi w kościach, ścięgnach, więzadłach, narządach wewnętrznych, naczyniach krwionośnych oraz wyściółce jelit. Odpowiada za spójność tkanek i narządów, wpływa na nawilżenie, odporność i elastyczność tkanek, obniża ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych stawów. Jego produkcja maleje wraz z wiekiem, co mam swój początek już w okolicach 25. roku życia i postępuje o kolejny 1% rocznie. W związku z tym coraz więcej osób przyjmuje suplementy z kolagenem, aby zminimalizować skutki pogłębiających się niedoborów. Za jeden z najlepszych uznaje się kolagen w proszku do picia.

Zobacz również: Typy kolagenu.

Najlepszy kolagen w proszku do picia

Dużą popularnością na rynku suplementów diety cieszy się kolagen w proszku do picia od bioalgi. Jego najbardziej charakterystycznymi i cenionymi parametrami są:

  • wysoką zawartością czystego kolagenu w miarce – 10 g proszku zawiera aż 8792 mg wysokiej jakości hydrolizowanego kolagenu, co pozwala na efektywne uzupełnienie dziennych niedoborów tego białka;
  • obecność w składzie naturalnych związków aktywnych – potęgują one jego działanie, uzupełniają niedobory i są niezbędne do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu (w szczególności są to: witamina C, witamina E, cynk czy L-lizyna;
  • zastosowana formuła Peptiplus – zwiększa biodostępność kolagenu (jest to naturalny kolagen hydrolizowany, w pełni bezpieczny dla konsumenta);
  • naturalne pochodzenie – to kolagen wołowy, czyli identyczny strukturalnie z kolagenem ludzkim.

Ponadto kolagen do picia bioalgi przechodzi na etapie produkcji liczne testy i badania, gwarantujące konsumentowi maksimum bezpieczeństwa. Potwierdzają to także bardzo dobre opinie innych konsumentów, którzy regularnie, ponownie wracają w celu jego zakupu. Jest to jedna z najlepszych rekomendacji świadcząca o zadowoleniu podczas stosowania.

Jak przyjmować kolagen w proszku do picia?

Jak wskazuje nazwa, kolagen w proszku służy do rozpuszczenia go w płynie i wypicia. Produkt posiada przyjemny smak, który nie jest za słodki jak ma to miejsce w przypadku innych kolagenów na rynku. Kolagen bioalgi należy suplementować zgodnie z zaleceniami producenta jeśli chodzi o zalecane spożycie. Załączoną miarkę do nabierania proszku (porcja dzienna: 2 miarki) kolagenu należy dokładnie zmieszać z wodą, aby proszek całkowicie się rozpuścił. Następnie tak przygotowaną mieszankę pijemy, najlepiej przed treningiem lub dowolną inną aktywnością fizyczną (np. spacerem, przejażdżką rowerem itd.). Równie dobrze kolagen można mieszać np. z sokiem pomarańczowym wyciśniętym własnoręcznie.

Kolagen w proszku do picia – wskazania

Wskazania do suplementacji kolagenu w proszku do picia to przede wszystkim:

  • osłabiona kondycja skóry, włosów i paznokci, wypadanie włosów, suchość skóry;
  • dolegliwości bólowe stawów i kości, przebyte kontuzje lub operacje;
  • profilaktyka starzenia się – jako że po 25.–30. roku życia naturalna produkcja kolagenu spada;
  • aktywność fizyczna – głównie celem ochrony stawów i ścięgien oraz przeciwdziałania kontuzjom.

Kolagen w proszku do picia – przeciwwskazania

Z kolei przeciwwskazaniami do przyjmowania omawianego produktu zazwyczaj są:

  • alergia na składniki kolagenu – szczególnie jeśli pochodzi z ryb, wieprzowiny lub bydła. Jest to przeciwwskazanie bezwzględne;
  • ciąża i okres karmienia piersią – ze względu na brak wystarczającej liczby badań potwierdzających bezpieczeństwo kolagenu do picia dla rozwijającego się płodu;
  • zaawansowane lub nieustabilizowane choroby nerek lub wątroby – kolagen jest dość obciążający dla tych narządów;
  • przyjmowanie niektórych leków – np. leków przeciwzakrzepowych (wykazano, ze podawany z zewnątrz kolagen może wpływać na krzepliwość krwi).

W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  2. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  3. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *