Olej z pachnotki to cenny produkt spożywczy i suplementacyjny, mający także zastosowanie w kosmetologii. Pachnotka zwyczajna (łac. Perilla frutescens) jest rośliną oleistą o wartościowych i dobrze udokumentowanych właściwościach leczniczych. Słynie z niezwykle urozmaiconego składu, w którym znaleźć można nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), ale również aminokwasy czy witaminy. Jednym z najchętniej polecanych olejów roślinnych jest właśnie olej z pachnotki, a dobrymi opiniami konsumentów cieszy się ten marki bioalgi.
Olej z pachnotki – charakterystykaa
Gdy roślina dojrzeje, zbierane są nasiona, a następnie oczyszcza się je. Po tym muszą zostać dokładnie wysuszone, aby zapobiec pleśni i utracie jakości. Najlepszym rozwiązaniem jest tłoczenie na zimno – najcenniejszy olej uzyskuje się bez użycia wysokiej temperatury w procesie produkcji. Dzięki temu zachowuje on swoje właściwości odżywcze i wysoką zawartość kwasów omega 3 (zwłaszcza kwas alfa-linolenowy), którego w omawianym oleju jest najwięcej. W dalszej kolejności olej jest filtrowany w celu usunięcia resztek nasion i uzyskania klarownego produktu. Gotowy produkt przechowuje się w ciemnych, szczelnych butelkach, najlepiej w chłodnym miejscu, ponieważ jest wrażliwy na światło i utlenianie.
Pachnotka zwyczajna to roślina ozdobna z rodziny miętowatych Lamiaceae (Labitae). Jej popularna nazwa to Perilla, ale jest również nazywana rośliną befsztykową, chińską bazylią, dziką bazylią, purpurową miętą, chwastem grzechotnikowym lub letnim kolcem. Stanowi wieloletnie ziele, które może dorastać do 90-150 cm wysokości. Jego liście są używane jako żywność w Chinach, Japonii i Korei. Z kolei nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju jadalnego, szczególnie w Korei. Wyróżnia się czerwoną i zieloną Perilla.
Olej z pachnotki – skład
Olej z pachnotki zwyczajnej zawiera więcej kwasów omega 3 niż popularny olej lniany, co czyni go wyjątkowo cennym w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wartościowymi składnikami tego produktu są:
- cytokiny;
- witamina E;
-
flawonoidy z grupy flawonów – chryzoeriol, luteolina i apigenina;
- glikozydy;
- kwas rozmarynowy;
- terpeny – farnezen, farnezol, kwas ursolowy, kwas oleanolowy i kwas korosolowy.
Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, olej z pachnotki jest bardzo dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których aż 60% całej puli stanowi kwas alfa-linolenowy (ALA). W drugiej kolejności znaleźć w produkcie można kwas linolowy (LA), a jeszcze później kwas oleinowy. Wszystkie te związki są kolejno kwasami Omega 3-6-9. Kwas EPA i kwas DHA, choć w mniejszych ilościach, również są obecne, co czyni olej z pachnotki wyjątkowo cennym źródłem roślinnym omega 3.
Olej z pachnotki – właściwości prozdrowotne
Cytokiny znajdujące się w oleju z pachnotki to białka wpływające m.in. na wzrost, zdolność rozmnażania się komórek i pobudzenie komórek uczestniczących w reakcji odpornościowej. Przy systematycznym spożyciu wzrasta więc ogólna odporność organizmu, a ewentualne infekcje przechodzone są łagodniej. Udowodniono, że olej z pachnotki łagodzi stany zapalne i tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, zaś zdrowe tłuszcze nienasycone poprawiają pamięć i koncentrację, wspierają kondycję skóry oraz regulują przekaźnictwo nerwowe. Poprawia się też kondycja skóry, zarówno stosowany wewnętrznie jaki i w formie płynnej od zewnętrz.
Olej z pachnotki w kosmetologii
Olej z pachnotki działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wskutek czego nadaje się bardzo dobrze do pielęgnacji cery trądzikowej oraz cery wrażliwej. Można nakładać go na skórę atopową, łojotokową czy łuszczycową. Może wspomagać wyrównywanie kolorytu skóry, rozjaśniając przebarwienia. Dodatkowo nawilża i regeneruje skórę, wspiera odbudowę bariery hydrolipidowej, zwiększa elastyczność skóry.
Nadaje się też do pielęgnacji włosów, zwłaszcza włosów wysokoporowatych, u których charakterystyczne są: elektryzowanie się, rozdwajanie końcówek, przesuszenie, matowość. Olej z pachnotki można stosować systematycznie, a wręcz taka regularność w pielęgnacji jest wskazana dla uzyskania najlepszych, oczekiwanych rezultatów.
Polecane produkty:
![]() |
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- https://sklep.fizjoterapeuty.pl/suplementy-naturalne/omega-3-perilla-kwasy-omega-3.html.
- Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.
- Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Młodzianka A., Perilla frutenscens – niezwykłe właściwości pachnotki zwyczajnej, Lek w Polsce, 4/2013.