Naturalny kolagen

Naturalny kolagen to termin stosowany w odniesieniu do białka nazywanego kolagenem, znajdującego się naturalnie w organizmie każdego człowieka. Największe jego ilości odnotowuje się u dzieci i młodzieży, zaś od około 25. roku życia jego endogenna synteza zaczyna spadać, co wiąże się m.in. z pojawianiem się pierwszych zmarszczek czy dolegliwości ze strony narządu ruchu.

Naturalny kolagen

Naturalny kolagen – charakterystyka

Świat nauki interesuje się głównie kolagenami typu fibrylarnego. Kodowane są one w organizmach ssaków przez 11 genów i zostały jednocześnie odkryte jako pierwsze spośród rodziny białek kolagenowych. Zalicza się do nich kolageny typu: I, II, III, V, XI, XXIV oraz XXVII, co stanowi około 90% wszystkich białek kolagenowych występujących w organizmach zwierzęcych. Najlepiej poznanym z tej grupy jest kolagen typu I, występujący najobficiej jako składnik kości, więzadeł, ścięgien, skóry, rogówki. Należy przy tym wiedzieć, że składnikiem budującym błonę podstawną jest kolagen typu IV – pełni on funkcję rusztowania dla pozostałych elementów znajdujących się w tej strukturze. Znajduje się on m.in. w neuronach, tkance tłuszczowej, włóknach mięśniowych, nabłonku i śródbłonku.

Naturalny kolagen – funkcje

Kolagen pełni w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim tworzy rusztowanie dla pozostałych tkanek, narządów, układów, a jednocześnie je buduje. Jako białko budulcowe odpowiada za wytrzymałość, integralność i stabilność struktur anatomicznych. To właśnie dzięki niemu skóra jest sprężysta, gładka i odporna na uszkodzenia mechaniczne, jak również szybko się goi (blizna składa się bowiem głównie z włókien kolagenowych). Z kolei kolagen znajdujący się w kościach i stawach przeciwdziała ich mechanicznym uszkodzeniom, a więc chroni przed kontuzjami. Wspólnie z kwasem hialuronowym odpowiada za pełny, bezbolesny zakres ruchomości w stawach. Udowodniono ponadto, że kolagen utrzymuje odporność na wysokim poziomie.

Zobacz również: Najlepszy kolagen na stawy.

Naturalny kolagen do picia

W pewnym wieku, gdy wewnątrzustrojowa produkcja kolagenu zaczyna spadać, warto rozważyć jego suplementację, aby na bieżąco uzupełniać niedobory. Dieta powinna być bogata w aminokwasy (cegiełki budujące wszystkie białka, także kolagen) oraz witaminę C (antyoksydant niezbędny do aktywacji i przeprowadzenia produkcji kolagenu naturalnego w organizmie). Kolejnym ważnym elementem jest codzienna suplementacja kolagenu, najlepiej w formie proszku do rozpuszczania w wodzie. Cieszy się on najwyższą biodostępnością i jest jednocześnie przyjemny w stosowaniu.

Dużą popularnością cieszy się kolagen do picia bioalgi. Zawiera ponad 8000 mg czystego kolagenu w 10 g proszku, co w zupełności pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Jest to kolagen naturalnego pochodzenia, ponieważ pozyskuje się go ze struktur wołowych. Kolagen wołowy ma identyczną strukturę jak kolagen ludzki, dlatego może być bardzo dobrze wykorzystany przez organizm. Zaś w przeciwieństwie do kolagenu rybiego nie posiada tak charakterystycznego, odrzucającego smaku i zapachu. Ważną zaletą kolagenu bioalgi jest zawartość w składzie związków dodatkowych, także w pełni naturalnych, które wspierają organizm i uzupełniają działanie kolagenu. Są to m.in.: witamina C, witamina E, L-lizyna, cynk czy witamina B6.

Zobacz również: Najmocniejszy kolagen do picia.

Niedobór kolagenu

Podstawowymi objawami niedoboru kolagenu są:

  • utrata elastyczności i jędrności skóry;
  • zmarszczki mimiczne i bruzdy na skórze;
  • cellulit i rozstępy na ciele;
  • suchość i brak odżywienia skóry;
  • łamliwość włosów i paznokci;
  • matowy, niezdrowy wygląd włosów;
  • sztywność stawów, ból stawów, charakterystyczne strzelanie podczas wykonywania ruchów;
  • pogorszenie i spowolnienie gojenia się ran, uszkodzeń skóry, kontuzji.

Niedobór zaobserwować można w okolicach 25. roku życia, przy czym szacuje się, że od tego wieku spadek produkcji omawianego białka wynosi 1% rocznie i wciąż postępuje. Zjawisko to przyśpiesza stosowanie używek (picie alkoholu, palenie papierosów), częsta i długotrwała ekspozycja skóry na promieniowanie UV, niezdrowa dieta, stres oraz niedobory pokarmowe.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Ann. Acad. Med. Siles. 2014, 68, 4, 245–254.
  2. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  3. Gauza M., Kubisz L., Przybylski J., Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie, 3/2010.
  4. Wartanowicz M., Ziemlanski S., Rola witaminy C w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 3/1992.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.