Spadek odporności

Spadek odporności to w dzisiejszych czasach bardzo częste zjawisko, które może wiązać się zarówno z czynnikami patologicznymi (choroby, problemy zdrowotne), jak i fizjologicznymi (niedobór snu, stres). Jeśli utrzymuje się dłuższy czas, często nawraca lub jednocześnie pojawiają się inne dolegliwości, warto skonsultować się z lekarzem. Najpierw odwiedza się lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, który na podstawie badań może ewentualnie skierować do innego specjalisty.

Spadek odporności

Spadek odporności – przyczyny

Do spadku odporności najczęściej predysponują czynniki związane z nieprawidłowymi nawykami, które można modyfikować odpowiednim postępowaniem. Zazwyczaj są to współcześnie:

Warto też zaznaczyć, że spadek odporności może wiązać się z chorobami ostrymi i przewlekłymi, takimi jak:

Przyczyn spadku odporności organizmu może być wiele. Dlatego przy przewlekłym spadku odporności należy skonsultować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, celem wykonania szczegółowych badań kontrolnych.

Spadek odporności – objawy

Przy spadku odporności obserwuje się przede wszystkim tendencje do częstego łapania infekcji. Przeziębienie, grypa, opryszczka, zapalenie zatok, nawracające grzybice są dość powszechne w życiu takich osób. Co typowe, kontuzje, rany, uszkodzenia skóry czy urazy pooperacyjne goją się znacznie dłużej i często z powikłaniami. Do innych konsekwencji spadku odporności zaliczyć można:

Spadek odporności – leczenie

W wielu przypadkach spadku odporności zastosować można leczenie domowe, polegające głównie na:

  • hartowaniu organizmu – do takiej metody zalicza się między innymi aktywność na świeżym powietrzu, bez względu na pogodę panującą za oknem, morsowanie czy korzystanie z sauny;
  • systematycznej aktywności fizycznej, w tym także aerobowej, budującej wydolność;
  • spaniu co najmniej 7 godzin na dobę;
  • probiotykoterapii;
  • unikaniu nałogów, w szczególności papierosów i alkoholu;
  • piciu co najmniej 1,5 l wody dziennie i dbaniu o wysoki poziom elektrolitów w organizmie;
  • stosowaniu każdego dnia zdrowej, zbilansowanej diety oraz uzupełniającej suplementacji składników wzmacniających odporność, najlepiej witaminy D, aceroli, Spiruliny, oleju z czarnuszki siewnej, kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz kwercetyny;
  • systematycznym oczyszczanie organizmu z toksyn, np. poprzez suplementację Chlorellą;
  • unikaniu stresu;
  • ziołolecznictwie – najlepiej sprawdzają się napary z żeń-szenia, czarnego bzu, czystka lekarskiego, dzikiej róży, jeżówki purpurowej;
  • spożywaniu naturalnych antybiotyków, do których zaliczamy m.in. czosnek, imbir, cynamon, cebulę, kurkumę i wiele różnych przypraw.

Zobacz również: Wzmocnienie odporności u dzieci.

Wszelkie spadki odporności związane z chorobami przewlekłymi leczymy przyczynowo. Oznacza to, że najpierw na podstawie szczegółowych badań krwi oraz innych badań diagnostycznych odnajduje się przyczynę spadku odporności. Jeśli jest to infekcja bakteryjna, stosuje się antybiotyki, jednak przy jednoczesnym wzmacnianiu flory jelitowej probiotykami i prebiotykami. Z kolei jeśli jest to choroba onkologiczna, wdraża się chemioterapię i/lub radioterapię, jednocześnie stosując się do powyższych domowych zaleceń.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Sochocka M., Błach-Olszewska Z., Mechanizmy wrodzonej odporności, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
  2. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 82/2013.
  3. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *