Witaminy na paznokcie przeważnie są sprzedawane w formie kompleksów witaminowych o odpowiednim stężeniu i przeznaczone są do suplementacji długoterminowej. Aby zauważyć oczekiwane efekty, należy jednak zadbać nie tylko o systematyczność suplementacji, ale i właściwą pielęgnację dłoni i paznokci oraz zdrową dietę, dostarczającą m.in. właśnie tych witamin.
Witaminy na paznokcie
Witaminy na paznokcie mogą być dostarczane na wiele sposobów. Przede wszystkim jako suplementy diety i żywność, ale również w postaci kosmetyków do pielęgnacji dłoni i paznokci. Poniżej przedstawiamy witaminy, których odpowiednia ilość w organizmie jest niezbędna do zachowania wysokiej wytrzymałości i dobrej kondycji płytek paznokciowych.
Zobacz również: Suplementy na paznokcie.
Biotyna (witamina B7)
Przy niedoborach biotyny dochodzi do zmiany zabarwienia skóry, nadmiernego złuszczania się naskórka oraz występowania różnego rodzaju zmian skórnych, w tym przebarwień. Konsekwencje takiego stanu dotyczą również przydatków skóry – włosów i paznokci. Włosy zaczynają nadmiernie wypadać, tracą swój blask i może pojawiać się łupież. Z kolei paznokcie stają się wiotkie, a płytka ma tendencję do rozdwajania się.
Za najbogatsze źródła biotyny uznaje się algi, orzechy, jajka (żółtka), wątróbkę oraz produkty pełnoziarniste. Ponadto znajdziemy ją w niektórych warzywach, zwłaszcza w marchwi, w szpinaku, w pomidorach, a także w soi i drożdżach.
Kobalamina (witamina B12)
Witaminy z grupy B, a w szczególnie witamina B12, angażują się w przemiany gospodarki węglowodanowej, białkowej oraz tłuszczowej. Kobalamina bierze udział również w produkcji krwinek czerwonych, syntezie kwasów nukleinowych, wpływa na układ nerwowy. Jej niedobory w organizmie mogą prowadzić do zmian w obrębie paznokci, objawiających się jako ścieńczenie i pofałdowanie płytek paznokciowych. Witamina B12 odpowiada za prawidłowy wzrost paznokcia oraz jego zdrowy kolor.
Najlepszymi źródłami kobalaminy są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Mowa głównie o mięsie, jajkach, rybach i owocach morza czy nabiale. Niektóre rośliny mogą produkować śladowe ilości kobalaminy, co wiąże się z obecnością na nich bakterii posiadających taką umiejętność. Czyste organizmy roślinne nie mają zdolności produkcji witaminy B12.
Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C jest niezbędnym czynnikiem, uczestniczącym w procesie syntezy kolagenu. Ułatwia gojenie ran, złamań, zwiększa odporność na zakażenia, jak również wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejszając przy tym tendencję do tworzenia sińców i krwawień. Jest niezwykle ważna dla dobrostanu zarówno skóry, jak i paznokci. Podczas niedoborów tej witaminy obserwuje się krwawienia podskórne podpaznokciowe, imitujące zmiany barwnikowe.
Za najlepsze znane źródło witaminy C uznaje się współcześnie owoce aceroli. Do innych cennych źródeł zalicza się również paprykę, natkę pietruszki, owoce goji, czarną porzeczkę, szczypiorek, owoce dzikiej róży czy warzywa kapustne. Wbrew ogólnemu przekonaniu, cytrusy nie są tak bogate w tę witaminę. Z łatwością można znaleźć wiele bardziej wartościowych źródeł kwasu askorbinowego.
Zobacz również: Kolagen i witamina C.
Witamina E (tokoferole)
Witamina E to w praktyce szeroka grupa różnych związków, nazywanych tokoferolami. Nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości – działa silnie antyoksydacyjnie, eliminując wolne rodniki tlenowe, których nadmiar przyczynia się do starzenia się tkanek, w tym skóry i jej przydatków. Witamina E wzmacnia paznokcie, zwiększa ich wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne wynikające z pracy rąk, jak również nawilża skórę wokół nich, przeciwdziałając tworzeniu się odchodzących skórek. Warto pamiętać, że znaczny nadmiar tej witaminy w diecie może skutkować delikatnym zażółceniem się płytek paznokciowych.
Najbogatszymi źródłami witaminy E są przede wszystkim oleje roślinne (np. olej z czarnuszki siewnej, oliwa z oliwek, olej lniany) oraz orzechy i migdały. Znajdziesz ją również w kiełkach roślin, zarodkach pszenicy, młodym jęczmieniu i niektórych warzywach, głównie zielonych i liściastych. Wśród owoców jej zawartością mogą poszczycić się brzoskwinie czy czarna porzeczka.
Polecane produkty:
Acerola organiczna
Suplement diety Acerola to przede wszystkim źródło naturalnej witaminy C. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Surma A., Nockowski P., Wpływ stanu zdrowia oraz stylu życia na wygląd paznokci, Kosmetologia Estetyczna, 1/2016.
- Paul-Samojedny M., Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków, Dermatologia.
- Molski M., Nowoczesna kosmetologia. Detoksykacja, dieta, ruch, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2014.