Zaburzenia apetytu są w dzisiejszych czasach bardzo częste i dotyczą zarówno dzieci, jak i osób dorosłych czy seniorów. Mogą przybierać różną postać – od braku łaknienia, do kompulsywnego przejadania się, dolegliwości trawiennych po spożytym posiłku i błędnego odczuwania smaków. Jeśli zaburzenia apetytu są poważne, utrzymują się dłuższy czas, towarzyszą im jakiekolwiek dolegliwości lub negatywnie rzutują na stan odżywienia organizmu, należy skonsultować się z lekarzem oraz dietetykiem.
Zaburzenia apetytu – rodzaje
Do grona najczęściej występujących zaburzeń apetytu zaliczyć możemy takie jak:
- wzmożone łaknienie – zbyt częste, nadmierne odczuwanie głodu, nieadekwatne do rzeczywistych potrzeb organizmu i aktualnego poziomu opróżnienia żołądka. Problem przejawia się zwłaszcza ciągłym podjadaniem między głównymi posiłkami i spożywaniem posiłków dużych objętościowo;
- akoria – forma wzmożonego łaknienia, która objawia się uczuciem braku sytość po spożytym posiłku;
- bulimia – kompulsywne objadanie się i następczego opróżnienia żołądka np. metodami wymuszającymi wymioty;
- brak apetytu – brak odczuwania potrzeby jedzenia, czego następstwem jest unikanie posiłków i dostarczanie organizmowi zbyt małej ilości kalorii oraz składników odżywczych w stosunku do jego potrzeb;
- jadłowstręt psychiczny – unikanie spożywania posiłków i jakichkolwiek pokarmów przez zniekształcony pogląd na własne ciało, czemu towarzyszy stosowanie często niebezpiecznych metod mających na celu schudnięcie.
I wiele innych, jednak to właśnie powyższe postacie zaburzeń apetytu są najczęstsze.
Zaburzenia apetytu – konsekwencje
Zaburzenia apetytu mogą mieć wiele poważnych konsekwencji zdrowotnych. Przede wszystkim brak apetytu i nieodpowiednie dostarczanie ustrojowi składników odżywczych prowadzi do niedożywienia i niedoborów pokarmowych, co może dawać szereg objawów – od nadmiernego wypadania włosów, do problemów skórnych, trawiennych, z krzepnięciem krwi, zaburzeń koncentracji, skrajnego osłabienia odporności i wielu, wielu innych. Człowiek odczuwa przewlekłe zmęczony, staje się apatyczny. Dodatkowo pojawia się osłabienie organizmu.
Z kolei nadmierne przejadanie się prowadzi do szybkiego przyrostu tkanki tłuszczowej, co jest czynnikiem ryzyka chorób takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, miażdżyca, depresja. Jeśli z kolei dojdą do tego epizody wymuszania wymiotów, mocno cierpi cały układ pokarmowy. Obserwuje się wówczas częste zgagi, refluks, kwasową erozję szkliwa zębów, wrzody żołądka czy nawet jego perforację. Wszelkiego rodzaju zaburzenia apetytu skutkują zmianami w gospodarce hormonalnej, co negatywnie wpływa na cały ustrój.
Zaburzenia apetytu – leczenie
Każdorazowo zaburzenia apetytu muszą być leczone indywidualnie. Jeśli mają podłoże psychogenne (np. w przypadku anoreksji i bulimii), konieczna jest pomoc psychiatry lub doświadczonego psychoterapeuty, aby móc zadziałać przyczynowo. Uzupełnieniem jest zawsze pomóc dietetyka klinicznego, bez względu na przyczynę i rodzaj zaburzenia apetytu. Kluczem jest bowiem zmniejszenie dostarczanych kalorii albo ich zwiększenie – zbilansowaną i urozmaiconą dietę może efektywnie ułożyć właśnie dietetyk. Pozwoli to przywrócić prawidłowy rytm odżywiania się. Jeśli to konieczne lub gdy zaburzenia apetytu wiążą się z występującymi chorobami przewlekłymi, należy udać się do odpowiedniego lekarza specjalisty (np. do endokrynologa przy niedoczynności tarczycy), który pokieruje leczeniem przyczynowym, najczęściej dobierając właściwą farmakoterapię.
W przypadku zaburzeń apetytu bardzo ważne są właściwe nawyki żywieniowe, zwłaszcza:
- spożywanie posiłków odpowiednio dobranych objętościowo, kolorowych, zachęcających do jedzenia, bazujących na zdrowych produktach;
- unikanie fast-foodów, słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej;
- picie co najmniej 1,5 l wody dziennie;
- spożywanie naturalnej żywności probiotycznej regulującej trawienie i wspierającej florę bakteryjną jelit, która zawsze przy zaburzeniach apetytu jest naruszona;
- jedzenie posiłków o stałych porach i unikanie objadania się przed snem.
Dodatkowo przy braku apetytu należy zwracać uwagę, aby dania były dobrze doprawione. Można też pić napary ziołowe pobudzające apetyt. Bardzo dobrze sprawdzi się również systematyczna aktywność fizyczna, która skutecznie zaostrza apetyt. Natomiast przy nadmiernym apetycie dobrym pomysłem jest wypełnienie dnia, aby nie mieć czasu na myślenie o jedzeniu, rozłożenie posiłków w systemie częstego jedzenia, lecz mniejszych porcji, wzbogacenie diety o błonnik pokarmowy. Jak zatem można zauważyć, działania w przypadku zaburzeń apetytu zawsze dobierane są indywidualnie.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Kochman D., Jaszczak M., Zaburzenia odżywiania się – częsty problem współczesnej młodzieży, Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 4/2021.