Acerola w kapsułkach

Acerola w kapsułkach to suplement diety przede wszystkim wzmacniający odporność, choć w rzeczywistości jego działanie jest bardziej wielokierunkowe. Wyróżnia się ponadprzeciętną zawartością witaminy C – acerola to niewielkie owoce będące najlepszym znanym współcześnie źródłem tej witaminy.

Acerola w kapsułkach

Acerola w kapsułkach – co to jest?

Acerola, nazywana wiśnią z Barbados, pochodzi z Wysp Karaibskich, ale rośnie również w Ameryce Środkowej i rejonie Amazonii. Międzynarodowym zainteresowaniem roślina ta cieszy się od momentu opublikowania pierwszego raportu dotyczącego zawartego bardzo wysokiego poziomu witaminy C, co miało miejsce w roku 1946. Jej owoce często są proszkowane lub pozyskuje się z nich ekstrakt, aby móc te surowce wykorzystywać do produkcji wartościowych suplementów diety. Acerola w kapsułkach wykazuje się wysokim profilem bezpieczeństwa, a jej składniki po rozpuszczeniu otoczki kapsułki bardzo dobrze wchłaniają się w układzie pokarmowym.

Acerola w kapsułkach – skład

Składniki suplementu diety odpowiadają składnikom znajdującym się w owocach aceroli. Ten owalny pestkowiec charakteryzuje się wysoką zawartością karotenoidów, antocyjanów, a także polifenoli. W soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów, wśród których największą część stanowił beta-karoten (do 75%). Jednak najcenniejszym składnikiem aceroli jest witamina C, owoce zawierają jej od 1000 do 4500 mg w 100 g świeżej masy. Znacznie przewyższa to zawartość witaminy C w cytrusach, papryce, natce pietruszki, a nawet dzikiej róży czy jagodach goji, dotychczas uznawanych za najbogatsze źródła kwasu askorbinowego. Ponadto w składzie aceroli znajdują się też katechiny, błonnik pokarmowy czy witamina E.

Jaką kupić acerolę w kapsułkach?

Wybierając najlepszy, naturalny suplement diety, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na ilość czystej masy aceroli w jednej kapsułce. Nie powinna być niższa niż 500 mg. Nie może natomiast zawierać konserwantów i być testowana na zwierzętach. Warto wybierać produkty z naturalną, roślinną otoczką, która bardzo szybko rozpuści się w kontakcie z sokami żołądkowymi i enzymami trawiennymi, uwalniając cenną zawartość.

Acerola w kapsułkach – działanie

Acerola w kapsułkach znana jest głównie ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Dzięki tak dużej dawce witaminy C może nie tylko chronić przed chorobotwórczymi patogenami, ale i łagodzić objawy istniejących już infekcji, wzmacniając organizm. Dodatkowo acerola w kapsułkach:

  • wspiera dobre samopoczucie i dodaje energii do działania;
  • intensyfikuje naturalną produkcję kolagenu w organizmie, ponieważ witamina C jest w tym procesie niezbędna, co z kolei przekłada się na zdrowie stawów i dobrą kondycję skóry;
  • utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny ustroju;
  • chroni przed stresem oksydacyjnym, działa silnie przeciwutleniająco, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych, do których zaliczyć można m.in. miażdżycę, depresję, alergie czy liczne schorzenia dermatologiczne;
  • zmniejsza uczucie przewlekłego zmęczenia, znużenia, wyczerpania;
  • poprawia libido.

W medycynie tradycyjnej owoce aceroli były stosowane w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne. Te właściwości powszechnie wykorzystuje się także w dzisiejszych czasach.

Zobacz również: Suplementy na zmęczenie.

Acerola w kapsułkach – dla kogo?

Owoce aceroli mogą być podawane zarówno dorosłym (także kobietom ciężarnym), jak i dzieciom. Są bezpieczne i praktycznie nigdy nie wywołują reakcji alergicznych czy nadwrażliwości. Po acerolę w kapsułkach może więc sięgać każdy, kto potrzebuje uzupełnienia poziomu witaminy C w organizmie. Jedynym przeciwwskazaniem mogą być zaawansowane choroby nerek i wątroby, które źle reagują na duże dawki witaminy C. W takich przypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.