Suplementy diety na pamięć

Suplementy diety na pamięć są w dzisiejszych czasach niezwykle popularne i nie ma tu znaczenia, czy mowa o osobach dorosłych, pracujących umysłowo, młodzieży przygotowującej się do ważnych egzaminów, czy może seniorach, którzy chcą wesprzeć ogólne działanie ośrodkowego układu nerwowego. Ważne jest natomiast, aby suplementacja została dobrana indywidualnie i miała naturalne, dobrej jakości pochodzenie. Które suplementy diety sprawdzą się najlepiej na pamięć? Oto podstawowe informacje.

Suplementy diety na pamięć

Żeń-szeń

Żeń-szeń jest jednym z najpopularniejszych i rozpowszechnionych suplementów poprawiających witalność, energię życiową, a także pamięć i koncentrację. Mówi się wręcz, że jest silnym i sprawdzonym adaptogenem. Współcześnie jest on wykorzystywany na całym świecie w różnych formach: korzenia, proszku z korzenia, sun ginseng, herbat, nalewek, czy też proszków poddawanych rozmaitym obróbkom termicznym i parowym.

Za stymulację pamięci i całego układu nerwowego odpowiadają głównie zawarte w nim ginsenozydy, które mają wpływ na przeżycie komórek, co koreluje ze zwiększeniem zdolności uczenia się. Istnieją ponadto badania wykazujące, że ginsenozyd poprawia zaburzenia pamięci związane z chorobą Alzheimera, co wiąże się z jego wpływem na obniżenie ekspresji białek i matrycowego kwasu rybonukleinowego.

Witaminy z grupy B

Cały kompleks witamin z grupy B wspiera funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, a więc i mózgu. Jednak w szczególności należy tu podkreślić znaczenie witaminy B12. Witamina B12 uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników w organizmie.

Badania jasno pokazują, że zbyt wysoki poziom homocysteiny zwiększa ryzyko demencji. Kwas foliowy wspólnie z witaminami z grupy B obniża stężenie homocysteiny w ustroju. W badaniach nie wykazano wyraźnego związku pomiędzy poziomem funkcji poznawczych, a zawartością witamin z grupy B oraz folianów w diecie badanych. Badacze wskazują, że niski poziom witaminy B12 jest cechą związaną z chorobą Alzheimera i demencją.

Witaminy z grupy B znaleźć można w największych ilościach w produktach pełnoziarnistych, jajkach, nabiale, orzechach i nasionach.

Ginkgo biloba

Preparaty zawierające ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego (ginkgo biloba) są powszechnie znane jako suplementy diety mające wspomagać pamięć. Wszystko dzięki zawartości związków z grup flawonoidów, terpenów oraz proantocyjanidynów. Udowodniono, że przyczyniają się do usprawnienia przepływu krwi w mózgu poprzez ochronne działanie przeciw peroksydacji lipidów (proces utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych) mózgowych i wystąpieniu obrzęku. Ochraniają neurony mózgowe przed podwyższonym stresem oksydacyjnym, jak również zmniejszają ryzyko uszkodzenia neuronów wskutek niedokrwienia. Ułatwiają wykorzystanie tlenu i glukozy przez komórki mózgowe.

Rozmaryn i olejek rozmarynowy

Głównymi składnikami, zarówno rozmarynu, jak i jego olejku, są przede wszystkim 1,8-cyneol, pinen, kamfora, borneol i karwakrol. Inne składniki to diterpeny fenolowe, flawony, pochodna kwasu rozmarynowego, a także kwas ursolowy. Wykazano, że rozmaryn w dawce bliskiej kulinarnej konsumpcji wykazuje pozytywne efekty w szybkości zapamiętywania i może być użyteczny w poprawianiu sprawności funkcji poznawczych u osób starszych. Zwłaszcza winpocetyna może wykazywać właściwości neuroprotekcyjne, nootropowe i środka przeciwdrgawkowego.

Co jeść na lepszą pamięć?

Zdrowe tłuszcze, w szczególności te zawierające kwasy Omega 3, usprawniają czynność układu nerwowego poprzez poprawę przepływu bodźców nerwowych. Można je suplementować bądź przyjmować w formie kapsułek lub roślinnych olejów tłoczonych na zimno. Bardzo dobrze sprawdzą się też produkty spożywcze bogate w lecytynę. Substancja ta jest elementem budującym tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego. Pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania. Naturalnie znajdziemy ją choćby w produktach takich jak żółtko jaja, orzechy, nasiona słonecznika, wątróbka czy soja.

Na koniec warto wspomnieć, że na pamięć bardzo dobrze wpływa magnez, potas, beta karoten oraz wszelkie źródła antyoksydantów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Lisiecka J., Androsiuk J., Perkowski R., Sokołowski R., Ciesielska R., Nowak K., Kędziora-Kornatowska K., Wpływ suplementów diety na poprawę funkcji poznawczych u osób starszych, Gerontologia Polska, 24/2016.
  2. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *