Ekstrakt z granatu

Ekstrakt z granatu to skoncentrowany wyciąg z owoców granatu o wielu właściwościach prozdrowotnych. Wielu specjalistów zalicza go do grona superfoods. To idealne uzupełnienie diety, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do przyjmowania go. Co warto wiedzieć o ekstrakcie z granatu?

Ekstrakt z granatu

Ekstrakt z granatu – co zawiera?

Owoce granatu są znane na całym świecie zarówno ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, jak i wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Są dodatkiem do deserów, lodów, wypieków, a nawet dań wytrawnych, mięs i sosów. W ich składzie, a więc także w składzie pozyskiwanego z nich ekstraktu, znaleźć można wartościowe związki takie jak:

  • witaminy – głównie witamina C, witamina E oraz kwas pantotenowy;
  • składniki mineralne – głównie potas, magnez i fosfor;
  • związki fenolowe, w tym flawonole, elagotaniny oraz proantocyjanidyny;
  • błonnik pokarmowy;
  • antocyjany;
  • katechiny;
  • kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas chinowy, kwas winowy i wiele innych;
  • kwercetyna;
  • rutyna;
  • luteolina.

Ekstrakt z granatu może być dostępny zarówno w formie płynnej (którą można dzięki temu stosować jako suplement diety lub cenny dodatek kosmetyczny w pielęgnacji ciała i włosów), jak i w formie kapsułek do wygodnego połykania.

Ekstrakt z granatu – właściwości

Jako suplement diety wpływa korzystnie na wiele układów ustroju. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia ściany komórek i chroni je przed wolnymi rodnikami. Obniżając stres oksydacyjny, zmniejsza także ryzyko chorób cywilizacyjnych, do których zaliczamy m.in. miażdżycę, alergię, depresję, otyłość czy schorzenia neurodegeneracyjne. Cennym składnikiem produktu jest kwas ursolowy o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwobrzękowych. Udowodniono, że może w dużym stopniu poprawiać odporność organizmu oraz łagodzić reakcje zapalne występujące np. w przebiegu RZS czy alergii.

Poza właściwościami prozdrowotnymi ekstrakt z granatu wpływa na nasze samopoczucie każdego dnia. Zawiera wszelkie składniki niezbędne do walki z bezsennością oraz dodające energii. Dzięki temu możemy walczyć z nadmierną sennością, przewlekłym zmęczeniem czy wypaleniem zawodowym.

Udowodniono, że ekstrakt ten hamuje rozwój impotencji, a także może zmniejszać ryzyko rozwoju raka prostaty. Zawiera roślinne estrogeny takie jak estron, pomagając w obniżaniu dolegliwości związanych z menopauzą i napięciem przedmiesiączkowym.

Wpływ na urodę ekstraktu z granatu

Ekstrakt z granatu wpływa korzystnie również na kondycję skóry. Stosowanie go w formie płynnej wygładza i nawilża naskórek, natomiast regularna suplementacja poprawia krążenie, dzięki czemu skóra może być efektywniej zaopatrywana w składniki odżywcze. Jest więc pełna blasku i witalności. Ze względu na duże ilości witaminy C, ekstrakt z granatu stymuluje naturalną produkcję kolagenu, co z kolei wpływa na jędrność, wytrzymałość i ochronę skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Opóźnia również tworzenie się zmarszczek mimicznych i może działać na zasadzie anti-aging.

Regularne stosowanie ekstraktu z granatu zmniejsza widoczność rozszerzonych porów i reguluje wydzielanie sebum. Aby efekty były jeszcze bardziej widoczne, najlepiej suplementować go wspólnie z kolagenem i kwasem hialuronowym. Z kolei suplementacja Chlorelli zadziała detoksykująco, oczyszczając organizm ze toksyn.

Ekstrakt z granatu – przeciwwskazania

Przeciwwskazania do spożywania owoców granatu mogą okazać się jednocześnie przeciwwskazaniami do przyjmowania ekstraktu z tego owoca. Są to głównie:

  • ostry stan zapalny żołądka;
  • wrzody żołądka w fazie aktywnej;
  • hemoroidy lub skłonność do zaparć;
  • młody wiek;
  • alergia na owoce granatu;
  • hipotonia;
  • hiperkaliemia;
  • nadkwaśność w układzie pokarmowym.

Kapsułki są znacznie łagodniejsze niż sok, dlatego w niektórych powyższych przypadkach najlepiej skonsultować się z dietetykiem klinicznym przed rozpoczęciem suplementacji. Stwierdzi on, czy przy danym problemie zdrowotnym ekstrakt okaże się pomocny, czy jednak lepiej zamienić go na inne preparaty uzupełniające dietę.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, Nauka Przyroda Technologie, 3/2015.
  2. Johanningsmeier S., Harris G., Pomegranate as a Functional Food and Nutraceutical Source, Annu. Rev. Food Sci. Technol., 2/2011.
  3. Zarfeshany A., Asgary S., Javanmard S., Potent health effects of pomegranate, Advanced Biomedical Research, 3/2014.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.