Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to jeden z cenniejszych olejów roślinnych, dostępnych zarówno w formie płynnej, jak i w postaci suplementów diety. Pozyskiwany jest z nasion czarnuszki, nazywanej również czarnym kminkiem. Walory tego produktu znane są od tysięcy lat, co potwierdza współczesna medycyna.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Na czym polega tłoczenie na zimno?

Tłoczenie olejów na zimno jest jedną z najstarszych form pozyskiwania oleju z roślin oleistych. Polega na obróbce surowców roślinnych przy użyciu pras hydraulicznych lub ślimakowych wyposażonych w układ chłodzący. Czynność nie wymaga istotnych nakładów finansowych, jest szybka i łatwa w wykonaniu. Dodatkowo tłoczenie olejów na zimno jest ekologiczne, gdyż do ich przeprowadzenia nie używa się żadnych rozpuszczalników. Tłoczenie odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni C, zaś otrzymany olej przed zapakowaniem do butelek należy ostudzić do około 10 stopni C. Zalety tłoczenia na zimno:

  • utrzymanie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w stabilności, przez co mogą być po spożyciu wykorzystane przez organizm konsumenta;
  • zachowanie wszystkich cennych i aktywnych składników oleju;
  • uniknięcie wytworzenia się szkodliwych związków, które mogą powstać przy rafinacji olejów;
  • wydłużenie okresu przydatności do spożycia danego oleju.

Choć tłoczenie na zimno jest metodą rekomendowaną i znacznie zdrowszą niż rafinacja olejów, także ta druga metoda znajduje zastosowanie. Warto posiadać w domu zarówno oleje rafinowane, jak i nierafinowane. Głównie z tego względu, że na olejach rafinowanych można piec, smażyć, dusić potrawy czy je grillować. Idealnie nadają się do obróbek termicznych, w przeciwieństwie do olejów tłoczonych na zimno.

Zobacz również: Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – skład

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które powinny stanowić stały element codziennej diety człowieka bez względu na jego wiek, a których spożycie jest współcześnie niewystarczające. Większość związków tłuszczowych w oleju z czarnuszki stanowi kwas linolowy (nawet do 60%), a następnie kwas oleinowy – Omega 9 (do 20%) oraz eikozadienowy (do 3%). Ponadto w produkcie znajdziemy inne, wartościowe składniki, takie jak:

Większość potwierdzonych efektów zdrowotnych przypisuje się jednak chinonowym składnikom czarnego kminku, których przedstawicielem jest tymochinon.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – właściwości zdrowotne

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jeśli jest przyjmowany regularnie wywołuje kompleksowe działanie na organizm człowieka. Udowodniono, że działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo, może stanowić naturalny antybiotyk. Wykazuje skuteczność zwłaszcza przeciwko Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia-Coli oraz Pseudomonas aeruginosa.

Kolejną cenną właściwością oleju z czarnuszki jest działanie przeciwalergiczne. To idealny i bezpieczny produkt dla każdego alergika, gdyż ogranicza zmiany alergiczne na skórze i błonach śluzowych, łagodzi stany zapalne i przywraca równowagę lipidową. Ponadto rozluźnia mięśnie tchawicy i oskrzeli oraz może może hamować syntezę histaminy. Olej z czarnego kminku można stosować także w przypadku dzieci, co jest jego dużą zaletą.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno działa silnie antyoksydacyjnie, czyli usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników. Związki te są jednym z głównych czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak alergie, miażdżyca, depresja, otyłość, choroba niedokrwienna serce, nowotwory i wiele innych. Regularne spożycie oleju z czarnuszki istotnie obniża liczbę mediatorów prozapalnych, co ma znaczenie zwłaszcza w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych. Na koniec warto wspomnieć, że olej z czarnuszki tłoczony na zimno poprawia kondycję skóry, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi, działa hepatoprotekcyjnie, wzmacnia odporność oraz wspiera funkcjonowanie całego układu nerwowego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2006.
  3. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak E., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.
  4. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2/2006.
  5. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
    Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.