Zielone warzywa to grupa wszystkich tych warzyw, które charakteryzują się wysoką zawartością chlorofilu, w związku z czym ich zabarwienie może przybierać różne odcienie zieleni. Przedstawicielami tej grupy są oczywiście zielone warzywa liściaste, takie jak sałata czy szpinak, jest ich jednak znacznie więcej. Zaliczyć je można do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych, będących źródłem m.in. antyoksydantów.
Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste to przede wszystkim:
- sałata – jej wszystkie odmiany, np. sałata lodowa, sałata pekińska, sałata rzymska i wiele innych;
- kapusta – jej wszystkie odmiany, np. kapusta biała, kapusta włoska i inne;
- szpinak;
- roszponka;
- jarmuż;
- rukola;
- szczaw;
- boćwina;
- cykoria.
Do grona zielonych warzyw liściastych pośrednio zaliczyć można również natkę pietruszki, koperek i inne zioła, które botanicznie składają się głównie z jadalnych przez człowieka liści, bez względu na ich kształt. Wszystkie te warzywa wyróżniają się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, który z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, niszczącym nadmiar wolnych rodników tlenowych. Te zaś stanowią potwierdzony czynnik ryzyka chorób cywilizacyjnych, w tym chorób autoimmunologicznych. Ponadto w składzie takich warzyw znaleźć możemy błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminę E, żelazo, cynk, krzem i magnez w znacznych ilościach.
Takie warzywa w szczególności nadają się do przyrządzania surówek i sałatek, w rozmaitych konfiguracjach. Przykładowo, podstawowym składnikiem sałatki gyros jest kapusta pekińska, zaś słynna surówka na polskich stołach o nazwie colesław przyrządzana jest z białej kapusty i innych dodatków. Niektóre z tych warzyw (zwłaszcza natkę pietruszki, jarmuż, szpinak) dodawać można do zielonych koktajli czy owocowo-warzywnych smoothies. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z jabłkiem, gruszką, bananem, a nawet słynnymi superfoods zaliczanymi do wartościowych suplementów diety, takich jak Chlorella, zielony młody jęczmień czy Spirulina w proszku. Poza tym można dodawać je do kanapek, zup, a także dań jednogarnkowych.
Zobacz również: Smoothie ze Spiruliną.
Pozostałe zielone warzywa
Innymi zielonymi warzywami, niezaliczanymi do tych liściastych, są:
- zielona papryka;
- brukselki;
- cukinia;
- fasolka szparagowa;
- brokuł;
- kalarepa;
- groszek zielony;
- ogórek;
- szczypiorek;
- szparagi.
Takie warzywa przede wszystkim dodaje się do zup, zarówno chłodników, jak i tych na gorąco. Jednak równie dobrze można jeść je na surowo (nie we wszystkich przypadkach) lub dodawać do potraw różnego rodzaju. Przykładowo, cukinia jest podstawowym składnikiem leczo, wspólnie z cebulą, papryką czerwoną i kiełbasą. Natomiast zielona papryka bywa pysznym dodatkiem do dań jednogarnkowych, zwłaszcza azjatyckich. Szczypior świetnie nadaje się do kanapek, sałatek i surówek, z kolei ogórek jest składnikiem mizerii. Właśnie dzięki temu dieta zawierająca dodatek zielonych warzyw może być mocno urozmaicona, a tym samym zbilansowana.
Zielone warzywa – przeciwwskazania
Zielone warzywa uznawane są za jedne z najzdrowszych, pomimo tego nie zawsze rekomenduje się ich spożycie każdej osobie. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest oczywiście alergia na określone warzywa, jednak w przypadku tych zielonych (zwłaszcza liściastych), zdarza się to bardzo rzadko. Z kolei szpinak i szczaw są przeciwwskazane w diecie osób zmagających się z dną moczanową, ponieważ zawierają duże ilości puryn i kwasów nasilających przebieg choroby. Poza tym nie ma przeciwwskazań do spożywania zielonych warzyw. Warto dodawać je do diety, ponieważ dostarczają ustrojowi niezwykle wartościowych składników odżywczych.
Gdzie kupować zielone warzywa?
Zielone warzywa mają to do siebie, że szybko chłoną szkodliwe związki z otoczenia, np. pestycydy czy inne środki ochrony roślin. Nawet podczas dokładnego mycia tych warzyw wodą, nie sposób usunąć wszystkie chemikalia z ich powierzchni. Właśnie dlatego tak dużą wagę przykłada się do wyboru odpowiedniego źródła zakupu. Najlepiej spożywać warzywa z własnego ogródka, ponieważ mamy pewność, że były uprawiane ekologicznie, bez użycia pestycydów. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, najlepiej kupować je na lokalnych targach, ryneczkach i bazarkach od innych osób, ewentualnie w sklepach spożywczych, o ile wybrane warzywa są oznaczone etykietką eko lub bio.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoteerapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Grotowska M., Janda K., Jakubczyk K., Wpływ pestycydów na zdrowie człowieka, Pomeranian Journal of Life Sciences, 64/2018.