Żywe kultury bakterii to dobroczynne mikroorganizmy, które wspierają zdrowie układu pokarmowego, odporność i równowagę mikroflory jelitowej. Najczęściej występują w probiotykach, jogurtach, kefirach i suplementach diety. Warto dbać o kondycję flory jelitowej, ponieważ to właśnie od niej uzależnione jest zdrowie całego organizmu.
Czym są żywe kultury bakterii?
- Lactobacillus (np. L. rhamnosus GG, L. casei);
- Bifidobacterium (np. B. lactis BB-12);
- Saccharomyces boulardii – drożdże probiotyczne.
Jak działają żywe kultury bakterii?
Udowodniono, że żywe kultury bakterii:
- zasiedlają błonę śluzową jelit, gdzie tworzą barierę ochronną przed szkodliwymi drobnoustrojami;
- wspierają równowagę mikroflory jelitowej, szczególnie po antybiotykoterapii, infekcjach czy stresie;
- produkują korzystne substancje: kwas mlekowy, witaminy (np. B12, K), krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe;
- stymulują układ odpornościowy, aktywując komórki odpornościowe i zwiększając produkcję przeciwciał;
- poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, zwłaszcza laktozy i błonnika;
- wpływają na oś jelita–mózg, co może poprawiać nastrój i redukować objawy stresu.
Dbanie o zróżnicowaną i prawidłową florę jelitową oddziałuje korzystnie na zdrowie, urodę oraz samopoczucie osób w każdym wieku, bez względu na płeć czy stan zdrowia. Wykazano, że żywe kultury bakterii mogą znacząco wspierać (a często wręcz warunkować) leczenie licznych chorób przewlekłych, zwłaszcza takich jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, grzybice, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, zaburzenia trawienia innego pochodzenia, a nawet depresja czy choroby reumatyczne i autoimmunologiczne.
Żywe kultury bakterii w jedzeniu
Bibliografia
- Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.
- Zielińska D., Rzepkowska A., Ołdak A., Szydłowska A., Kołożyn-Krajewska D., Nowe szczepy bakterii o właściwościach probiotycznych, Przemysł Spożywczy, 2016.
- Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J. Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmakologia Polska, 2/2018.

